Ο μεγάλος σεισμός των 6,2 Ρίχτερ που έπληξε χθες την Κωνσταντινούπολη επαναφέρει στο προσκήνιο την ανησυχία για τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, με τον καθηγητή διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Κώστα Συνολάκη, να προειδοποιεί για την αναγκαιότητα προετοιμασίας για μια ισχυρότερη δόνηση.

Μιλώντας στον Alpha, ο κ. Συνολάκης επεσήμανε πως ο χθεσινός σεισμός εκδηλώθηκε στο ιδιαίτερα ενεργό ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, το οποίο εκτείνεται και στο Βόρειο Αιγαίο. Αν και ιστορικά οι μεγάλοι σεισμοί άνω των 7 Ρίχτερ σε αυτό το ρήγμα κινούνται προς τα δυτικά, εκτίμησε ότι η συγκεκριμένη δόνηση των 6,2 Ρίχτερ δεν αναμένεται να επηρεάσει άμεσα τις τεκτονικές δομές στην Ελλάδα. «Δεν νομίζω ότι πρέπει να ανησυχούμε άμεσα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, υπογράμμισε πως η διεθνής επιστημονική κοινότητα αναμένει εδώ και δύο δεκαετίες έναν μεγαλύτερο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, μεγέθους άνω των 7,5 Ρίχτερ, με πιθανές σοβαρές συνέπειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς.

Ο καθηγητής τόνισε την κρισιμότητα της Πολιτικής Προστασίας στην ενημέρωση των πολιτών, επισημαίνοντας την ανάγκη για σωστή πληροφόρηση και εκπαίδευση, ακόμη και στα σχολεία.

Σχετικά με το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού στην Ελλάδα, ο κ. Συνολάκης αναφέρθηκε στο ελληνικό τόξο (από τη Ρόδο νότια της Κρήτης, δυτικά της Πελοποννήσου και τα Επτάνησα), όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ, μπορεί να σημειωθεί σεισμός έως 8,5 Ρίχτερ. Ένας τέτοιος σεισμός έχει καταγραφεί ιστορικά το 1303, με εκτιμήσεις για επανεμφάνισή του κάθε 600 με 800 χρόνια. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι» τόνισε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ελέγχου των οικοδομικών αδειών σε σχολεία, νοσοκομεία και δημόσια κτίρια.

Πληροφορίες: Alpha