Μπορεί τόσα χρόνια ο Πλαταμώνας να είχε μια συγκεκριμένη όψη όμως τώρα αυτό πάει να αλλάξει. Με τα έργα που εξελίσσονται τα δύο τελευταία χρόνια στην περιοχή, μια νέα παραλία δημιουργείται σιγά – σιγά και τα αποτελέσματα σ΄ ένα βαθμό είναι ορατά.

Αιτία είναι το έργο «Αντιμετώπιση της διάβρωσης ακτής του Δ.Δ. Πλαταμώνα» το οποίο ξεκίνησε μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης από τον Δήμο Δίου-Ολύμπου με την ανάδοχο εταιρεία.

Η χρηματοδότηση του έργου, όπως είναι γνωστό, γίνεται από ευρωπαϊκούς πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του άξονα προτεραιότητας «Προώθηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, της πρόληψης και της διαχείρισης κινδύνων».

Η περιφερειακή πολιτική, εξάλλου, όπως αναφέρεται στο euractiv.gr, αποτελεί τη βασική πολιτική επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της περιφερειακής ανάπτυξης και της πολιτικής συνοχής με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, την οικονομική ανάπτυξη, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών.

Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει την κατασκευή επτά (7) υποθαλάσσιων κυματοθραυστών, μήκους 90 μ. ο καθένας, σε απόσταση περίπου 85 μέτρων από την ακτή και επαναπλήρωση της ακτής με αμμώδες υλικό σε μήκος 1.150 μ. Το έργο θα εκτείνεται από τον βόρειο βραχίονα του λιμανιού του Πλαταμώνα έως τη θέση «Φλοίσβος» και το τελικό πλάτος της ακτής θα ξεπεράσει τα 12 μέτρα.

Οι πρώτες εντυπώσεις

Πολλοί είναι εκείνοι που κοιτάζουν με έκπληξη τα έργα στην περιοχή. Ειδικά οι Λαρισαίοι που είχαν συνηθίσει σ’ ένα διαφορετικό θέαμα, μια ολόκληρη ζωή, τους φαίνεται λιγάκι περίεργο ο Πλαταμώνας να έχει άνετη πλαζ στην «καρδιά» του. Δηλαδή από το λιμάνι και την εκκλησία ως και το Φλοίσβο.

Οι ξένοι τουρίστες όμως όχι μόνο δεν το κοιτάζουν με έκπληξη ή περιέργεια αλλά αντιθέτως το εκμεταλλεύονται από την πρώτη στιγμή. Στρώνουν τις πετσέτες τους και κάνουν τις βουτιές τους σ αυτό ακριβώς το σημείο, γλιτώνοντας έτσι την ταλαιπωρία της μετακίνησης.

Στάση αναμονής κρατούν οι επιχειρηματίες που με την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να προβούν και στις κινήσεις τους οι οποίες θα έχουν άμεση σχέση με την παραλία και τα νέα δεδομένα.

Το σίγουρο είναι πως οι πρωινές, απογευματινές και βραδινές βόλτες στο κομμάτι αυτό του Πλαταμώνα θα συνεχίσουν να γίνονται χωρίς διακοπή αφού είναι κάτι που λατρεύουν να κάνουν τόσο οι Έλληνες όσο και οι ξένοι επισκέπτες.

Πριν από 500 χρόνια εξαρτιόταν διοικητικά από τη Λάρισα

Ο Πλαταμώνας έχει και πολύ μεγάλη ιστορία ως περιοχή. Σύμφωνα με την διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια της Wikipedia, οι κάτοικοι του είναι κυρίως ντόπιοι, που κατάγονται από τον Παλαιό Παντελεήμονα και πρόσφυγες. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922, στον Πλαταμώνα και στην περιοχή νοτίως της εκκλησίας (Μεταμόρφωση), εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες, κυρίως από την ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης, στων οποίων τη δράση, οφείλεται μεγάλο μέρος της μετέπειτα πολιτιστικής και οικονομικής εξέλιξης του Πλαταμώνα.

Σε μια από τις αρχαιότερες μαρτυρίες για την Πιερία, από το αρχείο του Προξενείου της Βενετίας στη Θεσσαλονίκη, γίνεται μνεία στο όνομα του Πλαταμώνα ως «εν Πλαταινέα, Μάιος 1193». Στην εν λόγω επιστολή γράφει «Ο Πέτρος Σουριάνο από το Ματσόρμπο και ο ΓεράρδοςΜαρκεζάνο, διαμένων εν Θεσσαλονίκη πιστοποιούν ότι η σημειωθείσα αργοπορία του διά τον Κίτρον και Βενετίαν κατευθυνόμενου πλοίου προήλθεν από τον φόβον των Πιζάνων πειρατών. Το πιστοποιητικόν συνεπλήρωσε και επεκύρωσεν ο εν Πλαταινέα διάκονος και νοτάριος Μάρκος Γριλιόνι».

Επίσης, το 1520-21 αναφέρεται σε οικονομικό έγγραφο ότι εξαρτιόταν διοικητικά από τη Λάρισα. Ο Πλαταμώνας μνημονεύεται στον «πορτολάνο» του Δημητρίου Τάγια, ο οποίος εκδόθηκε στη Βενετία. Ο Μαρτίνος Κρούσιος (1585) στα Σουηβικά του αναφέρεται σε έναν επισκέπτη, του οποίου η γυναίκα καταγόταν «εκ πόλεως Πλαταμώνος κειμένης παρά την θάλασσαν».

Σύμφωνα με το λεξικό των Λίντελ- Σκοτ, ο Πλαταμώνας σημαίνει «πλατύς γιαλός» και ο Μελέτιος γράφει παραφράζοντας «πλατέα μονή».

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET