Πότε παραγράφεται ο φόρος κληρονομιάς σε περιπτώσεις ανακριβών δηλώσεων
Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) εξέδωσε απόφαση που αφορά στη διάρκεια της παραγραφής για την επιβολή φόρου κληρονομιάς σε περιπτώσεις όπου έχουν υποβληθεί ανακριβείς δηλώσεις.
Σύμφωνα με την απόφαση, ο χρόνος παραγραφής σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δέκα χρόνια και όχι δεκαπέντε, όπως είχε κριθεί προηγουμένως από το διοικητικό εφετείο.
Η υπόθεση αφορούσε αιτούντες που είχαν υποβάλει δηλώσεις για φόρο κληρονομιάς, οι οποίες κρίθηκαν ανακριβείς. Το διοικητικό εφετείο είχε δεχθεί ότι οι ανακριβείς δηλώσεις ισοδυναμούσαν με μη υποβολή δήλωσης και ότι η παραγραφή έπρεπε να είναι δεκαπενταετής. Ωστόσο, το ΣτΕ ανέτρεψε αυτή την ερμηνεία, τονίζοντας ότι μια δήλωση θεωρείται υποβληθείσα ακόμη και αν περιέχει ανακρίβειες.
Η απόφαση του ΣτΕ βασίστηκε στην αρχή της ασφάλειας δικαίου, καθώς υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να γίνει ερμηνεία χωρίς νομοθετική βάση, η οποία θα προκαλούσε νομική αβεβαιότητα. Με την απόφαση αυτή, το ΣτΕ έκρινε ότι η παραγραφή για την επιβολή φόρου κληρονομιάς όταν έχει υποβληθεί ανακριβής δήλωση είναι δεκαετής, όπως ορίζει ο νόμος, ενώ μόνο στις περιπτώσεις μη υποβολής δήλωσης εφαρμόζεται η δεκαπενταετής παραγραφή.
Το ανώτατο δικαστήριο ακύρωσε, επίσης, την πράξη επιβολής φόρου και προστίμου που είχε εκδοθεί εις βάρος των αιτούντων, θεωρώντας ότι είχε παρέλθει η δεκαετής προθεσμία παραγραφής.
Πηγή:dnews