Τι λένε οι ειδικοί

Παγκόσμια έρευνα βρήκε ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με 32 επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία.
Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα (UPF) αντικαθιστούν τις υγιεινές δίαιτες «σε όλο τον κόσμο» παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις για τους κινδύνους που ενέχουν και θα πρέπει να πωλούνται με προειδοποιήσεις τύπου καπνού, σύμφωνα με επιστήμονα.

Ο καθηγητής Carlos Monteiro του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο τονίζει τον αυξανόμενο κίνδυνο που παρουσιάζουν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα σε παιδιά και ενήλικες στο Διεθνές Συνέδριο για την Παχυσαρκία.

Ποια τρόφιμα ενέχουν κινδύνους – Τι προκαλούν στην υγεία
«Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα προτιμώνται όλο και περισσότερο και κυριαρχούν στις παγκόσμιες δίαιτες, παρά τον κίνδυνο που ενέχουν όσον αφορά τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών», ανέφερε ο Monteiro στον Guardian ενόψει του συνεδρίου στο Σάο Πάολο.

«Τα τρόφιμα υποβαθμίζουν επίσης την ποιότητα της διατροφής λόγω των πολλών επιβλαβών ιδιοτήτων τους. Αυτά τρόφιμα οδηγούν σε παχυσαρκία και άλλες χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως ο διαβήτης».

Η αυστηρή προειδοποίηση έρχεται εν μέσω της ταχέως αυξανόμενης παγκόσμιας κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων όπως δημητριακά, μπάρες πρωτεΐνης, ανθρακούχα ποτά, έτοιμα γεύματα και γρήγορο φαγητό.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ, περισσότερο από το ήμισυ της μέσης διατροφής αποτελείται πλέον από εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Για μερικούς, ειδικά για νεαρής ηλικίας οι δίαιτες περιλαμβάνουν έως και 80% υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Τον Φεβρουάριο μελέτη βρήκε ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται άμεσα με 32 επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου κινδύνου καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, διαβήτη τύπου 2, δυσμενούς ψυχικής υγείας και πρόωρου θανάτου.

Ο Μοντέιρο και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά τη φράση υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα πριν από 15 χρόνια όταν σχεδίαζαν το σύστημα ταξινόμησης τροφίμων «Nova».

Μέσω αυτού του συστήματος αξιολογούνται όχι μόνο το θρεπτικό περιεχόμενο αλλά και οι διεργασίες στις οποίες υποβάλλονται τα τρόφιμα πριν καταναλωθούν.

Το σύστημα τοποθετεί τα τρόφιμα και τα ποτά σε τέσσερις ομάδες: ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, τρόφιμα με επεξεργασμένα μαγειρικά συστατικά, επεξεργασμένα τρόφιμα και εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Ανησυχία για τον αντίκτυπο στην υγεία
Ο Μοντέιρο είπε στον Guardian ότι τώρα ανησυχούσε τόσο πολύ για τον αντίκτυπο που έχουν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα στην ανθρώπινη υγεία που οι μελέτες και οι ανασκοπήσεις δεν επαρκούσαν πλέον για να προειδοποιήσουν το κοινό για τους κινδύνους για την υγεία.

«Χρειάζονται εκστρατείες για τη δημόσια υγεία όπως αυτές κατά του καπνού για να περιοριστούν οι κίνδυνοι των υπεπερξεργασμένων τροφίμων», είπε στον Guardian.

«Οι διαφημίσεις για υπερξεργασμένα τρόφιμα θα πρέπει επίσης να απαγορευθούν ή να περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό και θα πρέπει να υπάρξουν προειδοποιήσεις στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται για πακέτα τσιγάρων».

 

 

Πηγή:dnews