Γνωρίζουμε ήδη ότι ο καθιστικός τρόπος ζωής, κατά τον οποίο το άτομο κάθεται για μεγάλες χρονικές περιόδους και δεν ασκείται, είναι άκρως βλαβερός τόσο για τη γενική υγεία όσο και για την υγεία της καρδιάς συγκεκριμένα. Ωστόσο, σε μια νέα έρευνα, επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης, εντόπισαν μια διαφορά ανάμεσα στην εργασιακή καθιστική στάση και στην ψυχαγωγική καθιστική στάση του ελεύθερου χρόνου μας (για παράδειγμα, παρακολούθηση τηλεόρασης).

Οι ερευνητές μελέτησαν σχεδόν 3.600 υποκείμενα για οκτώμισι χρόνια και τα σημαντικά αποτελέσματά τους δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό ιατρικό περιοδικό Journal of American Heart Association. Η έρευνα λοιπόν αποκάλυψε μια μη αναμενόμενη διάκριση: Ο χρόνος που περνάμε καθισμένοι στον καναπέ στο σπίτι παρακολουθώντας τηλεόραση είναι πιο πιθανό να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων σε σύγκριση με την καθιστική ζωή σε ένα γραφείο.

Ο επικεφαλής της έρευνας Keith Diaz δήλωσε ότι τα αποτελέσματα αυτά μας δείχνουν ότι ο τρόπος που περνάμε τον χρόνο μας εκτός εργασίας μπορεί να επηρεάζει τελικά περισσότερο την υγεία της καρδιάς μας. Η λύση φυσικά σ’ αυτό το πρόβλημα είναι να είμαστε πιο δραστήριοι στον ελεύθερο χρόνο μας. «Ακόμα κι αν έχετε μια δουλειά που απαιτεί να κάθεστε για μεγάλες χρονικές περιόδους, η αντιστάθμιση αυτών των ωρών με γυμναστική και βόλτες στον ελεύθερο χρόνο σας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών και συνεπώς θανάτου», αναφέρει ο υπεύθυνος ερευνητής κ. Diaz.

Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρος ο λόγος αυτής της διάκρισης, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι ίσως η συνεχής καθιστική ζωή χωρίς διαλείμματα είναι που προκαλεί τη διαφορά. Επίσης, όταν παρακολουθούμε τηλεόραση ή καθόμαστε στον καναπέ μας, επιλέγουμε να καταναλώνουμε φαγητό, και πολλές φορές ανθυγιεινό. Και αυτό είναι αποδεδειγμένο ότι επιβαρύνει την υγεία της καρδιάς. Επομένως, αν δεν έχετε επιλογή να αλλάξετε τον τρόπο που εργάζεστε, αλλάξτε τον τρόπο που ξεκουράζεστε και μοιράστε τον ώστε να περιλαμβάνει οπωσδήποτε κάποια μορφή κίνησης/άσκησης.

Πηγή: ethnos.gr