Πόσο βρώμικο είναι το κινητό μας; Μελέτη Αποκαλύπτει την «αόρατη ζωή» που κρύβεται σε αυτό
Το 100% των «έξυπνων» συσκευών που εξετάστηκαν ήταν θετικές για κολοβακτηρίδιο και κηρόχρου βάκιλλο, ενώ ο στρεπτόκοκκος των κοπράνων ήταν μεταξύ των μικροβίων που εντοπίστηκαν σε όλες τις οθόνες.
Τα βακτήρια που προέρχονται τόσο από τον άνθρωπο όσο και από τις κατσαρίδες ανήκουν στα συνήθη μικρόβια που κρύβονται στα τηλέφωνά μας, προειδοποιούν οι ειδικοί.
Το κολοβακτηρίδιο E.Coli και ο στρεπτόκοκκος των κοπράνων ανιχνεύτηκαν στο 100% των οθονών των smartphone σε μια μελέτη για τα επιβλαβή μικρόβια που κατακλύζουν τις συσκευές μας. Το βακτήριο Bacillus cereus που προκαλεί τροφική δηλητηρίαση και το S. aureus που προκαλεί πνευμονία βρέθηκαν επίσης και στα 20 επιχρίσματα που ελήφθησαν από τα 10 τηλέφωνα της μελέτης. Και ενώ κανένα από τα επιχρίσματα δεν έδειξε ίχνη σαλμονέλας, τα μισά περιείχαν πυοκυανική ψευδομονάδα (P. Aeruginosa) που βρίσκεται συνήθως στα κόπρανα της κατσαρίδας.
«Μας ενδιέφερε να μάθουμε πόσο συχνά εμφανίζονται επιβλαβή για τον άνθρωπο βακτήρια στις οθόνες των κινητών μας τηλεφώνων και ποιοι τύποι βακτηρίων είναι πιο διαδεδομένοι», δήλωσε στη Daily mail η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας SellCell, Sarah McConomy, που διενήργησε τη μελέτη.
Σύμφωνα με την ίδια, η συνήθεια των χρηστών να παίρνουν το τηλέφωνό τους στην τουαλέτα ενοχοποιείται για μερικά από τα μικρόβια που βρίσκονται στις οθόνες.
«Τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά σοκαριστικά! Οι πολλές μορφές βακτηρίων από ανθρώπινα περιττώματα που εντοπίστηκαν στα κινητά δείχνουν πραγματικά ότι οι άνθρωποι πρέπει να καθαρίζουν καλά και να απολυμαίνουν τις συσκευές τους πιο συχνά. Ίσως το πιο ανησυχητικό πράγμα που συμπεράναμε ήταν η παρουσία του P. aeruginosa, ενός βακτηρίου που προέρχεται απευθείας από τις κατσαρίδες και τα περιττώματά τους. Είναι πραγματικά αηδιαστικό να σκεφτόμαστε κατσαρίδες να σέρνονται στα τηλέφωνά μας και να τα χρησιμοποιούν ως τουαλέτα όταν δεν τις βλέπουμε!», συμπληρώνει η Sarah McConomy.
Η μελέτη εξέτασε τις οθόνες κινητών τηλεφώνων που ανήκουν σε έξι γυναίκες και σε τέσσερις άνδρες ηλικίας μεταξύ 22 και 62 ετών και βρήκε συνολικά 20 στρεπτοκοκκικές και εντεροκοκκικές αποικίες κοπράνων. Επιπλέον βρέθηκαν 20 αποικίες S. aureus υποδηλώνοντας τον κίνδυνο λοιμώξεων του αναπνευστικού, δερματικών λοιμώξεων ακόμη και τροφικής δηλητηρίασης.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως κουβαλώντας το τηλέφωνο στο μπάνιο μπορούμε να εκτεθούμε σε μικρόβια μέσα σε μόλις πέντε λεπτά. Τα βακτήρια αιωρούνται στην τουαλέτα όταν τραβάμε το καζανάκι αυξάνοντας τις πιθανότητες να προσγειωθούν στο τηλέφωνό μας. Στη συνέχεια, τα κουβαλάμε μαζί μας, πάνω στις οθόνες του τηλεφώνου στο υπόλοιπο σπίτι μας, αλλά και στο αυτοκίνητό μας», λέει η SellCell.
Ενώ πολλές ποικιλίες μικροβίων είναι εντελώς αβλαβείς, τα πιο επικίνδυνα είδη ζουν σε φρέσκα κόπρανα και μπορούν να προκαλέσουν διάρροια, έμετο, λοιμώξεις του αναπνευστικού, ακόμη και ουρολοιμώξεις ή και λοιμώξεις του αίματος.
«Τα βακτήρια που ζουν πάνω στα κινητά μας, δίνουν τη δυσάρεστη αίσθηση ότι πολλοί από εμάς κουβαλάμε τα περιττώματά μας στις οθόνες μας, τις οποίες στη συνέχεια τις φέρνουμε στο πρόσωπό μας για να τηλεφωνήσουμε». Προηγούμενη έρευνα είχε επίσης δείξει ότι τα smartphones μπορεί να περιέχουν έως και 10 φορές περισσότερα βακτήρια από ένα κάθισμα τουαλέτας.
Περισσότερο από το ένα τρίτο των ανθρώπων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο παραδέχονται ότι δεν καθαρίζουν ποτέ το τηλέφωνό τους, με 1 στους 20 να το καθαρίζει λιγότερο από μία φορά κάθε έξι μήνες.
Παρόλα αυτά, η SellCell λέει ότι η ποσότητα των βακτηρίων που βρίσκονται σε αυτές τις οθόνες τις περισσότερες φορές δεν επαρκεί για να κάνει κακό, ωστόσο τονίζει ότι οι χρήστες θα πρέπει να καθαρίζουν και να απολυμαίνουν τα smartphone τους με απολυμαντικά μαντηλάκια, ειδικά μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα.
Πηγή:dikaiologitika.gr