Την κινητοποίηση του νεοσύστατου Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου προκάλεσε το νέο αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Greenagenda.gr για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην παραλία Αλυκής Κίτρους, στην Πιερία, που αποτελεί προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού. Όπως ανέδειξε η Greenagenda.gr, πρόκειται για μία περιβαλλοντική πληγή που δεν λέει να επουλωθεί, αφού στην επιβαρυμένη ακτή ξεβράζονται εκατοντάδες πλαστικά βαρέλια και δίχτυα μυδοκαλλιεργειών, καθώς και ό,τι άλλο απόβλητα μπορεί να φανταστεί κανείς.

Η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης, Αθηνά Παναγιώτου, μαζί με υπαλλήλους του ΦΔ, έκανε αυτοψία στην παραλία Αλυκής Κίτρους, ενώ ακολούθησε συνάντηση με τον Δήμαρχο Πύδνας-Κολινδρού, Ευάγγελο Λαγδάρη, και τον Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Πύδνας –Κολινδρού, Ιωάννη Δάλλα, προκειμένου να συζητηθούν τρόποι να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα.

Η κα. Παναγιώτου επισήμανε ότι «τo θέμα των απορριμμάτων που συγκεντρώνονται επί δεκαετίες στην παραλία Αλυκής Κίτρους είναι γνωστό και δυσεπίλυτο. H συσσώρευσή τους οφείλεται στα ρεύματα του Θερμαϊκού που τα μεταφέρουν ακόμη και από νοτιότερα σημεία του Αιγαίου. Επίσης, ένα μεγάλο μέρος αυτών είναι ”φερτά” των ποταμών, από τις χερσαίες περιοχές είτε της Ελλάδας είτε της Βόρειας Μακεδονίας. Η ανθρώπινη δραστηριότητα των οστρακοκαλλιεργητών και των αλιέων συντελούν σε μεγάλο βαθμό σε αυτή τη ρύπανση των ακτών».

 

 

Αναφερόμενη στη διαδικασία του καθαρισμού της περιοχής, η ίδια διευκρίνισε ότι «η απορρύπανση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς εκεί υπάρχει ένα ευαίσθητο και πολύτιμο αμμοθινικό σύστημα, με αποτέλεσμα να καθίσταται απαγορευτικός ο καθαρισμός της περιοχής με μηχανικά μέσα».

Όπως τονίζει ο Φορέας Διαχείρισης, σε συνεργασία με τον Δήμο Πύδνας-Κολινδρού, θα προσπαθήσει να ενταχθεί στο ΠΕΠ ή και σε άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο το έργο καθαρισμού της περιοχής, το οποίο θα πραγματοποιηθεί κυρίως χειρωνακτικά, ώστε να μην υπάρξουν επιπτώσεις στο οικοσύστημα από τα μηχανήματα.

 

 

«Επίσης, οι προσπάθειές μας θα εστιαστούν στην ενημέρωση-ευαισθητοποίηση του κοινού για το πρόβλημα των θαλάσσιων απορριμμάτων, καθώς και στη συνεργασία με τους αλιείς και με τους οστρακοκαλλιεργητές της περιοχής, από τη δραστηριότητα των οποίων προκαλείται ένα πολύ σημαντικό μέρος του προβλήματος. Σε κάθε περίπτωση, η προστασία των ακτών μας από τα θαλάσσια απορρίμματα θα αποτελέσει μόνιμο μέλημα του Φορέα μας. Γίνεται ωστόσο αντιληπτό ότι το πρόβλημα είναι κάθε άλλο παρά τοπικό και απαιτείται η ευαισθητοποίηση και αλλαγή στάσης του κάθε ένα από μας που παράγει απορρίμματα», σημειώνει η κα. Παναγιώτου.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πύδνας –Κολινδρού Ευάγγελος Λαγδάρης ανέφερε στη Greenagenda.gr ότι «συνεργαζόμαστε από κοινού με τον Φορέα για τη σύνταξη μελέτης την οποία θα εντάξουμε για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ. Εκτιμώ ότι θα είναι έτοιμη εντός τριμήνου».

 

Πηγή: Greenagenda.gr