Ρεπορτάζ: Σμαρώ Γιαννούλη

Σε απόγνωση βρίσκεται ο κτηνοτρόφος Κώστας Μπανάσας στον Σβορώνο του Δήμου Κατερίνης, βλέποντας πολλά πρόβατα από το κοπάδι του να κατασπαράζονται. Η άγρια επίθεση αγέλης αδέσποτων σκύλων που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 30ης Ιανουαρίου στο ποιμνιοστάσιό του, δεν προκάλεσε μόνο μια ανυπολόγιστη οικονομική καταστροφή! Ανέδειξε με τον πλέον τραγικό τρόπο την επικίνδυνη αδράνεια των αρμόδιων αρχών απέναντι σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει και άλλες περιοχές του δήμου μας και της Πιερίας.

Το χρονικό της σφαγής και ο κίνδυνος οικονομικής κατάρρευσης

Σύμφωνα με τον κτηνοτρόφο, περίπου πέντε σκυλιά κατάφεραν να ξηλώσουν την περίφραξη και να εισβάλουν στο μαντρί, μετατρέποντάς το σε σφαγείο. Ο απολογισμός σοκάρει: πέντε πρόβατα πνίγηκαν ακαριαία. Άλλα πέντε κατέληξαν την ίδια μέρα από τα τραύματά τους. Συνολικά περισσότερα από 50 ζώα φέρουν σοβαρά τραύματα από δαγκωματιές. Το πιο αποτρόπαιο κομμάτι της επίθεσης αφορά τα 30 νεογέννητα αμνοερίφια. Από αυτά διασώθηκαν μόλις τρία, με τα υπόλοιπα να έχουν εξαφανιστεί, πιθανότατα κατασπαραγμένα από την αγέλη.

Η οικονομική ζημιά για την κτηνοτροφική μονάδα είναι διπλή:

  • Άμεση απώλεια κεφαλαίου: Κάθε ζώο που χάνεται κοστίζει στον παραγωγό περίπου 600 ευρώ.

  • Κατάρρευση παραγωγής: Τα 400 περίπου γαλακτοφόρα ζώα που επέζησαν βρίσκονται σε τέτοια κατάσταση σοκ, που η παραγωγή γάλακτος έχει συρρικνωθεί δραματικά.

«Η μονάδα μου πλέον δεν βγάζει ούτε τα έξοδά της», καταγγέλλει ο κτηνοτρόφος, περιγράφοντας μια επιχείρηση που από τη μία στιγμή στην άλλη πέρασε από τη βιωσιμότητα στην καταστροφή.

Κραυγή αγωνίας: Σήμερα τα πρόβατα, αύριο ένας άνθρωπος

Το πιο εξοργιστικό στοιχείο της υπόθεσης είναι η συνεχιζόμενη απειλή. Όπως αναφέρει ο κ. Μπανάσας, η αγέλη παραμένει στην περιοχή, κινούμενη σε απόσταση αναπνοής (300-400 μέτρα) από το μαντρί. Παρά την ενημέρωση του αρμόδιου αντιδημάρχου, η ανταπόκριση του Δήμου περιορίστηκε σε μια απλή αυτοψία χωρίς καμία ουσιαστική πράξη περισυλλογής. Η επιθετικότητα των σκύλων έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Την Δευτέρα, επιτέθηκαν ακόμη και στον ίδιο, αλλά την τελευταία στιγμή πρόλαβε να μπει στο αυτοκίνητο του.

Το ερώτημα που πλέον πλανάται είναι αμείλικτο: Αν μια αγέλη μπορεί να ξηλώνει φράχτες και να εξολοθρεύει κοπάδια, ποιος εγγυάται ότι το επόμενο θύμα δεν θα είναι μια γυναίκα ή ένα παιδί; Καθημερινά φτάνουν στον «Ντελάλη» βίντεο, φωτογραφίες και καταγγελίες, που αποτυπώνουν την “τρομοκρατία” που βιώνουν άνθρωποι από ανεξέλεγκτες αγέλες, δημιουργώντας μια εικόνα που δεν τιμά κανέναν.

Η απουσία της Πολιτείας και το αδιέξοδο

Ο κτηνοτρόφος και η οικογένεια του βρίσκονται επί ποδός 24 ώρες για να μην ξανασυμβεί το ίδιο. Η διαχείριση των αδέσποτων απαιτεί πολιτική βούληση και “σπάσιμο αυγών”. Σίγουρα πριν θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές

Δείτε φωτογραφίες από την επίθεση