Πιερία: Εξετάζεται η δημιουργία νέας ΒΙ.ΠΕ. στο Λιτόχωρο
Τρία σενάρια εξετάζει η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε., για την επέκταση της Βιομηχανικής Περιοχής στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, καθώς το ενδιαφέρον από ελληνικές αλλά και ξένες μεταποιητικές επιχειρήσεις για εγκατάσταση στη ΒΙΠΕ είναι μεγάλο, όταν όμως το μεγαλύτερο βιομηχανικό πάρκο της χώρας, είναι κορεσμένο και ασφυκτιά. Παράλληλα, εξετάζεται και η προοπτική δημιουργίας νέας ΒΙ.ΠΕ. στο Λιτόχωρο
Στα τρία αυτά σενάρια αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε. κ. Αθανάσιος Ψαθάς, επισημαίνοντας ότι μέχρι τέλους του έτους θα είναι έτοιμη η μελέτη που εκπονείται, οπότε η Εταιρεία θα προχωρήσει στο επόμενο στάδιο επαφών και διαπραγματεύσεων, πιθανότατα παράλληλα για όλες τις εκτάσεις που έχει εντοπίσει και εξετάζει.
Η μελέτη αυτή θα αποτυπώνει τις ιδιοκτησίες εντός αυτών των εξεταζόμενων περιοχών και θα δείχνει την τεχνικο-οικονομική ωφέλεια που θα προκύψει από αυτή την επέκταση.
Ανάπτυξη με συνεκμεταλλεύσεις
Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ εξετάζει τρεις εκτάσεις στις οποίες θα μπορούσε να επεκταθεί η ΒΙΠΕ Σίνδου, ενώ είναι έτοιμη να προτείνει συνεκμετάλλευση στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, για έκταση που βρίσκεται εντός του Πάρκου, πρόταση που θα κάνει και στο Δήμο Δέλτα, για γειτονική έκταση που βρίσκεται εκτός ΒΙΠΕ.
Ωστόσο, η Εταιρεία βλέπει τις προοπτικές ανάπτυξης νέων Βιομηχανικών Πάρκων και εκτός νομού Θεσσαλονίκης, που θα λειτουργούν όμως δορυφορικά στη μεγάλη βιομηχανική συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης. Μία τέτοια νέα ΒΙ.ΠΕ, θα μπορούσε να δημιουργηθεί στο Λιτόχωρο Πιερίας, όπως είπε ο κ. Ψαθάς στο GRTimes.gr
Πιθανές επεκτάσεις της ΒΙΠΕ Σίνδου
Η μία υπό εξέταση έκταση βρίσκεται μάλιστα εντός της ΒΙΠΕ και ανήκει στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, αλλά από τη δημιουργία του Πάρκου και μέχρι σήμερα μένει ουσιαστικά αναξιοποίητη.
«Είμαστε σε συνεννοήσεις προκειμένου να διερευνήσουμε τους τρόπους με τους οποίους αυτή η έκταση των 550 στρεμμάτων θα μπορούσε να περάσει στην εκμετάλλευση της ΕΤΒΑ. Σε αυτές τις συζητήσεις που γίνονται με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και βεβαίως με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έχω δηλώσει ότι η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, είναι πρόθυμη να συζητήσει τους πιθανούς τρόπους αξιοποίησης αυτής της έκτασης προς όφελος της βιομηχανίας. Θα βλέπαμε την αγορά αυτής της έκτασης αλλά και τη συνεκμετάλλευσή της», εξήγησε ο κ. Ψαθάς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη έκταση βρίσκεται ακριβώς στη μέση της ΒΙΠΕ και είναι περιτριγυρισμένη από βιομηχανικές μονάδες.
Η δεύτερη έκταση, περίπου 2.500 στρεμμάτων, είναι όμορη της ΒΙΠΕ, βρίσκεται στα δυτικά του βιομηχανικού πάρκου και ανήκει σε ιδιώτες. Αυτή την περίοδο η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, στο πλαίσιο μελέτης που εκπονεί, προσπαθεί να εντοπίσει όλους τους κατόχους ιδιοκτησιών σε αυτή την έκταση γης, προκειμένου να έρθει σε συνεννόηση μαζί τους.
Η τρίτη έκταση, είναι 300 στρεμμάτων, βρίσκεται δίπλα στη ΒΙΠΕ και ανήκει στο Δήμο Δέλτα, οπότε η συνεννόηση είναι ευκολότερη υπό την έννοια ότι σε μία διαπραγμάτευση θα υπάρχει ένας και όχι πολλοί συνομιλητές.
«Εάν εξασφαλίσουμε τα 550 στρέμματα του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ που βρίσκονται εντός της ΒΙΠΕ και τα 300 στρέμματα δημοτικής γης, τότε η προσθήκη 850 στρεμμάτων θα δώσει ένα υπολογίσιμο περιθώριο ανάπτυξης στο βιομηχανικό πάρκο Σίνδου. Εν τούτοις, εξετάζουμε και άλλες περιοχές, εντός του νομού Θεσσαλονίκης, στις οποίες θα μπορούσαν να εγκατασταθούν βιομηχανικά πάρκα», πρόσθεσε ο κ. Ψαθάς.
Εάν η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ αποκτήσει επιπλέον 850 στρέμματα, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα μπορέσουν να εγκατασταθούν περί τις 70 βιομηχανίες ( αφού αφαιρεθούν οι χώροι για υποδομές) , αν ληφθεί υπόψη ότι οι περισσότερες αγοραπωλησίες βιομηχανικών οικοπέδων αφορούν εκτάσεις των 10 στρεμμάτων.
Μεγάλη η ζήτηση από επιχειρήσεις
«Υπάρχει ζήτηση για εγκατάσταση στη ΒΙΠΕ Σίνδου από βιομηχανίες όλων των κλάδων, των ηλεκτρονικών, των ελαστικών, της μεταποίησης τροφίμων. Υπάρχει ενδιαφέρον και από το εξωτερικό, αλλά οι επενδυτές του εξωτερικού ζητούν μεγάλες εκτάσεις και ενιαίες. Εμείς δεν έχουμε τέτοιες εκτάσεις να τους προσφέρουμε και , με το «εμείς» δεν εννοώ την ΕΤΒΑ, αλλά τη χώρα μας. Μία επιχείρηση του εξωτερικού που μας είχε προσεγγίσει, ζητούσε 140 στρέμματα».
Σημειώνεται ότι μέσα στη ΒΙΠΕ Σίνδου, υπάρχουν περίπου 70 ανενεργά βιομηχανοστάσια, τα οποία όμως είναι περιουσίες τρίτων, είτε ανήκουν στις Τράπεζες, είτε σε ιδιώτες. Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, δεν μπορεί να κάνει το παραμικρό σε σχέση με αυτά, τα οποία στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι τα «απομεινάρια» της σχεδόν δεκαετούς οικονομικής κρίσης που πέρασε η Ελλάδα από το 2009 και μετά.
Το μεγάλο επενδυτικό σχέδιο της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ
Σαν υπόθεση εργασίας και στην περίπτωση που η ΕΤΒΑ εξασφαλίσει αυτά τα 850 στρέμματα, θα έπρεπε για τις υποδομές ( δρόμους, δίκτυα) να επενδύσει 8.000-15.000 ευρώ/στρέμμα, δηλαδή από περίπου 7 έως 13 εκατ. ευρώ.
Το ποσό αυτό, φαντάζει μικρό αν ληφθεί υπόψη ότι η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ σχεδιάζει επενδύσεις σε όλη τη χώρα συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ, σε νέες ΒΙ.ΠΕ και σε επέκταση δραστηριοτήτων μέσω και κοινοπραξιών. Οι επενδύσεις αυτές, που ο κ. Ψαθάς θα ήθελε να πραγματοποιηθούν μέσα σε διάστημα πενταετίας, θα χρηματοδοτηθούν με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, ίδια κεφάλαια και δανεισμό.
Η επιλογή του Λιτοχώρου
Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ εξετάζει και την προοπτική δημιουργίας βιομηχανικού πάρκου στο Λιτόχωρο, σε έκταση περίπου 1.000 στρεμμάτων.
«Το Λιτόχωρο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 90 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Η περιοχή του βιομηχανικού πάρκου θα συνδέεται με τον άξονα ΠΑΘΕ, ενώ υπάρχει και σιδηροδρομική σύνδεση, άρα εξωτερικές υποδομές υπάρχουν. Αν δεν καταφέρουμε να φτιάξουμε μία νέα βιομηχανική περιοχή στη Θεσσαλονίκη, το Λιτόχωρο είναι μία πάρα πολύ καλή περίπτωση δημιουργίας νέας βιομηχανικής περιοχής.
«Για να εξηγήσω καλύτερα, αν στην Κόρινθο είχαμε διαθέσιμα 1.000 στρέμματα, θα κάναμε και εκεί ΒΙΠΕ, γιατί η Κόρινθος είναι για την Αθήνα, ότι το Λιτόχωρο για τη Θεσσαλονίκη. Έχει προοπτική το Λιτόχωρο, μελετάμε και αυτή την περιοχή για μία νέα ΒΙ.ΠΕ», τόνισε ο κ. Ψαθάς
Σε ό,τι αφορά το πολύ φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα των 400 εκατ. ευρώ, ο CEO της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ υπογράμμισε πως αν ήταν αποκλειστικά στην ευχέρεια της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, οι επενδύσεις θα υλοποιούνταν στην επόμενη πενταετία. Ωστόσο υπεισέρχονται και άλλοι κρίσιμοι παράγοντες, όπως η διαθεσιμότητα χώρων, οι αδειοδοτήσεις. Η Εταιρεία λοιπόν, διερευνά παράλληλα μα στοχευμένα, όλες τις δυνατές επιλογές ανάπτυξης του δικτύου των ΒΙΠΕ πανελλαδικά (Μεγαλόπολη, Λαμία, Βελεστίνο, Κέρκυρα, Κόρινθο), αλλά και την επέκταση σε νέες δραστηριότητες, εντός των ΒΙ.ΠΕ. , όπως σε εγκαταστάσεις ψυχόμενων logistics αλλά και αποθηκών ενέργειας.
Πηγή φωτό: wikipedia.org