Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι επιτέλους απάντησαν στο διαχρονικό ερώτημα

Η εφεύρεση του τροχού θεωρείται από καιρό μια σημαντική ανακάλυψη, αλλά τώρα τα αρχεία ίσως πρέπει να αναθεωρηθούν καθώς τα πρώτα στοιχεία χρήσης τροχών πηγαίνουν 6.000 χρόνια πίσω.

Τα πρώτα παραδείγματα χρήσης του τροχού χρονολογούνται περίπου το 4000 π.Χ. στη Μεσοποταμία, το σύγχρονο Ιράκ, όταν το σχήμα του τροχού χρησιμοποιήθηκε στην κεραμική.

Περίπου 500 χρόνια αργότερα, κατά την Εποχή του Χαλκού, τεκμηριώθηκαν τα πρώτα στοιχεία χρήσης τροχοφόρων οχημάτων.

Ωστόσο, μια συλλογή από διάτρητες πέτρες από έναν αρχαιολογικό χώρο στο Ισραήλ μπορεί να αποτελεί ένα νέο βασικό ορόσημο στην ανάπτυξη περιστροφικών εργαλείων, συμπεριλαμβανομένων των τροχών, λένε οι ειδικοί.

Περισσότερα από εκατό από τις ασβεστολιθικές πέτρες που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή Nahal-Ein Gev II, όπου γίνονται ανασκαφές έχουν ένα κυκλικό σχήμα με μια τρύπα στη μέση και χρονολογούνται πριν από περίπου 12.000 χρόνια.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτές οι πέτρες πιθανότατα χρησιμοποιήθηκαν ως στρογγυλά, βαριά αντικείμενα που συνδέονταν σε ένα ραβδί δημιουργώντας ένα εργαλείο σαν ρόκα που περιστρεφόταν και μάζευε το νήμα.

Οι ειδικοί, από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, επιβεβαίωσαν τη θεωρία τους κατασκευάζοντας αντίγραφα των λίθων και συνολικά ενός τέτοιου εργαλείου και χρησιμοποιώντας το για να μαζέψουν λινάρι.

Αυτή η συλλογή από τέτοιες πέτρες υποδεικνύει ότι ένας ανθρώπινος πληθυσμός χρησιμοποιούσε πολύ πρώιμα ένα περιστροφικό εργαλείο σε σχήμα τροχού, είπε η ομάδα.

Ο καθηγητής Leore Grosman, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, είπε στη daily mail ότι: «Αυτές οι διάτρητες πέτρες είναι στην πραγματικότητα οι πρώτοι τροχοί σε μορφή και λειτουργία – ένα στρογγυλό αντικείμενο με μια τρύπα στο κέντρο που συνδέεται με έναν περιστρεφόμενο άξονα, που χρησιμοποιήθηκε πολύ πριν από την εμφάνιση του τροχού για τις μεταφορές».

Αυτή η πρώιμη χρήση, πιστεύουν οι επιστήμονες, άνοιξε το δρόμο για μελλοντικές περιστροφικές εφευρέσεις με βάση τους τροχούς, όπως ο τροχός του αγγειοπλάστη και ο τροχός του καροτσιού.

Η μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Plos One, αναφέρει: «Ο «τροχός και ο άξονας» έφεραν επανάσταση στην ανθρώπινη τεχνολογική ιστορία μετατρέποντας τη γραμμική κίνηση σε περιστροφική και προκαλώντας την μετακίνηση αντικειμένων και τμημάτων συσκευών.

 

 

 

Πηγή:dnews