Οι επιστήμονες λένε ότι η ανακάλυψη σηματοδοτεί ένα «άλμα» στην ιατρική απεικόνιση και ανοίγει το δρόμο για βελτιωμένη έγκαιρη ανίχνευση αρκετών δυνητικά θανατηφόρων ασθενειών

Τι θα γινόταν αν η ηλικία μας δεν φαινόταν στο πρόσωπό μας αλλά στον θώρακά μας; Την απάντηση δίνουν ερευνητές στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο της Οσάκα στην Ιαπωνία, οι οποίοι ανέπτυξαν ένα προηγμένο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιεί ακτινογραφίες θώρακος ως βιοδείκτη για να εκτιμήσει με ακρίβεια τη βιολογική ηλικία του ασθενούς. Η απόκλιση μεταξύ της βιολογικής ηλικίας και της ηλικίας που δείχνει η ακτινογραφία υποδεικνύει υποκείμενη χρόνια νόσο.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον μεταπτυχιακό φοιτητή Yasuhito Mitsuyama και τον Dr. Daiju Ueda, κατασκεύασε αρχικά ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης βασισμένο στη βαθιά μάθηση για να εκτιμήσει την ηλικία από ακτινογραφίες θώρακα υγιών ατόμων. Στη συνέχεια εφάρμοσαν το μοντέλο σε ακτινογραφίες ασθενών με γνωστές παθήσεις για να αναλύσουν τη σχέση μεταξύ της ηλικίας που εκτιμάται από την AI και της κάθε ασθένειας.

Περισσότερες από 67.099 ακτινογραφίες θώρακος λήφθηκαν μεταξύ του 2008 και του 2021 από περισσότερους από 36.000 εθελοντές που υποβλήθηκαν σε υγειονομικούς ελέγχους σε τρεις νοσοκομειακές εγκαταστάσεις, προκειμένου να αναπτυχθεί και να εκπαιδευτεί το μοντέλο AI για την εκτίμηση της ηλικίας.

Το μοντέλο που αναπτύχθηκε έδειξε συντελεστή συσχέτισης 0,95 μεταξύ της ηλικίας που εκτιμάται από το AI και της βιολογικής ηλικίας, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο The Lancet Healthy Longevity. Η ιαπωνική ομάδα είπε ότι, γενικά, ένας συντελεστής συσχέτισης 0,9 ή μεγαλύτερος θεωρείται «πολύ ισχυρός».

Για να επικυρωθεί η εκτίμηση της ηλικίας με AI χρησιμοποιώντας ακτινογραφίες θώρακος ως βιοδείκτη, συλλέχθηκαν επιπλέον 34.197 ακτινογραφίες θώρακος από τον ίδιο αριθμό ασθενών με γνωστές ασθένειες από δύο άλλα νοσοκομειακά ιδρύματα.

Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι η απόκλιση μεταξύ της ηλικίας που υπολογίζεται με AI και της βιολογικής ηλικίας του ασθενούς «συσχετίστηκε θετικά» με αρκετές χρόνιες ασθένειες – συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) και της υπερουριχαιμίας (αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα).

 

Με άλλα λόγια όσο υψηλότερη είναι η ηλικία που εκτιμάται από την τεχνητή νοημοσύνη σε σύγκριση με τη βιολογική ηλικία, τόσο πιο πιθανό είναι οι άνθρωποι να υποφέρουν από αυτές τις ασθένειες.

Ο Mitsuyama σε σχετικό δελτίο τύπου αναφέρει: «Η βιολογική ηλικία είναι ένας από τους πιο κρίσιμους παράγοντες στην ιατρική. Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η ηλικία που βασίζεται στην ακτινογραφία θώρακα μπορεί να αντικατοπτρίζει με ακρίβεια καταστάσεις υγείας, πέρα από τη βιολογική ηλικία».

Και πρόσθεσε: «Σκοπεύουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω αυτή την έρευνα και να την εφαρμόσουμε στην εκτίμηση της σοβαρότητας χρόνιων ασθενειών, να προβλέψουμε το προσδόκιμο ζωής, αλλά και πιθανές χειρουργικές επιπλοκές»

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet

 

 

Πηγή:dnews.gr