Η επιστήμη μίλησε! Τα «παραδοσιακά» παιχνίδια είναι προτιμότερα από τα hi-tech!
Λίγο πριν τις γιορτές, η Αμερικανική Εταιρεία Παιδιατρικής (AAP) δημοσίευσε μια έρευνα σχετικά με τα παιχνίδια που είναι ιδανικά για την ανάπτυξη των παιδιών. Κι όπως θα διαπιστώσετε, τα καλύτερα παιχνίδια δεν έχουν οθόνες, ούτε καν μπαταρίες! Για την ακρίβεια, είναι το ακριβώς αντίθετο όλων αυτών των hi-tech και πανάκριβων προϊόντων που πιθανότατα θα ζητήσει και το δικό σας παιδί από τον Άγιο Βασίλη!

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις οδηγίες της AAP, ο βασικός κανόνας όταν επιλέγουμε παιχνίδι είναι «επιστροφή στις βασικές αξίες»! Με άλλα λόγια, παρόλο που τα ράφια στα καταστήματα είναι γεμάτα από αντικείμενα με φωτάκια, μουσική, οθόνες κ.λπ., στην πραγματικότητα εκείνα που θα βοηθήσουν ένα παιδί να αναπτυχθεί είναι τα πιο απλά: κύβοι, κούκλες, επιτραπέζια παιχνίδια και μπάλες!

«Τα παιχνίδια έχουν εξελιχθεί πολύ στο πέρασμα των χρόνων και η διαφήμιση έχει κάνει τους πιο πολλούς γονείς να πιστεύουν ότι όσα είναι υψηλής τεχνολογίας είναι πιο εκπαιδευτικά», σχολιάζει η Alleya Healey, MD, επικεφαλής της ομάδας που συνέταξε την έκθεση. «Όμως, τα στοιχεία μάς δείχνουν ότι τα καλά παιχνίδια δεν είναι απαραίτητα εντυπωσιακά ή ακριβά, ούτε συνοδεύονται από σχετική εφαρμογή στο κινητό! Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το “αληθινό” είναι καλύτερο από το “ψηφιακό”».

Ποιες ανάγκες του παιδιού πρέπει να ικανοποιεί ένα παιχνίδι
Όταν είναι ακόμα μικρά, τα παιδιά έχουν ανάγκη από παιχνίδια που θα τα βοηθήσουν να αναπτύξουν την κοινωνικότητά τους και θα τα μάθουν να δημιουργούν ΄σχέσεις. Επίσης, καλά είναι όσα συμβάλλουν στην εξέλιξη του λεξιλογίου και όσα προϋποθέτουν κίνηση ή επίλυση προβλημάτων. Από αυτή την άποψη, τα πιο απλά παιχνίδια, όπως τα τουβλάκια ή μια μπάλα είναι προτιμότερα από όσα έχουν οθόνη, γιατί απομονώνουν τα παιδιά και τα απασχολούν χωρίς να τα ωθούν σε δράση.
«Τα καλύτερα παιχνίδια είναι αυτά που συμβάλλουν ώστε παιδί και γονείς να διασκεδάσουν, να υποδυθούν ρόλους και να συνεργαστούν μεταξύ τους», λέει ο Alan Mendelsohn, MD, που συνυπογράφει την έκθεση. «Δεν μπορείς να έχεις το ίδιο αποτέλεσμα με ένα τάμπλετ ή μια οθόνη. Η μαγεία δημιουργείται όταν υπάρχει αλληλεπίδραση -είτε αυτό λέγεται “χτίζουμε μαζί ένα πύργο από τουβλάκια”, είτε “φτιάχνουμε παζλ”».

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ακόμα και όσα hi-tech παιχνίδια διαφημίζονται ως «εκπαιδευτικά», έχουν μικρότερη εκπαιδευτική αξία σε σχέση με τα παλιά, κλασικά παιχνίσια που προάγουν την επικοινωνία ανάμεσα στους διάφορους παίχτες.

Τι άλλο συνιστούν οι ειδικοί
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, όταν επιλέγουμε παιχνίδια για παιδιά καλό είναι επίσης να προσέχουμε τα εξής:

Αποφεύγουμε παιχνίδια που έχουν πάρα πολλά ερεθίσματα (χρώματα, ήχους, φώτα κ.λπ.), γιατί προκαλούν υπερδιέγερση στα παιδιά.

Δεν επιλέγουμε παιχνίδια που αναπαράγουν στερεότυπα.

Προτιμάμε όσα παίζονται με δύο ή περισσότερους παίχτες, ώστε να διευκολύνεται η ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Για παράδειγμα, ένα βιβλίο είναι προτιμότερο από ένα cd με παραμύθια γιατί πρέπει ο γονιός να καθίσει κοντά στο παιδί και να του το διαβάσει.

Αναζητάμε κάτι που προάγει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία.

Μερικά τέτοια παιχνίδια είναι: Κούκλες και φιγούρες, κουζινικά και σεκύη, αυτοκινητάκια, παζλ, τουβλάκια, τρενάκια, είδη ζωγραφικής, παιχνίδια με κάρτες, επιτραπέζια, ποδήλατα, μπάλες, παιχνίδια τα οποία το παιδί τραβάει ή σπρώχνει.

 

 

Πηγή:mamamia.gr