Στην κυβέρνηση ξορκίζουν το ενδεχόμενο της επιβολής lockdown το οποίο αρχίζει να επιστρέφει σταδιακά στις ευρωπαϊκές χώρες.

Οι νέοι περιορισμοί στους ανεμβολίαστους που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τη Δευτέρα, σε συνδυασμό με την αύξηση που παρουσιάζουν οι εμβολιασμοί για την πρώτη και την τρίτη δόση, εκτιμάται από το Μαξίμου και τους λοιμωξιολόγους πως θα μπορέσουν να αναχαιτίσουν την έξαρση της πανδημίας. Ωστόσο, όλα θα εξαρτηθούν από τις αντοχές του συστήματος υγείας το οποίο θα εξακολουθήσει να δοκιμάζεται και το επόμενο διάστημα.

Στην κυβέρνηση ξορκίζουν το ενδεχόμενο της επιβολής lockdown το οποίο αρχίζει να επιστρέφει σταδιακά στις ευρωπαϊκές χώρες. “Δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσουμε. Δεν υπάρχει ως σκέψη, ούτε στην φαρέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού”, δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης.

Οι σκληροί δείκτες κρίνουν τα επόμενα βήματα
Ωστόσο, η δυναμική τάση της νόσου είναι τέτοια που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα την εξέλιξή της, κάτι που σημειώνουν συνεχώς οι ειδικοί που δεν κρύβουν την ανησυχία τους. Στην κυβέρνηση ετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα ρίχνοντας το βάρος στην θωράκιση του συστήματος υγείας. Οι σκληροί δείκτες (εισαγωγές, διασωληνωμένοι, θάνατοι) αποτελούν “κλειδί” για την πορεία της πανδημίας αλλά και για τις περαιτέρω αποφάσεις των λοιμωξιολόγων.

Το υπουργείο Υγείας τονίζει πως τα νοσοκομεία με την συνδρομή των ιδιωτών γιατρών και την μεταφορά non covid περιστατικών σε ιδιωτικές κλινικές, μέχρι στιγμής αντέχουν. Παράλληλα όμως εξετάζονται και άλλες κινήσεις στην περίπτωση που η κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα και την Θεσσαλία χειροτερέψει ακόμη περισσότερο.

Μεταφορές ασθενών σε “πορτοκαλί” περιοχές
Ένας από τους σχεδιασμούς που πρόκειται να εφαρμοστεί είναι η μεταφορά ασθενών με covid σε νοσοκομεία που βρίσκονται σε περιοχές που έχουν μικρότερο επιδημιολογικό φορτίο ή μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη καθώς το σύστημα υγείας δεν δέχεται ιδιαίτερη πίεση. Σε Στερεά Ελλάδα, Αττική, Πελοπόννησο, Εύβοια και Κρήτη μπορούν να επιμεριστούν το βάρος των νοσηλειών, κυρίως όσον αφορά τις ΜΕΘ οι οποίες δεν υπάρχουν πλέον στη Βόρεια Ελλάδα.

Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται πως θα αποσυμφωρηθεί η κατάσταση στα νοσοκομεία, από την στιγμή που η έξαρση της νόσου δείχνει επί του παρόντος να μην χτυπά με τον ίδιο τρόπο όλη την ελληνική επικράτεια. Επίσης αναμένεται να αυξηθούν τα νοσοκομεία αναφοράς και να επεκταθεί η συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές οι οποίες θα εξυπηρετούν non covid ασθενείς.

Μείωση της κινητικότητας των ανεμβολίαστων
Η αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός με το διάγγελμά του την Πέμπτη, αναμένεται να φανεί την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Από τα δεδομένα που θα υπάρξουν θα αποφασιστεί αν θα οδηγηθούμε στις γιορτές των Χριστουγέννων με τα υφιστάμενα μέτρα ή θα χρειαστεί να επεκταθούν οι περιορισμοί στους ανεμβολίαστους.

Στο Μαξίμου επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να μειωθούν οι ελευθερίες που έχουν δοθεί στους εμβολιασμένους και σημειώνουν πως η οικονομία της χώρας θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά από την στιγμή που υπάρχει πρόσβαση από όλους στο εμβόλιο. “Στους αμιγείς χώρους για εμβολιασμένους, με το σκεπτικό ότι δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν δεν εξετάζονται περαιτέρω περιοριστικά μέτρα” ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας.

Ειδικοί με δημόσιες τοποθετήσεις τους τάσσονται υπέρ της λήψης πιο αυστηρών μέτρων, καθώς υποστηρίζουν πως η έξαρση της πανδημίας δεν έχει φτάσει στην κορύφωση της και εκτιμούν πως οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολοι. Παράλληλα εκτιμούν πως η μετάδοση της νόσου γίνεται κυρίως από τις μικρότερες ηλικίες που έχουν μεγαλύτερη κινητικότητα και γι’ αυτό τον λόγο ζητούν την αύξηση των εμβολιασμών σε αυτές τις ηλικιακές κατηγορίες.

 

Πηγή:thetoc.gr