Ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων δεν ταιριάζουν απόλυτα σε καμία από τις κατηγορίες, επειδή νιώθουν σεξουαλική και συναισθηματική έλξη για άτομα και των δύο φύλων, τουλάχιστον σε κάποιο σημείο της ζωής τους.

Η καλύτερη ορολογία για να «κατηγοριοποιήσει» κανείς αυτούς τους ανθρώπους είναι το «αμφισεξουαλικοί», παρόλο που οι ίδιοι μπορεί να προτιμούν κάποιον άλλο όρο για τους εαυτούς τους.

Πολλοί άνθρωποι είναι «100% ομοφυλόφιλοι» και ελκύονται σεξουαλικά και συναισθηματικά μόνο από άτομα του ίδιου φύλου. Άλλοι είναι «100% ετεροφυλόφιλοι» και ελκύονται μόνο από άτομα του αντιθέτου φύλου. Αλλά, τι γίνεται με όλους τους υπόλοιπους;

 

Τι είναι η κλίμακα Kinsey

Οι δρ. Alfred Kinsey, δρ. Wardell Pomeroy και δρ. Clyde Martin ανέπτυξαν την «Κλίμακα Ετεροφυλοφιλίας – Ομοφυλοφιλίας», πιο γνωστή ως «Κλίμακα Kinsey» (Kinsey Scale). Η πρώτη δημοσίευσή της έγινε στο επιστημονικό περιοδικό Sexual Behavior in the Human Male το 1948. Αφορμή για την δημιουργία της ήταν το γεγονός ότι τότε είχαν προκύψει οι πρώτες σοβαρές έρευνες, οι οποίες έδειχναν ότι πολλοί άνθρωποι δε εντάσσονταν στην αποκλειστικά ετεροφυλόφιλη ή στην αποκλειστικά ομοφυλόφιλη κατηγορία.

Η ομάδα του δρ. Kinsey πήρε συνεντεύξεις από χιλιάδες ανθρώπους αναφορικά με την σεξουαλική τους ιστορία. Οι έρευνες έδειξαν ότι η σεξουαλική συμπεριφορά, οι σκέψεις και τα συναισθήματα προς το ίδιο ή το αντίθετο φύλο δεν ήταν πάντα σταθερά με το πέρασμα του χρόνου. Αντί να τοποθετήσουν τους συμμετέχοντες σε τρεις κατηγορίες (ετεροφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι και ομοφυλόφιλοι), οι επιστήμονες επινόησαν μια κλίμακα επτά βαθμίδων. Το εύρος κυμαίνεται από 0 έως 6 με μια πρόσθετη κατηγορία «X».

 

 

Βαθμίδα – Περιγραφή

0 – Αποκλειστικά ετεροφυλόφιλος
1 – Κυρίως ετεροφυλόφιλος και μόνο περιστασιακά ομοφυλόφιλος
2 – Κυρίως ετεροφυλόφιλος, αλλά περισσότερο από περιστασιακά ομοφυλόφιλος
3 – Εξίσου ετεροφυλόφιλος και ομοφυλόφιλος
4 – Κυρίως ομοφυλόφιλος, αλλά και περισσότερο από περιστασιακά ετεροφυλόφιλος
5 – Κυρίως ομοφυλόφιλος και μόνο περιστασιακά ετεροφυλόφιλος
6 – Αποκλειστικά ομοφυλόφιλος
X – Καμία κοινωνικο-σεξουαλική επαφή ή αντίδραση

Διαβάστε τη συνέχεια και κάντε το τεστ ΕΔΩ