Ο ορεινός όγκος του Ολύμπου ήταν ο πρώτος Εθνικός Δρυμός που θεσμοθετήθηκε με Βασιλικό Διάταγμα το 1938, ενώ με έκδοση Προεδρικού Διατάγματος το 1985, θεσμοθετήθηκε ο Κανονισμός Λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.

Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί από το 1981 Απόθεμα της Βιόσφαιρας από το Πρόγραμμα Άνθρωπος και Βιόσφαιρα της UNESCO (MAB). Ο Όλυμπος έχει συμπεριληφθεί στο Δίκτυο NATURA 2000, ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) και Ειδική Ζώνη Προστασίας για την Ορνιθοπανίδα (ΖΕΠ). Πολυάριθμα είδη χλωρίδας και πανίδας περιλαμβάνονται στα Παραρτήματα των σχετικών Οδηγιών και προστατεύονται μέσω αυτών. Άλλα είδη προστατεύονται από την εθνική νομοθεσία με το Προεδρικό Διάταγμα 69/1981 και από τη διεθνή νομοθεσία μέσω των Συμβάσεων της Βέρνης και της Βόννης, αντίστοιχα.

 

 

Σημαντική προστασία για τη διατήρηση της πανίδας παρέχουν και τα τμήματα των Καταφυγίων Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) που περιλαμβάνονται εντός του Εθνικού Δρυμού. Επίσης, τμήματα του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου έχουν χαρακτηριστεί ως Τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους. Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, ιδρύθηκε το 2002 με τον Ν. 3044/2002 και άρχισε να λειτουργεί το 2003 με τη συγκρότηση του πρώτου Δ.Σ.

Στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας η πράξη «Δράσεις Ενημέρωσης Πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου». Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με το ποσό των 743.247 ευρώ, στο πλαίσιο της Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία στηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της προώθησης φιλικών προς το περιβάλλον και καινοτόμων καθαρών τεχνολογιών διαχείρισης των υδάτων και λυμάτων, καθώς και μέτρων που στοχεύουν την προστασία του αέρα, της βιοποικιλότητας και της φύσης.

 

 

Το αντικείμενο της πράξης

Οι δράσεις που περιλαμβάνονται στην πράξη αφορούν την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση για την περιοχή αρμοδιότητας του φορέα και είναι οι εξής:

1. Εκπαιδευτική εφαρμογή (application) για τον Όλυμπο: Δημιουργία διαδραστικής εκπαιδευτικής εφαρμογής για μαθητές.

2. Ενημερωτική καμπάνια για το Κέντρο Πληροφόρησης και το Οικολογικό Σήμα Ποιότητας: Παραγωγή έντυπου υλικού ενημέρωσης (δημιουργία λογότυπου, γραφιστικού ετικέτας και σήμα ποιότητας, σχεδιασμός και καταχωρήσεις σε εφημερίδες και περιοδικά, σχεδιασμός και παραγωγή πολύπτυχου, σχεδιασμός και παραγωγή σελιδοδείκτη, σχεδιασμός και παραγωγή πάνινων τσαντών, σχεδιασμός και παραγωγή Roll Up Banners, επιμέλεια και επανέκδοση εντύπων του Κέντρου Πληροφόρησης).

 

 

3. «Μαθαίνω για τον Όλυμπο», δράσεις ενημέρωσης σχολείων: Επισκέψεις σε σχολεία για ενημέρωση και παραγωγή, για το σκοπό αυτό, έντυπου υλικού (αφίσες, κονκάρδες, έντυπα, μολύβια).

4. Υπηρεσίες ατομικής ακουστικής ξενάγησης μεμονωμένων επισκεπτών: Υπηρεσίες σήμανσης, παραγωγή εξειδικευμένου έντυπου υλικού, μεταφράσεις κλπ (μετάφραση πρωτότυπων κειμένων σε 2 γλώσσες, ανάπτυξη ηχητικού δημιουργικού σε 3 γλώσσες).

5. Σχεδιασμός και οργάνωση μέσων και υλικών εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για τον Όλυμπο: Παραγωγή εξειδικευμένων επιτραπέζιων παιχνιδιών και ψηφιακού ενημερωτικού υλικού σε ψηφιακή-διαδραστική μορφή για την ιστοσελίδα του Φορέα.

6. Διαδραστικό ντοκιμαντέρ για τον Όλυμπο: Οπτικοακουστική αφήγηση που αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες και ακολουθεί τις απαιτήσεις των χρηστών της νέας συμμετοχικής, διαδραστικής κουλτούρας που έχει διαμορφωθεί με την εξέλιξη των Νέων Μέσων.

7. Σχεδιασμός-οργάνωση και παραγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων επίσκεψης και ξενάγησης για τις νέες περιοχές Natura 2000: Δημιουργία (σχεδιασμός, οργάνωση και παραγωγή) προγραμμάτων επίσκεψης – ξενάγησης στην περιοχή («εκπαιδευτική βαλίτσα» με 6 εκπαιδευτικά προγράμματα επίσκεψης: 3 για μαθητές Δημοτικού, 3 για μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου).

 

 

8. Βίντεο-σποτ εναέριας προβολής και ανάδειξης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και των νέων περιοχών Natura 2000: Κινηματογραφική απεικόνιση των κυριοτέρων σημείων ενδιαφέροντος της περιοχής.

9. Παραγωγή εικονικής περιήγησης: Βιντεοσκοπική απεικόνιση θέσεων – μονοπατιών – σημείων της περιοχής.

10. Διοργάνωση Workshop στο πλαίσιο του ΜΑΒ UNESCO: Διοργάνωση 3ήμερου τεχνικού Workshop με συμμετέχοντες από άλλα Ευρωπαϊκά Αποθέματα Βιόσφαιρας.

11. Συνοπτικό έντυπο για τις νέες περιοχές NATURA 2000 και τη διευρυμένη περιοχή ευθύνης του Φορέα: Δημιουργία έντυπου που θα περιέχει πληροφορίες για την κάθε περιοχή του δικτύου Natura 2000 και θα αποτυπώνει σε χάρτη τα νέα όρια αρμοδιότητας του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.

12. Ψηφιακό Animation οδηγού: Δημιουργία 3D τρισδιάστατων φωτορεαλιστικών video οδηγού: i) καλής συμπεριφοράς στο βουνό και ii) με συμβουλές για πρόληψη ατυχημάτων.

13. Βιβλίο με τα αποτελέσματα των έργων της εποπτείας και των καταγραφών του Φορέα: Παραγωγή 2 βιβλίων (ελληνική και αγγλική γλώσσα) με τα αποτελέσματα της εποπτείας και των καταγραφών του φορέα.

 

 

14. Έντυπα με διαδρομές, σημεία ενδιαφέροντος και τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις: α) Παραγωγή ξεχωριστών εντύπων (1 στα ελληνικά και 1 στα αγγλικά) με τις διαδρομές και τα σημεία ενδιαφέροντος του Ολύμπου και β) Παραγωγή τεσσάρων εντύπων (ελληνικά και αγγλικά) για επιλεγμένα μονοπάτια της περιοχής.

15. Προσθήκη δύο γλωσσών αφήγησης στο 3d video προβολή του Κέντρου Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου: Μεταγλώττιση της ήδη υπάρχουσας ταινίας 3D στα γερμανικά και τα ρώσικα.

16. Αναμόρφωση σχεδιασμού και επικαιροποίηση στοιχείων της υφιστάμενης ιστοσελίδας του Φορέα: Αναβάθμιση της ιστοσελίδας του φορέα.

17. Κατευθύνσεις για τη σήμανση και την ερμηνεία περιβάλλοντος στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου: Σύνταξη κατευθύνσεων για την υιοθέτηση ενιαίου συστήματος σήμανσης μονοπατιών και διαδρομών, θέσεων θέας και σημείων ενδιαφέροντος στον Όλυμπο.

 

Πηγή φωτογραφιών: www.olympusfd.gr

 

 

Αυτό το άρθρο δημοσιεύεται στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή δίπλα μας» με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα άρθρα των δημοσιογράφων στο πλαίσιο του έργου «Η Πολιτική Συνοχής δίπλα μας» είναι ανεξάρτητα από τις απόψεις της ΕΕ και το περιεχόμενο δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

#CohesionGR