Μέσω της χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ 2017-2013 προχώρησε η συντήρηση και η ανάδειξή τους

Καταλυτική έχει υπάρξει διαχρονικά η συμβολή της Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη συντήρηση και ανάδειξη των σπουδαίων αρχαιολογικών θησαυρών της Πιερίας, καθώς μέσα από προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ, τα χρηματοδοτικά εργαλεία έδωσαν τη δυνατότητα τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στους επισκέπτες να γνωρίσουν την ιστορία της περιοχής. Μεταξύ αυτών των αρχαιολογικών θησαυρών, που εντάχθηκαν, συντηρήθηκαν και αναδείχθηκαν είναι και οι Μακεδονικοί Τάφοι στην περιοχή του Κορινού.

Ειδικότερα, εκατέρωθεν της Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης, στο ύψος των αμφίπλευρων Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) Κορινού, στη θέση «Τούμπες», βρίσκονται δύο μεγάλοι ταφικοί τύμβοι (τάφοι). Συγκεκριμένα, στο ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο Μακεδονικός Τάφος Α, ενώ στο ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Αθήνα βρίσκεται ο Μακεδονικός Τάφος Β.

 

 

Ο Τάφος Α

Ο Τάφος Α είναι ο μεγαλύτερος τύμβος και βρίσκεται ανατολικά του αυτοκινητόδρομου. Πρόκειται για το λεγόμενο «τάφο του Heuzey» που ερευνήθηκε αρχικά το 1861. Βρίσκεται στο άκρο δυτικό τμήμα ενός προϋπάρχοντος ταφικού τύμβου. Περιλαμβάνει κτιστό καμαροσκέπαστο, κατωφερικό δρόμο, καθώς και τρεις χώρους («αυλή», προθάλαμο και θάλαμο) στεγασμένους επίσης με άλλη, ενιαία καμάρα. Το άνοιγμα της πρόσοψης έφρασσε εξωτερικά σειρά γωνιολίθων και έκλεινε με δίφυλλη μαρμάρινη θύρα. Η πρόσοψη του προθαλάμου διαμορφώνει ανωδομή δωρικού ρυθμού. Στο θάλαμο διαμορφώνονταν, σε γωνιακή διάταξη δύο βάθρα με μαρμάρινες, ανάγλυφες προσόψεις κλινών. Οι εσωτερικοί τοίχοι ήταν επιχρισμένοι με κονιάματα και, ειδικά αυτοί του δρόμου, κοσμούνταν με μίμηση πολύχρωμης ορθομαρμάρωσης.

Η μαρμάρινη όψη της μίας κλίνης, καθώς και η μαρμάρινη δίφυλλη θύρα του θαλάμου μεταφέρθηκαν κατά το 1861 στο Λούβρο από το L. Heuzey. Κατά το 1991 καθαρίστηκε εκ νέου το εσωτερικό του τάφου και διερευνήθηκε με ανασκαφή, από τον αρχαιολόγο Ματθαίο (Μάνθο) Μπέσιο, ο χώρος αμέσως έξω από την πρόσοψη, όπου διαπιστώθηκε η ύπαρξη τοίχων με πλιθιά πάνω σε λίθινη βάση, που διαμόρφωναν στεγασμένο διάδρομο. Το μνημείο είχε συληθεί ήδη κατά τη ρωμαϊκή εποχή. Το συνολικό μήκος του τάφου αγγίζει τα 22 μ. Η κατασκευή του ανάγεται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ.

 

 

Ο Τάφος Β

Πρόκειται για μικρότερο διθάλαμο μακεδονικό τύμβο, δυτικά του αυτοκινητόδρομο, με λίθινη δίφυλλη θύρα στην είσοδό του, που χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ., προσιτό με λαξευτό δρόμο, που ανασκάφηκε επίσης το 1991 από τον αρχαιολόγο Ματθαίο (Μάνθο)  Μπέσιο. Ο προθάλαμος κοσμείται με γραπτό μαίανδρο και ο θάλαμος με πολύχρωμη κοσμοφόρο. Η ταφή των δύο νεκρών (ανδρός και γυναικός) είχε πραγματοποιηθεί σε ξύλινες κλίνες πάνω από δύο αντωπά βάθρα. Ο τάφος, αν και συλήθηκε από την αρχαιότητα, έδωσε ενδιαφέροντα ευρήματα, καθώς σώθηκαν τμήματα από την ελεφαντοστέινη και γυάλινη διακόσμησή τους.

 

Οι εργασίες συντήρησης και ανάδειξης

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, με χρηματοδότηση από τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, πραγματοποιήθηκε καθαρισμός και ανασκαφή στην είσοδο και στο εσωτερικό του τάφου Α. Στα τέλη της ίδιας δεκαετίας, με χρηματοδότηση από το Β΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, πραγματοποιήθηκε αναστήλωση της πρόσοψης του μνημείου και κατασκευή μεταλλικού στεγάστρου στην είσοδό του.

Ημερομηνία-κλειδί ήταν η 15η Νοεμβρίου 2011, καθώς τότε εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονία-Θράκη 2007-2013 το έργο «Συντήρηση, Διαμόρφωση και Ανάδειξη Μακεδονικών Τάφων Πιερίας (ΕΣΠΑ 2007-2013)». Το έργο είχε προϋπολογισμό 521.913 ευρώ και ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015.

Στόχος των επεμβάσεων στους Τάφους ήταν αφενός η αντιμετώπιση των φθορών τους και αφετέρου η ανάδειξή τους. Το έργο περιελάμβανε την συντήρηση των τοιχογραφιών, επιχρισμάτων και λίθινων διακοσμητικών στοιχείων των μνημείων και υλοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Συντήρησης. Στο πλαίσιο του ανωτέρω έργου πραγματοποιήθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας, εργασίες χάραξης διαδρομής επισκεπτών, συντήρησης μεταλλικού στεγάστρου προστασίας των μνημείων, κατασκευής περίφραξης, φυτεύσεις, κατασκευής δικτύου ύδρευσης – άρδευσης και διευθέτησης ομβρίων, τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων και εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού.

 

 

Δράσεις εξωστρέφειας

Να σημειωθεί πως από την παράδοση του έργου ο αρχαιολογικός χώρος είναι επισκέψιμος σε καθημερινή βάση, πλην Σαββάτου, ενώ πραγματοποιούνται και εκπαιδευτικές δράσεις και δράσεις εξωστρέφειας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν τον Μάιο του 2018, όταν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας συμμετείχε στην επετειακή δράση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη «Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2018», ενοποιώντας τους αρχαιολογικούς και τους μουσειακούς της χώρους με την υλοποίηση ταυτόχρονων δράσεων και παράλληλα με τη δημιουργία λογαριασμών κοινωνικής δικτύωσης, με σκοπό την ενδυνάμωση της διάδρασης μεταξύ της ΕΦΑ Πιερίας και του κοινωνικού συνόλου, την προσέγγιση νέου κοινού στις δράσεις εξωστρέφειας της υπηρεσίας αλλά και την διαδικτυακή ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Πιερίας.

Συγκεκριμένα υλοποιήθηκαν παράλληλες εκδηλώσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου, στο Βιωματικό Πάρκο Λειβήθρων, στην Επισκέψιμη Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου, στο Κάστρο του Πλαταμώνα, στο Μακεδονικό Τάφο Κατερίνης και στον Μακεδονικό Τάφο Α Κορινού, όπου στο πλαίσιο της δράσης «Ταφικές πρακτικές στην αρχαία Μακεδονία», έγινε ξενάγηση σε κατοίκους της περιοχής του Κορινού και της Κατερίνης, καθώς και σε αυτόνομη ομάδα Γερμανών επισκεπτών.

 

 

 

Αυτό το άρθρο δημοσιεύεται στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή δίπλα μας» με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα άρθρα των δημοσιογράφων στο πλαίσιο του έργου «Η Πολιτική Συνοχής δίπλα μας» είναι ανεξάρτητα από τις απόψεις της ΕΕ και το περιεχόμενο δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

#CohesionGR