Προκαλούν οι Τούρκοι: «Γκριζάρουν» τη μαστίχα Χίου – Κατέθεσαν αίτηση για προϊόν γεωγραφικής ένδειξης
Στην προπαγάνδα της δήθεν παραγωγής μαστίχας συνεχίζουν να επενδύουν οι Τούρκοι με τον Διευθυντή της Επαρχιακής Διεύθυνσης Γεωργίας και Δασοκομίας της Σμύρνης Mustafa Ozen, να ανακοινώνει από τον Τσεσμέ ότι πριν από μερικές ημέρες υποβλήθηκε αίτηση στο Τουρκικό Ινστιτούτο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας για προϊόν γεωγραφικής ένδειξης με την ονομασία «Çeşme Damla Sakızı».
Οι Τούρκοι μάλιστα προχώρησαν ένα βήμα παρακάτω, αφού στήνοντας ολόκληρο επικοινωνιακό σόου έκαναν λόγο για μεγάλες δυνατότητες του Τσεσμέ στην παραγωγή «μαστίχας», με τον Mustafa Ozen να κάνει λόγο για «φαρμακευτικά φυτά» με ιστορία 300 ετών στην περιοχή.
Ο ίδιος μάλιστα ανακοίνωσε ότι σε 15 ημέρες από σήμερα θα ξεκινήσει η συγκομιδή «μαστίχας» από 20 δέντρα, προσθέτοντας ότι κάθε δέντρο θα μπορεί να δώσει μέχρι και 200 γραμμάρια ετησίως, οριοθετώντας μάλιστα την τιμή πώλησης στις 1.500 τουρκικές λίρες ανά κιλό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι συστηματικά τα τελευταία χρόνια έχουν φυτευτεί στην ευρύτερη περιοχή του Τσεσμέ περί τα 30.000 μαστιχόδεντρα, στο πλαίσιο πειραματικής καλλιέργειας του Δήμου Τσεσμέ σε συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα της γείτονος, όμως το τελικό προϊόν που προκύπτει από τα συγκεκριμένα δέντρα αφορά σε ρητίνη κατώτερης ποιότητας και σαφώς υποδεέστερης της Μαστίχας Χίου.
Ακόμα και οι Τούρκοι πάντως, αναγνωρίζοντας την κατώτερη ποιότητα της συγκεκριμένης ρητίνης, αποφεύγουν να την ονομάσουν ως Μαστίχα, πλασάροντας τη δική τους ρητίνη με την ονομασία «Sakiz». Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν καταφέρει να προχωρήσουν στην πρόσμιξη προϊόντων, πλασάροντας συσκευασίες που μέσα περιέχουν αυθεντική μαστίχα Χίου με ρητίνη από τον Τσεσμέ.
Πηγή: politischios.gr