Η χώρα μας αναζητάει διαρκώς νέους ενεργειακούς «θησαυρούς», αλλά ήδη παράγει τον δικό της «μαύρο χρυσό».

Στον χάρτη με τις χώρες που παράγουν πετρέλαιο κρατάει την Ελλάδα το κοίτασμα του Πρίνου, στον Κόλπο της Καβάλας, μεταξύ Θάσου και Καβάλας, όπου το κοίτασμα είναι ενεργό από το 1981.

Με δεδομένα τα τεράστια οφέλη από την παραγωγή «μαύρου χρυσού» στη χώρα μας, οι έρευνες για εντοπισμό ενεργειακών θησαυρών στο υπέδαφος και τον υποθαλάσσιο χώρο της ελληνικής επικρατείας, κατά καιρούς διεξάγονταν σε ιδιαίτερα έντονους ρυθμούς. Αλλά αυτή τη στιγμή η μοναδική παραγωγή πετρελαίου στην Ελλάδα εντοπίζεται στον Πρίνο.

Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα ανάγονται στις αρχές του 20ου αιώνα, με τις πρώτες γεωτρητικές εργασίες να εκτελούνται από εταιρείες όπως η London Oil Development, HELLIS, η PAN-ISRAEL, και η DEILMAN-ILIO στις περιοχές Έλος, Κερί Ζακύνθου, ΒΔ. Πελοπόννησο και Έβρο.

Η περίοδος της δεκαετίας ‘60 έως τα μέσα δεκαετίας του ‘70 χαρακτηρίζεται από την συστηματοποίηση των ερευνών, που είχαν ως τελικό αποτέλεσμα την ανακάλυψη των πρώτων εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων στη θαλάσσια περιοχή της Θάσου (κοίτασμα πετρελαίου Πρίνος και κοίτασμα φυσικού αερίου Ν. Καβάλας) από την OCEANIC.

Ανακαλύφθηκαν πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου σε μια περιοχή με μόλις 50 μέτρα θαλάσσιο βάθος, καθώς και σε ορισμένα άλλα σημεία στην ξηρά

Η παραγωγή «μαύρου χρυσού» στον Πρίνο ξεκίνησε το 1981 και έκτοτε υπολογίζεται ότι έχουν παραχθεί από την εταιρεία Energean, η οποία διαχειρίζεται τα κοιτάσματα, περίπου 130 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου.

Ειδικότερα, στην περιοχή υπάρχουν τρία κοιτάσματα που έχουν βγάλει πετρέλαιο, και αυτά είναι το κοίτασμα Πρίνου (1981), το κοίτασμα Βόρειου Πρίνου (1996) και το κοίτασμα «Έψιλον» (2019), το οποίο με το που εγκαινιάστηκε άρχισε να παράγει καθημερινά περισσότερα από 1.000 βαρέλια πετρελαίου.

Η παραγωγή του Πρίνου τον Σεπτέμβριο του 2021 διακόπηκε εξαιτίας προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης των εγκαταστάσεων και στη συνέχεια λόγω της κατάληψής τους από το Σωματείο των πρώην εργαζομένων στην εταιρεία.

Το πλήρες restart στην παραγωγή πετρελαίου έγινε τον Μάιο του 2023 και εκφορτώθηκαν τα περί 200.000 βαρέλια αργού πετρελαίου που παρήχθησαν.

Η πρώτη παράδοση για το 2024 έγινε κατά τις πρώτες ημέρες του έτους, όταν παραδόθηκαν 220.000 βαρέλια αργού πετρελαίου, με αγοραστή την BP. Σε αυτά περιλαμβανόταν και η παραγωγή από το κοίτασμα Έψιλον, η οποία επανεκκίνησε τον Νοέμβριο του 2023.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Energean, το κοίτασμα Έψιλον έχει βεβαιωμένα αποθέματα περίπου 23 εκατ. βαρέλια.

Το πρώτο 9μηνο του 2024 η ημερήσια παραγωγή της Energean ενισχύθηκε κατα 31% σε ετήσια βάση, φθάνοντας τις 156.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (kboed, το 83% σε φυσικό αέριο).

Τέλος, η Energean (μέσω της EnEarth), τρέχει το project αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο. Ο σκοπός του έργου (Prinos CO2 Storage) είναι να συνεισφέρει στην τοπική και περιφερειακή απανθρακοποίηση με την αποθήκευση CO2 που θα δεσμεύεται από βιομηχανίες που δεν είναι δυνατό να αποφύγουν την εκπομπή του (hard to abate industries), από την χρήση τεχνολογιών άμεσης σύλληψης CO2 στον αέρα, από βιοενέργεια, από την ναυτιλιακή βιομηχανία και άλλες πηγές.

Πηγή: carandmotor.gr