Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημοσίευσε μια νέα κατευθυντήρια οδηγία σε μια συντονισμένη προσπάθεια να αντιμετωπίσει την εφηβική εγκυμοσύνη, την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως μεταξύ των κοριτσιών ηλικίας 15–19 ετών. Η οδηγία στοχεύει στην πρόληψη των πρώιμων κυήσεων και των σοβαρών προβλημάτων υγείας που τις συνοδεύουν, καλώντας για άμεση δράση.

Μεταξύ των βασικών στρατηγικών που προτείνει ο ΠΟΥ είναι ο τερματισμός των γάμων σε παιδική ηλικία, η παράταση της σχολικής φοίτησης των κοριτσιών και η βελτίωση της πρόσβασης σε υπηρεσίες και πληροφορίες για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία. Όλοι αυτοί οι παράγοντες θεωρούνται κρίσιμοι για τη μείωση των πρώιμων κυήσεων παγκοσμίως.

Η Δρ Pascale Allotey, Διευθύντρια του Τομέα Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του ΠΟΥ, τόνισε πως οι πρώιμες εγκυμοσύς έχουν σοβαρές σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες για τα κορίτσια, αντανακλώντας συχνά θεμελιώδεις ανισότητες. Η αντιμετώπιση του ζητήματος απαιτεί τη δημιουργία συνθηκών όπου τα κορίτσια μπορούν να ευημερούν, παραμένοντας στο σχολείο, προστατευμένα από τη βία και τον εξαναγκασμό, με πρόσβαση σε υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και πραγματικές επιλογές για το μέλλον τους.

Σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, περισσότερα από 21 εκατομμύρια έφηβα κορίτσια μένουν έγκυες κάθε χρόνο, με περίπου τις μισές κυήσεις να είναι ακούσιες. Αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις στην εκπαίδευση, την κοινωνική ζωή και τις επαγγελματικές ευκαιρίες, διαιωνίζοντας κύκλους φτώχειας. Επιπλέον, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους υγείας, όπως λοιμώξεις, πρόωροι τοκετοί και επιπλοκές από μη ασφαλείς αμβλώσεις.

Οι αιτίες είναι ποικίλες και αλληλένδετες, περιλαμβάνοντας έμφυλες ανισότητες, φτώχεια, έλλειψη ευκαιριών και περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας. Υπάρχει ισχυρή συσχέτιση με τους παιδικούς γάμους, καθώς σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, 9 στις 10 γεννήσεις στην εφηβεία συμβαίνουν σε κορίτσια που παντρεύτηκαν πριν τα 18.

Η οδηγία του ΠΟΥ προτείνει ολιστικές προσπάθειες, όπως η παροχή βιώσιμων εναλλακτικών στους πρώιμους γάμους μέσω της ενίσχυσης της εκπαίδευσης, των αποταμιεύσεων και των επαγγελματικών προοπτικών των κοριτσιών. Εκτιμάται ότι η ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλα τα κορίτσια θα μπορούσε να μειώσει τους παιδικούς γάμους κατά δύο τρίτα. Προτείνονται επίσης κίνητρα για την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης, νόμοι που απαγορεύουν τους γάμους κάτω των 18 ετών και δραστηριότητες ευαισθητοποίησης.

Η Δρ Sheri Bastien, Επιστήμονας στον τομέα της Εφηβικής Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του ΠΟΥ, υπογράμμισε ότι η εκπαίδευση είναι κρίσιμη, ενώ η ενδυνάμωση των εφήβων να κατανοούν τη συναίνεση και να φροντίζουν την υγεία τους είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των υψηλών ποσοστών παιδικών γάμων και πρώιμων εγκυμοσυνών.

Οι συστάσεις υπογραμμίζουν επίσης την ανάγκη για πρόσβαση των εφήβων σε υψηλής ποιότητας, φιλικές προς αυτούς υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων επιλογών αντισύλληψης, χωρίς την απαίτηση συγκατάθεσης ενηλίκου όπου αυτή αποτελεί εμπόδιο. Τα έγκυα κορίτσια πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ποιοτική φροντίδα χωρίς στιγματισμό, καθώς και σε ασφαλείς υπηρεσίες άμβλωσης.

Τέλος, η ολοκληρωμένη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση για αγόρια και κορίτσια κρίνεται απαραίτητη για την ενημέρωση σχετικά με τις διαθέσιμες υπηρεσίες και τη χρήση αντισύλληψης. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις πρώιμες εγκυμοσύς, καθυστερεί την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας και βελτιώνει τις γνώσεις των εφήβων.

Παρά την παγκόσμια πρόοδο στη μείωση των εφηβικών κυήσεων τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με το 2021 να καταγράφει γέννηση σε 1 στα 25 κορίτσια κάτω των 20 ετών σε σύγκριση με 1 στα 15 προηγουμένως, παραμένουν σημαντικές ανισότητες, με ορισμένες χώρες να παρουσιάζουν γεννήσεις σε σχεδόν 1 στα 10 κορίτσια ηλικίας 15–19 ετών ετησίως.

Πληροφορίες από ygeiamou.gr