Οι κυνηγοί θησαυρών σχεδιάζουν να σκάψουν για να βρουν έναν κρυμμένο θησαυρό των ναζί, που λέγεται ότι μπορεί να είναι 48 κιβώτια με χρυσό, αξίας σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου λιρών σε ένα παλάτι που χρησιμοποιούσε η οργάνωση SS του Χίτλερ, ως οίκο ανοχής.

Το σκάψιμο, το οποίο ξεκινά την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να αποκαλύψει 10 τόνους χρυσού μαζί με άλλα πολύτιμα αντικείμενα στους χώρους του παλατιού του 18ου αιώνα στο χωριό Minkowskie της νότιας Πολωνίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, ο θησαυρός κλάπηκε με εντολή του αφεντικού των SS, Χάινριχ Χίμλερ, προς το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για τη δημιουργία ενός τέταρτου Ράιχ.

Στον θησαυρό αυτό, πιστεύεται πως περιέχεται ο αποκαλούμενος «Χρυσός του Μπρεσλάου», ο οποίος είχε χαθεί από αστυνομικό τμήμα. Επίσης, λέγεται ότι ενδεχομένως να περιέχονται κοσμήματα και πολύτιμα αντικείμενα από ιδιωτικές συλλογές πλούσιων Γερμανών που έμεναν στην περιοχή και δώρισαν την περιουσία τους στα SS για να μη λεηλατηθεί από τον Κόκκινο Στρατό.

Η τοποθεσία αποκαλύφθηκε από μυστικά έγγραφα, από το ημερολόγιο ενός αξιωματικού των SS και έναν χάρτη, τον οποίο οι κυνηγοί θησαυρών έλαβαν από απογόνους αξιωματικών.

Η τοποθεσία του κτιρίου αποκαλύφτηκε από το ημερολόγιο κάποιου αξιωματούχου της SS και έναν χάρτη, τον οποίοι οι κυνηγοί θησαυρών έλαβαν από απογόνους αξιωματικών της οργάνωσης. Μάλιστα, το ίδιο ημερολόγιο είχε αποκαλύψει πέρσι την τοποθεσία ενός ακόμη παλατιού όπου πιστεύεται πως είναι θαμμένοι 28 τόνοι χρυσού στον πάτο ενός πηγαδιού.

Ωστόσο, η ομάδα των κυνηγών θησαυρών επέλεξε να ψάξει το δεύτερο παλάτι καθώς υποστηρίζει ότι θα είναι πιο εύκολο στην πρόσβαση.

Μεταξύ των εγγράφων υπάρχει και μία επιστολή ενός αξιωματικού των SS, με το όνομα φον Στάιν, προς μία εργαζόμενη του παλατιού με την οποία είχε αναπτύξει ερωτικό δεσμό.

«Αγαπημένη μου Ίνγκε, θα ολοκληρώσω την αποστολή μου, Θεού θέλοντος. Μερικές από τις μεταφορές έγιναν με επιτυχία. Τα υπόλοιπα 48 σεντούκια της Ράιχσμπανκ (η κεντρική τράπεζα του γερμανικού Ράιχ έως το 1945) και όλα τα σεντούκια της οικογένειάς μου, τα εμπιστεύομαι σε σένα. Μόνο εσύ ξέρεις πού βρίσκονται. Ας σε βοηθήσει ο Θεός και εσύ μετά εμένα ώστε να ολοκληρώσω την αποστολή μου» έγραφε στο γράμμα προς την ερωμένη του.

Στις σελίδες του ημερολογίου, που είναι γραμμένο με μολύβι, προσδιορίζουν επίσης 11 τοποθεσίες σε όλη την Κάτω Σιλεσία, οι οποίες πριν και κατά τη διάρκεια του πολέμου ανήκαν στη γερμανική επικράτεια.

Μια καταχώριση από τις 12 Μαρτίου 1945, που αναφέρεται στον θησαυρό στο παλάτι στο Minkowskie λέει: «Σκάφτηκε μια γούρνα στον πορτοκαλεώνα, που είναι ένα ασφαλές “σπίτι” για τα σεντούκια και τα εμπορευματοκιβώτια». «48 κιβώτια από τη Ράιχσμπανκ, σε καλή κατάσταση, κρύφτηκαν, πολύ καλά, καλύφθηκαν με χώμα και “πρασινάδα”, με ζωντανά ακόμα φυτά. Ας μας προσέχει η Θεία Πρόνοια», συνεχίζει.

Ο Ρόμαν Φουρμανιάκ, επικεφαλής του ιδρύματος Silesian Bridge που ηγείται του κυνηγιού του θησαυρού, δήλωσε στη MailOnline: «Αρκετοί άνθρωποι συμμετείχαν στην απόκρυψη των καταθέσεων στο Minkowskie. Ένας από αυτούς ήταν ένας αξιωματικός που ονομάζεται φον Στάιν. Συνήθιζε να μένει στο παλάτι επειδή είχε μία ερωμένη εκεί. Λόγω της τοποθεσίας του, συχνά το επισκέπτονταν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί των SS που το αντιμετώπιζαν σαν πορνείο».

Η Ίνγκε ήταν η φύλακας που όρισε ο φον Στάιν για να προσέχει την κρυψώνα. «Ήταν ερωτευμένη με τον όμορφο αξιωματικό με τη μαύρη στολή των SS. Ήταν σαν θεοί. Πίστευε ότι θα έπρεπε να μείνει εκεί για ένα χρόνο, ίσως δύο, και μετά όλα τελείωναν. Κανείς δεν πίστευε τότε ότι η περιοχή θα τελούσε υπό τον έλεγχο της Σοβιετικής Ένωσης», ανέφερε ο Φουρμανιάκ.

«Υπήρξε μια περίοδος δύο μηνών το 1945, όταν έπρεπε να κρυφτεί στο δάσος από τους Ρώσους. Αλλά όταν επέστρεψε, η περιοχή δεν είχε ενοχληθεί. Αν είχαν σκάψει μια τρύπα, θα είχαν πάρει αυτό που ήθελαν και θα είχαν αφήσει έτσι την τρύπα. Το έχουμε δει αυτό στην ιστορία πολλές φορές στην Πολωνία».

Στο τέλος του πολέμου, η περιοχή παραδόθηκε στη νέα Πολωνία ελεγχόμενη από τους Σοβιετικούς, ολόκληρος ο γερμανικός πληθυσμός εκδιώχθηκε και έφτασαν οι Πολωνοί που ζούσαν στη Δυτική Ουκρανία.

Για να συνδυαστεί με τον νέο πληθυσμό, η Ίνγκε άλλαξε την εμφάνιση και την ταυτότητά της – τελικά παντρεύτηκε έναν ντόπιο άνδρα – και συνέχισε να παρακολουθεί τον θησαυρό μέχρι το θάνατό της 60 χρόνια αργότερα.

Το παλάτι στο Minkowskie χρονολογείται από τον 18ο αιώνα όταν χτίστηκε από τον Πρώσο στρατηγό Φρίντριχ Βίλχελμ φον Ζάιντλιτς. Με τα χρόνια άλλαξε χέρια αρκετές φορές και μετά τον πόλεμο ο Κόκκινος Στρατός και ο Πολωνικός Στρατός τοποθετήθηκαν εκεί σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως τοπικό συμβούλιο, νηπιαγωγείο και ακόμη και ως κινηματογράφος.

 

Πηγή: iefimerida.gr