«Πότε πεινάει και πότε θέλει να παίξει;» – AI εφαρμογές βοηθούν να καταλάβουμε τι θέλουν οι γάτες
Επιστήμονες επιχείρησαν να αναπτύξουν εφαρμογές που ίσως και να δίνουν απαντήσεις σε ζητήματα επικοινωνίας των ανθρώπων με τα οικόσιτα ζώα
Η γλώσσα των ζώων και ιδιαίτερα των οικόσιτων, όπως οι γάτες, έχει μπει στο «στόχαστρο» της Τεχνητής Νοημοσύνης και των σύγχρονων εργαλείων της.
Στην προσπάθειά τους να αποκωδικοποιήσουν τα σήματα που δίνουν οι γάτες, οι επιστήμονες πληροφορικής, Sergei Dreizin και Mark Boyes, από την εταιρεία λογισμικού, Akvelon ανέπτυξαν μια εφαρμογή, την οποία ονομάτισαν MeowTalk. Σκοπός τους ήταν να «δώσουν στους ιδιοκτήτες γατών τα καλύτερα διαθέσιμα εργαλεία για να κατανοήσουν τις γάτες τους».
Ο Dreizin πιστεύει ότι «οι γάτες έχουν λεξιλόγιο και με λίγη προσοχή, σίγουρα θα καταλαβαίνετε καλύτερα τη γάτα σας». Η εφαρμογή καταγράφει τα νιαουρίσματα της γάτας, μεταφράζοντάς τα σε φράσεις όπως «είμαι ενοχλημένος» ή «ταΐστε με».
Μια άλλη εφαρμογή, το FluentPet, χρησιμοποιεί κουμπιά που πατούν οι γάτες για να επικοινωνήσουν φράσεις όπως «παίξε».
Από την άλλη, ειδικός στην εξήγηση της συμπεριφοράς των αιλουροειδών αμφιβάλλει για την ακρίβεια αυτών των εφαρμογών, αν και αναγνωρίζει πως η χρήση τους μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να είναι «πιο προσεκτικοί με τις γάτες τους».
Οι οικόσιτες γάτες χρησιμοποιούν κυρίως τη μυρωδιά και τη γλώσσα του σώματος για επικοινωνία, αλλά οι φωνές τους, όπως τα νιαουρίσματα, προορίζονται για τους ανθρώπους, προσαρμοσμένες «για να εξυπηρετούν έναν πολύ λειτουργικό σκοπό» και όχι την πολυπλοκότητα, όπως επισημαίνει η ψυχολόγος Jennifer Vonk.
Μελέτες επισημαίνουν, ότι οι γάτες γουργουρίζουν όχι μόνο από ικανοποίηση αλλά μερικές φορές και από δυσφορία.
Χρησιμοποιώντας Τεχνητή Νοημοσύνη και χιλιάδες καταγεγραμμένα νιαουρίσματα, το MeowTalk ταξινομεί με ακρίβεια εννέα φράσεις γάτας περίπου στο 90% των περιπτώσεων.
Ωστόσο, τόσο ο Dreizin όσο και ο Boyes συμφωνούν ότι δεν είναι τέλειο. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, η εφαρμογή μετέφρασε μια φορά το αίτημα μιας γάτας για φαγητό ως “σ’ αγαπώ”, αναδεικνύοντας τους περιορισμούς της.
Τελικά, η ερμηνεία της επικοινωνίας της γάτας βασίζεται στο να βλέπεις και να ακούς τα συνθήματά της, με τον de Mouzon να υπενθυμίζει στους ιδιοκτήτες ότι “η επικοινωνία είναι μια διαδικασία συν-μάθησης” μεταξύ των γατών και των ανθρώπων τους.
Με πληροφορίες από National Geogrpahic
Πηγή:lifo