Ποιες περιοχές είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες να πληγούν από ενδεχόμενες πλημμύρες στην περιοχή του «Αεροδρομίου Τυμπακίου, Δήμου Φαιστού, Μεσαράς, Κρήτης»
Καβαλιώτης “Πολιτικός Μηχανικός” δημιούργησε χάρτη με τις ιδιαίτερα ευαίσθητες, (να πληγούν από τις συνέπειες ενδεχόμενων πλημμυρών στην ευρύτερη περιοχή του «“Αεροδρομίου Τυμπακίου”, “Δήμου Φαιστού”, “Μεσαράς”, “Κρήτης”» και στην ευρύτερη περιοχή των εκβολών του «Γεροπόταμου, Μεσαράς, Κρήτης» και του «Αφραθιά, Δήμου Φαιστού, Μεσαράς, Κρήτης»), περιοχές, με την χρήση των «Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων» (εν συντομία «Γ.Π.Σ.») ή αλλιώς «Geographical Information Systems» (εν συντομία «G.I.S.») και με την εφαρμογή της τεχνικής «Remote Sensing» («Διαδικασία Εντοπισμού και Καταγραφής/Παρακολούθησης των Φυσικών Χαρακτηριστικών Περιοχής Μετρώντας την Αντανακλώμενη και Μεταδιδόμενη Ακτινοβολία από Απόσταση, (συνήθως από κάποιο Δορυφόρο ή άλλο Ιπτάμενο Μέσο π.χ. Αεροπλάνο)» και στην συνέχεια δημιούργησε χαρτογραφική σύνθεση εφαρμόζοντας τον χάρτη με τις, προαναφερθείσες, ευαίσθητες να πληγούν από ενδεχόμενες πλημμύρες περιοχές επί των, ελεύθερων στο διαδίκτυο και διαθέσιμων στην δημοσιότητα και στην διάθεση του αναγνωστικού κοινού, χαρτογραφικών υποβάθρων με την ονομασία «Open Street Map» «Google Maps» (1,3,4).
Οι περιοχές αυτές έχουν τα όριά τους ως εξής: προς τον “Βορρά” μέχρι περίπου, (λίγο πριν), την «Παραλία Καταλυκής», προς τον “Νότο” μέχρι, (λίγο πριν), περίπου την «Παραλία Παχιά Άμμος», προς την “Ανατολή” μέχρι περίπου σε “βάθος” ίσο περίπου με “808,00 μ.μ.” (συγκεκριμένα τόσο στην “βορειοανατολική θέση” όσο και στην “νοτιοανατολική θέση”) και προς την “Δύση”, (φυσιολογικά και αναμενόμενα) μέχρι την θαλάσσια ακτογραμμή, (1,3,4).
Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετές από αυτές τις περιοχές βρίσκονται κοντά και εκατέρωθεν της κοίτης του «Γεροπόταμου, Μεσαράς, Κρήτης» που διασχίζει διαμπερώς την ευρύτερη περιοχή του οικισμού του «Τυμπακίου, Δήμου Φαιστού, Νομού Ηρακλείου, Κρήτης» (1,3,4).
Οι, ευαίσθητες να υποστούν πλημμύρες, περιοχές αυτές έχουν συνολικό εμβαδόν ίσο με «565.523,16 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.)» ή αλλιώς ίσο με «565,52 στρέμματα» [1,3,4].
Η διαδικασία εντοπισμού και η χαρτογραφική ανάλυση έγινε με το ανοιχτής πρόσβασης στο διαδίκτυο λογισμικό «Quantum Geographical Information Systems» (εν συντομία «Q.G.I.S.») [1,3,4].
Εικόνα 1. Η έκταση που καταλαμβάνουν οι ιδιαίτερα ευαίσθητες, να πληγούν από ενδεχόμενες πλημμύρες, περιοχές της “ευρύτερης περιοχής του αεροδρομίου” του «Τυμπακίου, Δήμου Φαιστού, Νομού Ηρακλείου, Μεσαράς, Κρήτης» (εφαρμογή στο, ελεύθερο μέσω διαδικτύου, στο αναγνωστικό κοινό, δημοσιευμένο χαρτογραφικό υπόβαθρο υπόβαθρο “Open StreetMap”) [1,3,4].
Εικόνα 2. Η έκταση που καταλαμβάνουν οι ιδιαίτερα ευαίσθητες, να πληγούν από ενδεχόμενες πλημμύρες, περιοχές της “ευρύτερης περιοχής του αεροδρομίου” του «Τυμπακίου, Δήμου Φαιστού, Νομού Ηρακλείου, Μεσαράς, Κρήτης» (εφαρμογή στο, ελεύθερο μέσω διαδικτύου, στο αναγνωστικό κοινό, δημοσιευμένο χαρτογραφικό υπόβαθρο υπόβαθρο “Google Maps”) [1,3,4].