Πού πηγαίνει η γάτα όταν ξεπορτίζει; Πείραμα κατασκοπείας αποκαλύπτει
Σχεδόν 100 γάτες σε κωμόπολη της Νορβηγίας τέθηκαν υπό παρακολούθηση.
Το γατί νιαουρίζει ότι βαρέθηκε το μέσα. Του ανοίγετε την πόρτα και χάνεται κάπου στη γειτονιά. Πού μπορεί να πήγε;
Μάλλον όχι μακριά, αποκαλύπτει μελέτη που χρησιμοποίησε κολάρα με πομπό GPS για να παρακολουθήσει σχεδόν 100 γάτες σε μια κωμόπολη της ανατολικής Νορβηγίας.
«Στόχος ήταν να χαρτογραφήσουμε τις κινήσεις ενός ολόκληρου πληθυσμού κατοικιδίων στην ίδια περιοχή» λέει ο ο Ρίτσαρντ Μπίσοφ, καθηγητής του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστημών Υγείας, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στο Scientific Reports των εκδόσεων Nature.
Το πείραμα έδειξε ότι οι γάτες δεν συνηθίζουν να απομακρύνονται, αφού κατά μέσο όρο περνούν το 79% του χρόνου της βόλτας εντός 50 μέτρων από το σπίτι τους.
Γάτα από γάτα βέβαια διαφέρει, και ορισμένα αιλουροειδή απομακρύνονταν αρκετά χιλιόμετρα. Παρόλα αυτά, η μέση μέγιστη απόσταση για όλες τις γάτες ήταν μόλις 352 μέτρα, αναφέρουν οι ερευνητές.
«Από ό,τι γνωρίζουμε, κανείς δεν είχε παρακολουθήσει τόσες πολλές γάτες σε μια μικρή περιοχή» λέει ο Μπίσοφ. «Συνήθως σκεφτόμαστε τους πληθυσμούς ζώων ως αριθμό ή συλλογή ατόμων. Εγώ προτιμώ να τους βλέπω ως επιφάνειες που απλώνονται στο περιβάλλον και αλληλεπιδρούν μαζί του».
Τα αποτελέσματα της έρευνας ίσως θα ήταν διαφορετικά αν τα πειραματόζωα δεν ήταν σχεδόν όλα στειρωμένα, αναγνωρίζουν οι ερευνητές. «Παίζει φυσικά σημαντικό ρόλο. Οι στειρωμένες γάτες είναι λιγότερο πιθανό να περιφέρονται» είπε ο Μπιάρνε Μπράασταντ, επίτιμος καθηγητής Ηθολογίας στο ίδιο πανεπιστήμιο.
Το σίγουρο είναι ότι οι ιδιοκτήτες των ζώων ενθουσιάστηκαν με τη μελέτη που αποκάλυψε πού τριγυρίζουν τα τετράποδα –οι ερευνητές εξάλλου τους έδωσαν χάρτες με τις κινήσεις των γάτων.
Η είδηση μαθεύτηκε στη Νορβηγία και η ερευνητική ομάδα δέχεται τώρα αιτήματα για επανάληψη του πειράματος σε άλλες περιοχές.
Πηγή:in.gr