Τα κόκκινα αυγά είναι από τα πιο χαρακτηριστικά σύμβολα της Ορθόδοξης παράδοσης για το Πάσχα: Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα του Χριστού και τη θυσία του, ενώ το αυγό την Ανάσταση και τη νέα ζωή.

Τα αυγά βάφονται παραδοσιακά κόκκινα τη Μεγάλη Πέμπτη, την ημέρα του Μυστικού Δείπνου.

Σε ορισμένες περιοχές, μάλιστα, το πρώτο αυγό λέγεται «το αυγό της Παναγίας» και το κρατούν όλο τον χρόνο για φυλαχτό.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλές εγκεκριμένες βαφές, ωστόσο υπάρχουν και μη εγκεκριμένες, που – αν εισχωρήσουν στο εσωτερικό του αυγού – μπορεί να είναι επικίνδυνες για την υγεία.

Για τον λόγο αυτό, επιλέγουμε πιστοποιημένες βαφές τροφίμων με ένδειξη «κατάλληλες για τρόφιμα», αποφεύγουμε αυγά με ρωγμές, γιατί η βαφή περνά πιο εύκολα στο εσωτερικό, και τέλος αν θέλουμε πιο φυσική επιλογή, προτιμάμε παραδοσιακές, φυτικές βαφές.

Ο εύκολος τρόπος για φυσικά βαμμένα αυγά
Ο Δημήτρης Μιχαϊλίδης μας παρουσιάζει μια απλή συνταγή για βαμμένα αυγά με φλούδες από κρεμμύδια:

Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό και προσθέτουμε μέσα φλούδες από κόκκινα κρεμμύδια – όσο περισσότερες τόσο το καλύτερο.
Τα βάζουμε σε δυνατή φωτιά και περιμένουμε να αρχίσουν να βράζουν.
Όταν ξεκινήσει ο βρασμός, προσθέτουμε ένα φλιτζάνι του καφέ λευκό ξύδι (60 ml) και συνεχίζουμε να βράζουμε για 15 λεπτά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τον ζωμό να κρυώσει. Τον σουρώνουμε και έπειτα βρέχουμε τα αυγά μας για να απορροφήσουν περισσότερο τη φυσική μπογιά.

Στο τέλος της διαδικασίας, βουτάμε ένα πανάκι στο ελαιόλαδο και περνάμε τα αυγά για να γυαλίσουν και να γίνει πιο έντονο το χρώμα τους.

 

 

 

Πηγή:dnews