Προσωπικός γιατρός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Για την κάλυψη των αναγκών του συνόλου του πληθυσμού χρειάζονται πανελλαδικά περίπου 5.500 προσωπικοί γιατροί
Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την εκκίνηση του θεσμού του προσωπικού γιατρού που φιλοδοξεί να αλλάξει ριζικά το τοπίο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα μας.
Εντός της εβδομάδας, ενδεχομένως και σήμερα, αναμένεται να ανακοινωθεί ο σχετικός οδηγός που θα εξηγεί βήμα προς βήμα τη διαδικασία, δίνοντας το πράσινο φως στους πολίτες να αναζητήσουν τον γιατρό τους. Συνεπώς οι επόμενες ημέρες αποτελούν ένα μεταβατικό στάδιο έως την Κυριακή, όταν θα λήξει η περίοδος εγγραφής των γιατρών στο σύστημα. Επειτα, από την 1η Αυγούστου, θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για τους πολίτες, με το πρόγραμμα να τρέχει πιλοτικά σε μια «ουδέτερη» χρονική ζώνη.
Αλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες από την οδό Αριστοτέλους, στη «δεξαμενή» των προσωπικών γιατρών είχαν ενταχθεί έως και χθες περί τους 570 ιδιώτες παθολόγους, γενικούς γιατρούς και γιατρούς εργασίας, οι οποίοι αποδέχτηκαν το κάλεσμα του υπουργείου Υγείας αλλά και οι 2.163 των δημόσιων δομών (Κέντρα Υγείας και Τοπικών Μονάδων Υγείας) που εντάχθηκαν αυτόματα στο σύστημα. Παράλληλα εκκρεμεί η απάντηση των 800 γιατρών οι οποίοι έχουν ήδη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ ως «οικογενειακοί γιατροί», όμως θα πρέπει να συμβληθούν εκ νέου, αποδεχόμενοι τους πρόσφατους βελτιωμένους όρους.
Εν τούτοις, όπως παραδέχονται οι τεχνοκράτες του υπουργείου Υγείας, για την κάλυψη των αναγκών του συνόλου του πληθυσμού χρειάζονται πανελλαδικά περίπου 5.500 προσωπικοί γιατροί. Δεδομένου, συνεπώς, ότι έως σήμερα δεν έχει συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός σε κάποιες περιοχές της χώρας – όπως στην Αττική και στο Νότιο Αιγαίο -, θα δοθεί παράταση στις εγγραφές γιατρών και πολιτών. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αποτελεί γεγονός πως η «μαύρη τρύπα» των τουλάχιστον 2.000 γιατρών προβληματίζει, δεδομένου ότι σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο στόχος είναι από το νέο έτος ο θεσμός να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή.
Περίοδος προσαρμογής
Ετσι, κατά τις πρώτες εβδομάδες ενεργοποίησης της πλατφόρμας αναβάλλονται και οι ποινές που προβλέπει ο νομοθέτης, καθώς χαρακτηρίζεται ως περίοδος προσαρμογής. Υπενθυμίζεται πως, όπως προβλέπεται, η επιβάρυνση για τους… ανένταχτους θα είναι κλιμακωτή, δηλαδή θα αυξάνεται όσο περνούν οι πρώτοι μήνες εφαρμογής του θεσμού. Πιο συγκεκριμένα, από την 1η Οκτωβρίου θα ισχύσει πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη του πολίτη που δεν είναι εγγεγραμμένος σε προσωπικό γιατρό κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής.
Το ίδιο όμως θα ισχύει και για τις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και λοιπές παροχές του ΕΟΠΥΥ. Επιπρόσθετα, από την 1η Ιανουαρίου 2023 τα ποσοστά αυτά προσαυξάνονται κατά 10% επιπλέον της πρόσθετης συμμετοχής, ανερχόμενα σε 20% επί του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής.
Η ίδια επιβάρυνση δε θα ενεργοποιείται και για εξετάσεις και νοσήλια από τις αρχές του 2023. Ο νομοθέτης όμως ορίζει και σημαντικά κίνητρα επιχειρώντας να δημιουργήσει ένα δελεαστικό πλαίσιο για τους πολίτες ώστε να εμπιστευθούν τον θεσμό. Ειδικότερα, εντός του 2023 θα τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο της προτεραιότητας για εξετάσεις και άλλες ιατρικές πράξεις στις δομές του ΕΣΥ σε πολίτες που έχουν παραπεμπτικό από τον προσωπικό γιατρό τους.
Εκστρατεία πειθούς
Ταυτόχρονα, όπως όλα δείχνουν, θα οργανωθεί και μία παράλληλη εκστρατεία πειθούς των γιατρών. Οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις ορίζουν πως τουποχρεωτικό εβδομαδιαίο ωράριο λειτουργίας του ιατρείου θα καθορίζεται κατά αναλογία με τοναριθμό εγγεγραμμένων στη λίστα του γιατρού, με μέγιστο τις 35 ώρες την εβδομάδα και ελάχιστο τις 15 ώρες την εβδομάδα.
Και καθώς ο πληθυσμός που θα έχει υπό τη φροντίδα του κάθε προσωπικός γιατρός, δεν δύναται να υπερβαίνει τους 2.000, η αποζημίωση θα είναι κλιμακωτή (λαμβάνοντας υπόψη αριθμητικά κριτήρια αλλά και ποιοτικά, όπως την ηλικία των ασθενών) και υπολογίζεται, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κατά μέσο όρο ετησίως σε 60.000-70.000 ευρώ.
Ωστόσο, «παρότι οι ιδιώτες γιατροί αναγνωρίζουν πως οι απολαβές έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με το παρελθόν, δεν παραβλέπουν ότι υπολείπονται του ποσού που έχουν να λαμβάνουν οι συνάδελφοί τους, όπως για παράδειγμα στην Κύπρο», επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο γενικός γιατρός και γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής-Οικογενειακής Ιατρικής και ΠΦΥ, Ευάγγελος Φραγκούλης – ο οποίος, σημειωτέων, έχει ήδη ενταχθεί στο σύστημα.
Ο ίδιος συμπληρώνει με νόημα ότι σύμφωνα με δικούς του υπολογισμούς και λαμβάνοντας υπόψη τα δημογραφικά δεδομένα της χώρας μας οι ετήσιες αποδοχές των προσωπικών γιατρών θα είναι κατά μέσο όρο περί τα 54.000 ευρώ. «Συνυπολογίζοντας συνεπώς τα έξοδα του ιατρείου και τον μισθό ενός υπαλλήλου, τότε τα καθαρά έσοδα είναι σαφώς λιγότερα» καταλήγει, επιχειρώντας να εξηγήσει το μέχρι στιγμής αναιμικό ενδιαφέρον που καταγράφεται.
Παρ’ όλα αυτά, στα «συν» είναι το γεγονός πως στη σύμβασή τους δεν προβλέπονται εφημερίες και κατ’ οίκον επισκέψεις, που, όπως φαίνεται, θα αποτελούσαν δύο ακόμη αποτρεπτικούς παράγοντες. Υπό το πρίσμα αυτό, η ηγεσία της οδού Αριστοτέλους εκφράζει την αισιοδοξία πως σταδιακά θα καλυφθούν τα κενά που έχουν προκύψει στον χάρτη. Αλλωστε, σε δεύτερο χρόνο αναμένεται να ενταχθούν στο σύστημα και γιατροί άλλων ειδικοτήτων.
Πηγή: in.gr