H παραμέληση του πλυσίματος του αυτοκινήτου μπορεί να κοστίσει ακριβά, ειδικά αν σε έλεγχο αποδειχθεί ότι οι πινακίδες κυκλοφορίας είναι δυσανάγνωστες.

Το πλύσιμο του αυτοκινήτου για αρκετούς είναι μια βαρετή διαδικασία που «αποφεύγουν» να την κάνουν συστηματικά. Αυτό δημιουργεί στρώματα βρωμιάς, με το φαινόμενο να γίνεται πιο έντονο σε περίπτωση που το όχημα επισκέπτεται συχνά παραλίες ή λασπωμένα σημεία.

Αυτή η παραμέληση όμως μπορεί να αναγκάσει τους ιδιοκτήτες των βρόμικων αυτοκινήτων να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη σε περίπτωση ελέγχου. Συνήθως ένα από τα κομμάτια που δέχεται αρκετή βρωμιά, καθιστώντας το δυσανάγνωστο, είναι οι πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματος, οι οποίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς αποτελούν το βασικό στοιχείο αναγνώρισης του οχήματος τόσο από τις αρχές όσο και από μάρτυρες σε τυχόν περίπτωση ατυχήματος.

Αν και τεχνικά δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος νόμος που να θεωρεί το μη πλύσιμο του αυτοκινήτου παράνομο, στο θέμα των πινακίδων στην παράγραφο 4 του άρθρου 90 αναφέρεται ότι όσοι οδηγούν όχημα του οποίου οι πινακίδες δεν είναι, για οποιονδήποτε λόγο, ευκρινώς ορατές ή αναγνωρίσιμες από τεχνικά μέσα βεβαίωσης παραβάσεων ή τοποθετούν επ’ αυτών μη αντανακλαστικό υλικό, τιμωρούνται με πρόστιμο 300 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια των αρχών αν θα θεωρήσουν τις πινακίδες του οχήματος τόσο βρώμικες, ώστε να επιβάλουν την συγκεκριμένη ποινή. Αν και τις περισσότερες φορές θα γίνει μια απλή σύσταση, η Τροχαία τονίζει τη σημασία του να διατηρούνται ευανάγνωστες οι πινακίδες κυκλοφορίας, κι ότι οι οδηγοί θα πρέπει να φροντίζουν για την καθαριότητά τους, ειδικά μετά από διαδρομές σε χωματόδρομους ή σε περιόδους με έντονη βροχόπτωση.

Ένα ακόμα πρόβλημα, το οποίο μάλιστα σχετίζεται με την ασφάλειά μας προκύπτει από τη στιγμή που η σκόνη στους υαλοπίνακες του αυτοκινήτου περιορίζει και μάλιστα δραματικά την ορατότητά μας, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ικανότητά μας να διατηρούμε τον απόλυτο έλεγχο του οχήματος.

Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 13 («Οδηγοί») του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, o οδηγός «οφείλει κατά το χρόνο της οδήγησης να είναι σε θέση να ελέγχει το όχημά του».

Επομένως, μόνο ως απίθανο δεν φαντάζει το σενάριο οι διενεργούντες τον έλεγχο να κρίνουν ότι η μεγάλη συγκέντρωση βρωμιάς στο παρμπρίζ μειώνει την ορατότητα του οδηγού, με αποτέλεσμα αυτός να μην είναι σε θέση να ελέγξει το όχημά του.

Το πρόστιμο σε αυτήν την περίπτωση είναι 100 ευρώ, ωστόσο, αφαιρείται και η άδεια οδήγησης για το χρονικό διάστημα των 30 ημερών.

Η τήρηση των κανόνων οδικής ασφάλειας και η καλή κατάσταση του οχήματος είναι υποχρέωση όλων μας για την προστασία τόσο τη δική μας όσο και των άλλων χρηστών του οδικού δικτύου.

 

 

Πηγή:carandmotor