Τα παιδιά που γνωρίζουν πώς να διεκδικούν όλα όσα θέλουν γνωρίζουν πώς να υπερασπίζονται τον εαυτό τους αλλά και τους γύρω τους χωρίς να πληγώνουν ή να έχουν άσχημη συμπεριφορά.

Τα παιδιά που γνωρίζουν πώς να διεκδικούν όλα όσα θέλουν ξέρουν πώς να υπερασπιστούν τον εαυτό τους (και τους άλλους) χωρίς να υιοθετούν μια άσχημη συμπεριφορά που μπορεί να πληγώσει τους γύρω τους. Ένα άτομο που διεκδικεί μπορεί να πει «όχι», να επικοινωνήσει με σαφήνεια και να διατηρήσει θετικές σχέσεις που ικανοποιούν τις ανάγκες του και των άλλων.

Από το πρώτο μέχρι και το τρίτο έτος της ηλικίας του παιδιού, το πώς παίζει, μοιράζεται και κοινωνικοποιείται θα περάσει από διάφορες φάσεις.

Κατά το πρώιμο στάδιο της παιδικής του ηλικίας, θα είναι λιγότερο πιθανό να είναι πρόθυμο να μοιραστεί και πιο πιθανό να εκνευριστεί αν οι απαιτήσεις του δεν ικανοποιηθούν. Θα αρχίσει να καταλαβαίνει την έννοια του «εαυτού» και του «θέλει/χρειάζεται» περισσότερο λίγο πριν κλείσει το δεύτερο έτος της ζωής του.

Πώς θα μάθει να διεκδικεί το παιδί;
Τότε είναι και η καλύτερη περίοδος για να βοηθήσουμε το παιδί να γίνει διεκδικητικό.

Προσέξτε τον τόνο σας
Τα παιδιά αντιγράφουν αυτό που βλέπουν. Έτσι, οι γονείς και οι φροντιστές πρέπει να διαμορφώσουν το είδος της συμπεριφοράς που επιθυμούν να έχουν τα νήπια τους. Σε αυτήν την περίπτωση, η χρήση θετικής γλώσσας μπορεί να βοηθήσει πολύ την κατάσταση.

Προσπαθήστε να λέτε συχνότερα «ναι» αντί για «όχι». Για παράδειγμα, εάν το παιδί σας ζητήσει ένα smoothie πριν από το μεσημεριανό γεύμα, μπορείτε να πείτε: «Ναι, αφού τελειώσετε το μεσημεριανό». Δεν θα λάβει άμεση αρνητική απάντηση και αντίθετα θα νιώσει ότι οι ανάγκες και τα θέλω του εκτιμώνται.

Εξηγούμε την έννοια των ορίων
Είναι σημαντικό να εξοικειώσετε το παιδί από νωρίς με την έννοια των ορίων, ξεκινώντας από τον φυσικό κόσμο (χώροι γύρω από το σώμα μας) και προχωρώντας στα συναισθηματικά όρια (πράγματα που βλάπτουν τα συναισθήματά μας.) Ένας τρόπος σεβασμού αυτών των ορίων είναι να μιλάμε για τη δύναμη του «όχι».

Είτε πρόκειται για εκείνη την ανεπιθύμητη αγκαλιά είτε για το παιχνίδι που δεν θέλει να μοιραστεί, ο παιδί σας πρέπει να ακούσει από εσάς ότι το να λέει κατηγορηματικά «όχι» είναι δικαίωμά του απαράβατο και απόλυτα φυσιολογικό.

Εξηγώντας ότι ο καθορισμός ορίων (λέγοντας «όχι» ή «δεν μου αρέσει αυτό») διατηρεί το μυαλό και το σώμα μας ασφαλές. Υποστηρίξτε το παιδί σας στη λήψη αποφάσεων. Είναι εντάξει αν λέει «όχι» για διαπραγματεύσιμα θέματα, όπως να φορέσει συγκεκριμένα ρούχα, να αγκαλιάσει κάποιον ή να διαβάσει ένα συγκεκριμένο βιβλίο.

Μαθαίνουμε στο παιδί πώς να αλληλοεπιδρά
Είναι σημαντικό να μάθετε στο παιδί σας πώς να συναντά μια ομάδα ανθρώπων, είτε πρόκειται για συμμαθητές του στο δρόμο είτε για την συνάντηση ενός νέου φίλου στα πλαίσια μιας επίσκεψης. Προετοιμάστε το παιδί, παίζοντας ρόλους.

Καθώς επαναλαμβάνετε αυτό το παιχνίδι, αλλάζοντας μεταξύ σας ρόλους, το παιδί θα μάθει πώς μπορεί να αλληλοεπιδρά με σεβασμό στα δικά του προσωπικά όρια αλλά και στα όρια των γύρω του.

 

Πηγή:imommy.gr