Πολύκαρπος Αδαμίδης: «Τα μέτωπα της Κίνας»
Η Πανδημία έριξε και ρίχνει τα ‘φώτα’ πάνω στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου. Αυτόν τον μέχρι πρόσφατα ‘κοιμώμενο γίγαντα’, που με τον κρατικό της καπιταλισμό και τον απόλυτο έλεγχο της κομματικής γραφειοκρατίας, ξεδιπλώνει μεθοδικά και αποφασιστικά ένα σχέδιο παγκόσμιας, οικονομικής κατ’ αρχήν κατακυρίευσης. Γιατί η οικονομία και τα τεράστια αποθέματα ρευστότητας είναι μόνο η αρχή. Για την ακρίβεια είναι το πρόπλασμα πολιτικής επιρροής, που μπορεί να μετεξελιχθεί σε εξάρτηση.
Μια τέτοια επίδειξη ισχύος και απροκάλυπτης πίεσης, είδαμε τις τελευταίες ημέρες να ξεδιπλώνεται έναντι πολλών και σημαντικών Ευρωπαϊκών χωρών. Από τη Γαλλία και τη Γερμανία, μέχρι την Ιταλία και τη Δανία, συστηματικά επιχειρήθηκε από τις Κινεζικές αποστολές να διασκεδαστούν οι όποιες αρνητικές απόψεις και η κριτική για την ευθύνη των Κινεζικών αρχών για τη διάδοση και τα καταστροφικά αποτελέσματα του Κορωνοϊού, όπως και να πιεστούν, με την έμμεση απειλή αντιποίνων οι υπεύθυνες Εθνικές αρχές, να δεχτούν τη συμμετοχή της HAUWEIστη διεκδίκηση των συμβολαίων για το 5G.
Η Ευρώπη όμως δεν είναι το μόνο μέτωπο, που η Κίνα, η χώρα που φιλοδοξεί να γίνει πέρα από οικονομική ακόμα και πολιτική και στρατιωτική υπερδύναμη, ‘δείχνει τα δόντια της’. Υπάρχουν τρία καίρια σημεία αναφοράς στις Διεθνείς σχέσεις, που οι Κινεζικές διεκδικήσεις και βλέψεις αποτελούν βαρόμετρο και ενδεχόμενα καταλύτη Παγκόσμιων εξελίξεων. Πρώτο σχετικό μέτωπο είναι η Αφρική και ορόσημο αποτίμησης της Κινεζικής διείσδυσης είναι το Τζιμπουτί. Αυτό το μικροσκοπικό Αφρικανικό κράτος, στην είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας, από όπου διέρχεται το 10% των εξαγωγών του πετρελαίων και το 20% των εμπορικών αγαθών, που μέσα από το Σουέζ και τη διεθνή ναυσιπλοΐα διοχετεύονται στις παγκόσμιες αγορές.
Η Κίνα συστηματικά έχει επενδύσει στο κράτος αυτό και έχει δημιουργήσει τις υποδομές, από τις οποίες διέρχεται και ελέγχεται το σύνολο των υπηρεσιών διαδικτύου για την Υεμένη, τη Σομαλία και την Αιθιοπία. Επίσης με Κινεζική χρηματοδότηση από Κρατικές Κινεζικές Τράπεζες, έχει κατασκευάσει στο Τζιμπουτί το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της Αφρικής, από το οποίο και διέρχεται το 90% των εμπορευμάτων για την Αιθιοπία των 100 εκατομμυρίων κατοίκων. Το 70% του ΑΕΠ του Τζιμπουτί βρίσκεται υπό τη μορφή χρέους στα χέρια των Κινεζικών Τραπεζών και Εταιρειών και η χώρα αποτελεί την πύλη εισόδου και ανάπτυξης του διαβόητου σχεδίου BeltandRoad, που ξεκινάει από την Κίνα και συνεχίζεται μέσα από την απόκτηση υποδομών στο Πακιστάν και τη Σρι Λάνκα και εν συνεχεία στην Αφρική. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η Κίνα έχει αποκτήσει την πρώτη υπερπόντια ναυτική βάση της στην Αφρικανική αυτή χώρα, που εδώ και δύο δεκαετίες φιλοξενεί μια καίριας σημασίας βάση των ΗΠΑ στην περιοχή, από την οποία και εκκινούν drones και η συστηματική καταπολέμηση της Διεθνούς Τρομοκρατίας και του Ισλαμικού Κράτους.
Το δεύτερο ‘σοβαρό’ μέτωπο της Κίνας, αφορά τη γραμμή αντιπαράθεσής της με την Ινδία, που έχει μέχρι σήμερα ‘γνωρίσει’ τρεις ουσιαστικά πολεμικές αντιπαραθέσεις περιορισμένης διάρκειας και που πρόσφατα δοκιμάστηκε εκ νέου με επεισόδια στην περιοχή του Νεπάλ, κατά των έργων υποδομών που υλοποιεί η Ινδία. Οι Ινδικές αρχές ‘δείχνουν’ ως υποκινητές τους Κινέζους, έναντι των οποίων υπάρχει μια εγγενής δυσπιστία λόγω των στενών τους σχέσεων με το Πακιστάν αλλά και λόγω των επεκτατικών τους βλέψεων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Οι δύο πολυπληθέστερες χώρες του πλανήτη, διαμορφώνουν ένα ‘εκρηκτικό δίδυμο’, που φτάνει σε συνθήκες ‘υπερθέρμανσης’, όπως και οι ρυθμοί ανάπτυξης των οικονομιών τους.
Το τρίτο μέτωπο ζωτικής όπως εξελίσσεται σημασίας για τα Κινεζικά συμφέροντα είναι αυτό της Αρκτικής. Ήδη η Κίνα απέκτησε θέση παρατηρητή στο Συμβούλιο της Αρκτικής και αναπτύσσει μεθοδικά όπως λέγεται έναν εναλλακτικό ‘Δρόμο του Μεταξιού΄ μέσα από τις Αρκτικές Διαδρομές. Η προοπτική να διευρυνθούν οι πλόες στην περιοχή, μέσα από το συνεχές λιώσιμο των πάγων, δημιουργεί ευκαιρίες για συντομότερες διαδρομές και εφοδιασμό σε πρώτες ύλες και ενέργεια για την Κίνα, όπως και για την πραγματοποίηση των εξαγωγών της. Οι δυνατότητες εξάλλου εξόρυξης του ορυκτού ενεργειακού πλούτου και των μεγάλων αποθεμάτων σε φυσικό αέριο, διευρύνουν τις πηγές ενεργειακού εφοδιασμού της , που τόσο πολύ έχει ανάγκη για τη διαρκώς αναπτυσσόμενη οικονομία της. Είναι ένας χώρος στον οποίο είναι ξεκάθαρο ότι διεκδικεί παρουσία και ρόλο.
Η βεντάλια της Κινεζικής παρουσίας έχει ανοίξει για τα καλά. Ιστορικά πάντως τα πολλαπλά μέτωπα δεν είχαν θετική κατάληξη. Και είναι φενάκη να αναζητάς την εξαίρεση που θα επιβεβαιώσει τον κανόνα.