Τι πρέπει να κάνουν οι συνιδιοκτήτες για να λάβουν την απαραίτητη από το νόμο πιστοποίηση για το ασανσέρ της πολυκατοίκιας: «Τσουχτερές» οι τιμές για την επισκευή, αλλά «τσουχτερά» και τα πρόστιμα.

Μέχρι τις 30 Ιουνίου 2025 έχουν περιθώριο ιδιοκτήτες και διαχειριστές να εκσυγχρονίσουν τα παλιά ασανσέρ στις πολυκατοικίες.

Πιο συγκεκριμένα, οι ανελκυστήρες θα πρέπει να έχουν πιστοποίηση – που ανανεώνεται ανά 5 ή 6 χρόνια ανάλογα με τον αριθμό των στάσεων – τις οποίες εκδίδουν οι συντηρητές τους.

Αφού ελεχθεί το ασανσέρ, έρχονται επιθεωρητές και ορίζουν τι πρέπει να γίνει και αφού γίνουν οι απαραίτητες εργασίες, ξαναγίνεται ο έλεγχος και λαμβάνεται η πιστοποίηση – εξηγεί μιλώντας στην ΕΡΤ3 η Χριστίνα Ιακωβίδου, πρόεδρος του Σωματείου Επιχειρήσεων Κοινοχρήστων

«Η παράταση για τον εκσυγχρονισμό και την καταχώρηση των ανελκυστήρων στις πολυκατοικίες, η οποία ισχύει μέχρι τις 30 Ιουνίου 2025, παρέχει επιπλέον χρόνο στους ιδιοκτήτες και διαχειριστές για να συμμορφωθούν με τις απαιτούμενες προδιαγραφές ασφαλείας», ξεκαθαρίζει. «Η χορήγηση της νέας προθεσμίας είναι σημαντική, καθώς η μη συμμόρφωση με τις προδιαγραφές λειτουργίας και ασφάλειας των ανελκυστήρων επιφέρει υψηλά πρόστιμα.

Ενδεικτικά, επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ σε κάθε ιδιοκτήτη ή διαχειριστή που δεν μεριμνά για την έκδοση ή ανανέωση του πιστοποιητικού του ανελκυστήρα».

«Οι ιδιοκτήτες ή διαχειριστές ακινήτων πρέπει να λάβουν το πιστοποιητικό ελέγχου του ανελκυστήρα τους και να το καταχωρήσουν στα μητρώα του Δήμου που ανήκουν», συμπληρώνει ο Ανδρέας Καραγιαννίδης, Μηχανολόγος-Μηχανικός και πρόεδρος εγκαταστατών-συντηρητών ανελκυστήρων Βόρειας Ελλάδας.

Όπως διευκρινίζει απαραίτητη προϋποθέση για να ενταχθεί στα μητρώα ένας ανελκυστήρας – πέραν της πιστοποίησης που έχει ημερομηνία λήξης – είναι να έχει αδειοδοτημένο συνεργείο του συνδέσμου. Καλό είναι μάλιστα να τοποθετείται και το ειδικό αυτοκόλλητο [που φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα].

Σύμφωνα πάντα με τον κύριο Καραγιαννίδη, οι συνιδιοκτήτες θα πρέπει να εξασφαλίζουν τον περιοδικό έλεγχο του ανελκυστήρα τους, «να πάρουν την έκθεση στα χέρια τους, να μελετήσουν τις παρατηρήσεις, να τις άρουν και να λάβουν την πιστοποίηση».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εργασίες κοστίζουν συχνά αρκετές χιλιάδες ευρώ, ενώ το θέμα περιπλέκεται όταν ορισμένοι από τους συνιδιοκτήτες είναι «άφαντοι».

 

 

 

Πηγή:dnews