Πότε θα εγκατασταθούν οι έξυπνοι μετρητές
Με αργούς ρυθμούς προχωράει η εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών.
Έως το 2030 θα έχει ολοκληρωθεί το εμβληματικό έργο του ΔΕΔΔΗΕ για την τηλεμέτρηση και τους «έξυπνους» μετρητές.
Ένα έργο που προχωρά με αργούς ρυθμούς και μια διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια 7,1 εκατομμυρίων σε εξέλιξη.
Τα οφέλη για τους καταναλωτές, την αγορά ηλεκτρισμού αλλά και για τον ίδιον το ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνει ο Διαχειριστής στην επικαιροποιημένη μελέτη κόστους- οφέλους από την τηλεμέτρηση, την οποία έθεσε χθες σε διαβούλευση έως τις 10 Ιανουαρίου η ΡΑΑΕΥ.
Η μελέτη, σύμφωνα με το ienergeia.gr, αφορά στο σύνολο του Στρατηγικού Έργου 11, ήτοι στο σύνολο των δαπανών για την υλοποίηση του έργου που περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση έξυπνων μετρητών προς αντικατάσταση των υφιστάμενων συμβατικών μετρητών Χαμηλής Τάσης, μέσω της νέας διαγωνιστικής διαδικασίας προμήθειας 7,1 εκ. έξυπνων μετρητών και των υφιστάμενων προμηθειών για 0.2 εκ. μετρητές, καθώς και τα αναγκαία συστήματα/ κέντρο τηλεμέτρησης και τη διαχείριση των συστημάτων υπό μορφή SaaS.
Το εκτιμώμενο συνολικό κόστος του στρατηγικού έργου 11 για το οποίο ζητείται η πρόσθετη απόδοση ανέρχεται σε 1,16 δις.
Το έργο της τηλεμέτρησης πελατών αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση 7,3 εκ. έξυπνων μετρητών (ΕΜ) για το σύνολο των καταναλωτών ΧΤ του δικτύου. Επίσης, περιλαμβάνει την σύνδεση των καταναλωτών ΧΤ σε ένα κέντρο τηλεμέτρησης χωρητικότητας τουλάχιστον 8 εκ. μετρητών.
Όπως αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ το έργο είναι ύψιστης σημασίας για την ψηφιοποίηση του δικτύου, που είναι μια από τις στρατηγικές προτεραιότητες του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για την περίοδο 2021-2030.
Θα επιτρέψει, μεταξύ άλλων, την δυναμική τιμολόγηση της ενέργειας, την αύξηση της διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, βελτιωμένη γνώση της κατάστασης του δικτύου και μείωση μη-τεχνικών απωλειών.
Στα οφέλη των χρηστών που θα έχουν τους έξυπνους μετρητές με την ολοκλήρωση του έργου ο ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει:
Παρακολούθηση ενεργειακής συμπεριφοράς σε πραγματικό χρόνο
Εξοικονόμηση ή χρονική μετακύλιση ενεργοβόρων δραστηριοτήτων σε φτηνότερες τιμολογιακές ζώνες
Συμμετοχή του καταναλωτή σε προγράμματα της αγοράς έναντι οικονομικών ανταλλαγμάτων
Συχνότερη ενημέρωση του καταναλωτή για συνολική ενεργειακή συμπεριφορά και προώθηση δράσεων εξοικονόμησης
Ακριβής τιμολόγηση βάσει πραγματικών δεδομένων κατανάλωσης
Αναβάθμιση υφιστάμενων δυνατοτήτων των χρηστών και διεύρυνση προσφερόμενων υπηρεσιών
Από την άλλη πλευρά σημαντικά κρίνονται και τα οφέλη για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας τους με τη χρήση δεδομένων πραγματικού χρόνου αλλά και συμμετοχή αυτοπαραγωγής σε αγορές ΗΕ και εμβάθυνση αγοράς εξισορρόπησης λόγω συμμετοχής ΜΤ & ΧΤ μέσω Demand Response.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ θα επιτευχθεί η μείωση διαπραγματεύσιμης ενέργειας λόγω μείωσης απωλειών (τεχνικών & ρευματοκλοπές, η ανάπτυξη ενεργειακών δραστηριοτήτων (αυτοπαραγωγή, ηλεκτροκίνηση και αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και η αύξηση ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και συμμετεχόντων Αγοράς (πχ. ESCO, ΦοΣΕ). Αλλά και η παροχή από την πλευρά των εταιρειών ευέλικτων και εξατομικευμένων ανταγωνιστικών τιμολογιακών πολιτικών.
Στα οφέλη του Διαχειριστή συμπεριλαμβάνονται η μείωση μη τεχνικών απωλειών, διασφαλίζοντας την τήρηση των στόχων μείωσης των απωλειών, η αύξηση βαθμού ψηφιοποίησης του Δικτύου και υιοθέτηση νέων εφαρμογών, προωθώντας τη μετάβαση σε ένα «έξυπνο δίκτυο», η μείωση λειτουργικών και βελτιστοποίηση κεφαλαιουχικών δαπανών.
Επιπλέον σημαντικό όφελος προκύπτει από την απομακρυσμένη εκτέλεση κύριων λειτουργιών ΔΕΔΔΗΕ (π.χ. μέτρηση, διακοπές, επανασυνδέσεις), βελτιώνοντας τον βαθμό εξυπηρέτησης των χρηστών και την λειτουργική αξιοπιστία του Διαχειριστή. Αλλά και βελτίωση σχεδιασμού, ανάπτυξης και λειτουργίας του δικτύου, επιτρέποντας τον περαιτέρω εξηλεκτρισμό της χώρας, καθώς και η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών συλλογής και διαχείρισης δεδομένων σε άλλους παρόχους δικτύων κοινής ωφέλειας π.χ. ύδρευση.
Σημειώνεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει συμβασιοποιήσει ή βρίσκεται σε διαγωνιστικές διαδικασίες για αρχικά 0,5 εκ. έξυπνων μετρητών για την αντικατάσταση συμβατικών. Ωστόσο για την αντικατάσταση του συνόλου των συμβατικών μετρητών στη χαμηλή τάση απαιτείται και πρόσθετη προμήθεια 7.1 εκ. μετρητών έως το 2030 στα πλαίσια του προγράμματος αντικατάστασης υπό σχεδιασμό για την οποία έχει ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία.
Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ κύρια διαφορά της νέας στρατηγικής προμηθειών αποτελεί η συμβασιοποίηση του συνόλου των μετρητών και των απαραίτητων συστημάτων του οικοσυστήματος έξυπνης μέτρησης (HES & MDM), μέσω πλαισιακού διαγωνισμού, εξασφαλίζοντας ενιαίο οικοσύστημα και την προμήθεια του συνόλου των μετρητών, επιτρέποντας παράλληλα τεχνολογικές βελτιώσεις και μείωση κόστους κατά το χρόνο υλοποίησης του έργου (έως 2030). Σημειώνεται πως δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι ανάγκες για 150 χιλ. μετρητές προς εγκατάσταση στους μετασχηματιστές του δικτύου.
Πηγή:dnews