Η πλαστική σακούλα έχει δαιμονοποιηθεί σήμερα όσο τίποτα και μάλιστα σε κάποιες χώρες έχει απαγορευθεί πλήρως η χρήση της, ενώ σε άλλες χρεώνεται για να αποθαρρυνθούν οι καταναλωτές από το να την επιλέγουν.

Αυτό που δεν γνωρίζουμε όμως είναι ότι ο άνθρωπος που εφηύρε την πλαστική σακούλα, το έκανε για να… σώσει τον πλανήτη!

“Πατέρας” της πλαστικής σακούλας είναι ο Σουηδός μηχανικός Στεν Γκούσταφ Τούλιν, ο οποίος τις έφτιαξε το 1959, έχοντας κατά νου κάτι ανθεκτικό που θα μπορούν οι άνθρωποι να το χρησιμοποιούν ξανά και ξανά ώστε να μην χρειάζεται να χρησιμοποιούν συνεχώς χαρτοσακούλες, για τη δημιουργία των οποίων χάνονται πολλά δένδρα.

«Δεν θα μπορούσε να διανοηθεί ότι οι άνθρωποι θα τις παίρνουν και θα τις πετάνε ύστερα από μία χρήση» δήλωσε σε ρεπορτάζ του BBC ο γιος του.

Ούτε φυσικά ότι θα κατέληγαν στο βυθό και τις ακτές.

«Περισσότερο νερό και ενέργεια για τη χάρτινη»

Ειδικοί εξηγούν στο ίδιο ρεπορτάζ πως η κατασκευή της χάρτινης σακούλας απαιτεί περισσότερη ενέργεια και νερό, ενώ οι συγκεκριμένες σακούλες τείνουν να είναι βαρύτερες, γεγονός που καθιστά πιο ακριβή και την μεταφορά τους.

Όσο για τις σακούλες από βαμβάκι, αυτές είναι ακόμη χειρότερες, καθώς μία καλλιέργεια επίσης απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού, ενώ χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν τουλάχιστον 131 φορές, ώστε το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα να είναι ισοδύναμο εκείνου μίας πλαστικής σακούλας, που ανακυκλώνεται.

 

Πηγή:kosmos.gr