Από σήμερα, Τετάρτη (28/11) αναµένεται να ξεκινήσουν -εκτός απροόπτου- από τον ΟΑΕ∆ οι αιτήσεις για το πρόγραµµα των 6.000 επιδοτούµενων θέσεων απασχόλησης σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης και παραγωγικής δραστηριότητας. Το πρόγραµµα στοχεύει, µεταξύ άλλων, στην ανάσχεση και την αντιστροφή του brain drain και θα επιχορηγεί νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης για πτυχιούχους επιστήµονες έως 39 ετών. Η επιχορήγηση είναι γενναία, διαρκεί για 15 µήνες και φτάνει στο 50% των µεικτών µισθών έως 1.600 ευρώ.

Αναλυτικά, η δηµόσια πρόσκληση του ΟΑΕ∆ -η οποία, αν δεν δηµοσιευτεί µέχρι αύριο, θα πρέπει να αναµένεται µέχρι το τέλος της εβδοµάδας- θα συγκεκριµενοποιεί τους όρους για το µεγάλο πρόγραµµα καταπολέµησης του brain drain. Το πρόγραµµα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τοµέα που ασκούν τακτική οικονοµική δραστηριότητα και δραστηριοποιούνται στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, στους τοµείς έξυπνης εξειδίκευσης και παραγωγικής δραστηριότητας. Ειδικότερα εντάσσονται  επιχειρήσεις, µε κύρια δραστηριότητα στους κάτωθι τοµείς:

  1. Μεταποίηση Βιοµηχανία
  2. Τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (τηλεπικοινωνίας, υπολογιστών, παροχής συµβουλών και συναφείς δραστηριότητες και δραστηριότητες υπηρεσιών πληροφορίας)
  3. Υλικά Κατασκευές (κατασκευές)
  4. Εφοδιαστική αλυσίδα (µεταφορά και αποθήκευση)

Στο πρόγραµµα εντάσσονται και επιχειρήσεις ανεξάρτητα µε το αντικείµενο δραστηριότητάς τους, που θα δηµιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας ειδικοτήτων πληροφορικής, δηλαδή θέσεις για σχεδιαστές, αναλυτές και προγραµµατιστές συστηµάτων υπολογιστών, πρόσωπα που αναπτύσσουν επαγγελµατική δραστηριότητα στον τοµέα της πληροφορικής κ.ά.

Ωφελούµενοι του προγράµµατος είναι εγγεγραµµένοι άνεργοι στο µητρώο του ΟΑΕ∆, ηλικίας έως 39 ετών, απόφοιτοι ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυµάτων πανεπιστηµιακού και τεχνολογικού τοµέα. Προσοχή δεν υπάρχει προϋπόθεση ελάχιστου χρόνου εγγραφής στα µητρώα (τουλάχιστον 3 µήνες κ.λπ.), οπότε θα µπορούν να επιχορηγούνται ακόµη και «άνεργοι µίας µέρας».

Η διάρκεια της επιχορήγησης του προγράµµατος ορίζεται στους 15 µήνες. Μετά τη λήξη των 15 µηνών η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας για επιπλέον 3 µήνες, χωρίς επιχορήγηση. Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το 50% του µηνιαίου µισθολογικού και µη µισθολογικού κόστους του ωφελούµενου µε ανώτατο όριο ως εξής:

α. το ποσό των 600 ευρώ µηνιαίως για κατόχους πτυχίου Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης (καλύπτονται µισθοί 1.200 ευρώ),

β. το ποσό των 700 ευρώ µηνιαίως για κατόχους µεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (καλύπτονται µισθοί 1.400
ευρώ) και

γ. το ποσό των 800 ευρώ µηνιαίως για κατόχους διδακτορικού τίτλου σπουδών (καλύπτονται µισθοί 1.600 ευρώ).

Οι ωφελούµενοι άνεργοι πτυχιούχοι κατά την υπόδειξή τους από τα αρµόδια ΚΠΑ2 πρέπει:

  1. να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ, τόσο κατά την ηµεροµηνία υπόδειξής τους από το αρµόδιο ΚΠΑ2, όσο και κατά την πρόσληψή τους,
  2. να έχουν συµπληρώσει το τυποποιηµένο έντυπο εξατοµικευµένης προσέγγισης και να έχουν συµφωνήσει σε ατοµικό σχέδιο δράσης,
  3. να είναι ηλικίας έως 39 ετών (να διανύουν έως και το 40ό έτος της ηλικίας τους), κατά την ηµεροµηνία υπόδειξής τους από την αρµόδια Υπηρεσία.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη µίας επιχείρησης στο πρόγραµµα είναι να µην έχει προβεί σε µείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια τριµήνου πριν την ηµεροµηνία υποβολής της αίτησης χρηµατοδότησης (ηµερολογιακά). Στόχος του προγράµµατος είναι η δηµιουργία νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης, µέσω της πρόσληψης 6.000 άνεργων επιστηµόνων, κατόχων πτυχίων Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης ή/και µεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, ηλικίας έως 39 ετών.

 

Πηγή: ethnos.gr