Πρόσφυγες προσπαθούν να επιστρέψουν στην Τουρκία κολυμπώντας
Απελπισμένοι πρόσφυγες, αφού πλήρωσαν εκατοντάδες ευρώ για να έρθουν στην Ελλάδα με σκοπό να συνεχίσουν την πορεία τους προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, και έχοντας εγκλωβιστεί στη Χίο, δεν υπολόγισαν τίποτα και έπεσαν στη θάλασσα, επιχειρώντας να επιστρέψουν στην Τουρκία κολυμπώντας.
Την αγανάκτηση των προσφύγων έχει προκαλέσει η εξαιρετικά αργή διαδικασία επαναπροώθησης στην Τουρκία, όσο και εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.
Ορισμένοι, που δεν τρέφουν ελπίδες για θετική έκβαση στο αίτημα ασύλου που έχουν υποβάλει, και έχοντας παραμείνει ήδη για 90 ημέρες στο κέντρο προσφύγων στη Χίο, φαίνεται ότι αποφάσισαν να επιστρέψουν στις τουρκικές ακτές έστω και κολυμπώντας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του politischios.gr το πρωί της Δευτέρας τέσσερις Μαροκινοί, με τη χρήση κουλούρας επιχείρησαν να διαφύγουν κολυμπώντας από τη Χίο προς το Τσεσμέ. Στην προσπάθειά τους έγιναν αντιληπτοί από αλιευτικό σκάφος που τους περισυνέλεξε και τους παρέδωσε σε σκάφος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου.Ανάλογο περιστατικό σημειώθηκε χθες, Τρίτη, με δύο άλλους πρόσφυγες που επίσης επιχείρησαν να φύγουν για την Τουρκία με τον ίδιο τρόπο.
Σύμφωνα με πηγές του λιμεναρχείου, μερικοί από αυτούς έχουν δηλώσει οικειοθελώς ότι επιθυμούν να επιστρέψουν πίσω στην Τουρκία ενώ οι υπόλοιποι δεν αντέχουν άλλο την αναμονή.
Το Έθνος σημειώνει ότι λιμενικοί εκτιμούν πως κάποιοι ίσως έχουν δεύτερες σκέψεις σχετικά με την ένταξή τους στο πρόγραμμα επανεισδοχής, αναλογιζόμενοι ότι στην Τουρκία θα κρατούνται σε κλειστές δομές και μετά θα απελαθούν στις χώρες τους. Πιθανώς εκτιμούν ότι φθάνοντας στις τουρκικές ακτές κολυμπώντας θα αναζητήσουν την τύχη τους με άλλο τρόπο.
Στο κέντρο προσφύγων στη Χίο η κατάσταση είναι ασφυκτική. Εκτός από την γεμάτη κλειστή δομή της ΒΙΑΛ, φιλοξενούνται περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες σε δύο ανοιχτές δομές στην πόλη (Σούδα και ΔΗΠΕΘΕ), με τις δημοτικές αρχές να αναζητούν νέους χώρους για τη μεταφορά τους, καθώς έχει ανοίξει η τουριστική σεζόν.
Την ίδια ώρα, το lesvosnews.gr σημειώνει ότι εξελίσσεται σε παρωδία η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, σε ό,τι αφορά τις επαναπροωθήσεις στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η ιστοσελίδα, ο προγραμματισμός για την επόμενη επαναπροώθηση προσφύγων από τη Λέσβο προς την Τουρκία αφορά μόλις 16 άτομα.
Παράλληλα, την εξέταση των αιτημάτων ασύλου έχουν αναλάβει 90 άτομα, τα οποία μπορούν να εξετάσουν περίπου 25 αιτήματα την ημέρα. Όπως αναφέρεται έως τώρα έχουν εξεταστεί μόλις 300 αιτήματα ασύλου από την πρωτοβάθμια επιτροπή και κανένα δεν έχει προωθηθεί στη δευτεροβάθμια επιτροπή.
Κι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ έχουν μηδενιστεί οι ροές από την Τουρκία προς τα νησιά του Αιγαίου, αλλά η στάση της Αγκυρας παραμένει ένας παράγοντας που προκαλεί αβεβαιότητα στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Newsroom ΔΟΛ