Στην ανάδειξη του αναξιοποίητου θησαυρού του φυσικού περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής των εκβολών του Πηνειού ποταμού, στην παράκτια ζώνη της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, εστιάζει το Υπουργείο Τουρισμού.

Μέσω της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Θεσσαλίας (εδρεύει στον Βόλο) της Γενικής Διεύθυνσης Τουριστικής Προβολής του Υπουργείου Τουρισμού, ξεκινά μια προσπάθεια αφύπνισης των τοπικών αρχών, για την αξιοποίηση της περιοχής, με συγκεκριμένες προτάσεις που περιλαμβάνουν τη δημιουργία έργων και την ανάπτυξη δράσεων, που θα την κάνουν πιο ελκυστική τουριστικά.

Μετά από επιτόπιες έρευνες στελεχών της Περιφερειακής Υπηρεσίας στην ευρύτερη περιοχή του Δέλτα του Πηνειού, με στόχο την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και τις προοπτικές αξιοποίησής της, κατέληξαν σε συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες κατέθεσαν πρόσφατα στους άμεσα εμπλεκόμενους δήμους και συγκεκριμένα στους Δήμους Αγιάς, Τεμπών και Δίου-Ολύμπου, με σκοπό την υλοποίησή τους.

Το βασικό στοιχείο της πρότασης, που κατατέθηκε, αφορά στη δημιουργία ενός υδάτινου διαδρόμου σε κανάλια του Πηνειού, που θα εκτείνεται σε ένα μήκος που μπορεί να ξεπερνάει τα είκοσι χιλιόμετρα, προκειμένου να αναπτυχθούν δράσεις που θα περιλαμβάνουν: περιηγήσεις με ποδήλατο νερού, διαδρομές με βάρκες και κανό κ.ά.

Αναλυτικότερα, για το τι περιλαμβάνει η πρόταση, μιλά στην «Ε», ο κ. Νικόλαος Σαρούκος, προϊστάμενος του τμήματος Επιθεωρήσεων, Ελέγχου και Τουριστικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Θεσσαλίας και εμπνευστής της.

Ο κ. Σαρούκος, σε επιστολή του προς τους τρεις παραπάνω Δήμους, τους καλεί να συνεργαστούν για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και να λάβουν υπόψη την επίσημη πρόταση του φορέα του Υπουργείου Τουρισμού για «Εναλλακτική αξιοποίηση της παράκτιας ζώνης, εκτεινόμενης από το Στόμιο Ευρυμενών Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας έως τους Νέους Πόρους Ανατολικού Ολύμπου, Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας».

«Η Διεύθυνσή μας έχει παραθέσει μια καινοτόμα πρόταση, η οποία έχει ως απώτερο στόχο της, όπως πάντα, την ανάδειξη και ενδυνάμωση της τουριστικής ταυτότητας της περιοχής εποπτείας της, μέσω της επισήμανσης σημαντικών πρωτοβουλιών που ως στόχο έχουν την ενίσχυση της περιφερειακής τουριστικής οικονομίας καθώς και την επιμήκυνση αυτής κάθε αυτής της τουριστικής περιόδου», δηλώνει ο κ. Σαρούκος, επισημαίνοντας ότι αυτή συντάχθηκε μετά από διεξοδική έρευνα και προσεγμένη προσέγγιση πάνω στο διαλαμβανόμενο θέμα.

Προσμένει δε «να βρει γόνιμο έδαφος, κατ’ αρχήν, σε επίπεδο προβληματισμού και βάσης συζήτησης».

 

Η πρόταση

Σύμφωνα με τον κ. Σαρούκο, η πρόταση περιλαμβάνει τις περιοχές που εκτείνονται από το Στόμιο Δήμου Αγιάς έως τον οικισμό Καστρί Λουτρό Δήμου Τεμπών (που σηματοδοτεί τα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας) και τους Νέους Πόρους Δήμου Δίου – Ολύμπου.

Εστιάζει στην αξιοποίηση των καναλιών και αναφέρει τα εξής: «Η Υπηρεσία μας από την πρώτη στιγμή εντόπισε τη μοναδική ευκαιρία που προσφέρουν τα κανάλια αυτά, για αξιοποίηση και ανάδειξη της υπό μελέτη περιοχής: Έναν υδάτινο διάδρομο, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό θα σεβαστεί την υφιστάμενη – είτε ευθεία είτε ελικοειδή – φυσική χάραξη / κοίτη, ο οποίος θα συνδέει το Στόμιο Ευρυμενών με τους Νέους Πόρους Ανατολικού Ολύμπου.

Ο υδάτινος αυτός διάδρομος θα εκτείνεται σε ένα μήκος που μπορεί να ξεπερνάει τα είκοσι χιλιόμετρα μήκους, ενώ ο ρυθμός ανανέωσης -ανακυκλοφορίας των νερών, σε συνάρτηση με τη – σχεδόν – στασιμότητά τους, προσφέρουν ένα ιδανικό περιβάλλον προκειμένου να αναπτυχθούν δράσεις που θα περιλαμβάνουν: περιηγήσεις με ποδήλατο νερού, διαδρομές με βάρκες και κανό. Μία από τις πλείστες προσεγγίσεις είναι η εξής: Ο παρόχθιος νυκτερινός φωτισμός, με επαγγελματία πλοηγό, μπορεί να προσφέρει “ρομαντικές νυκτερινές βαρκάδες”, πόσο μάλλον κατά το διάστημα μεταξύ Απριλίου – Οκτωβρίου. Διαδρομές με μικρά πλοιάρια μικρού βυθίσματος, χωρητικότητας όχι πέραν των δέκα επιβατών. Ανάπτυξη κατά μήκος των καναλιών, μικρών “παραποτάμιων” καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Καταγραφή πανίδας, για κατασκευή παρατηρητηρίων.

Κατασκευή παρόχθιων πλωτών εξεδρών υπό μορφή λιμένα (στο μοτίβο της εξέδρας Πηνειού Ποταμού, εντός της πόλης της Λάρισας).

Ανάδειξη της λιμνοθάλασσας (ποταμολίμνης) στη θέση “Καστρί Λουτρό” καθώς και των σωζόμενων τμημάτων του Βυζαντινού Κάστρου που βρίσκονται στο σημείο αυτό».

Τέλος προτείνεται «Να δρομολογηθεί εκπόνηση εμπεριστατωμένης μελέτης, εν προκειμένω ως αποτέλεσμα σύμπραξης των τριών Δήμων στους οποίους απευθύνεται, στην οποία να περιλαμβάνονται οι διαπλατύνσεις των υδάτινων διαδρόμων που πιθανόν να απαιτηθούν εμβαθύνσεις, ο καθαρισμός αλλά και οι συνενώσεις αυτών σε όσα σημεία απαιτείται».

«Η πρότασή μας θεωρούμε ότι δημιουργεί μια καταρχήν βάση συζήτησης, για ένα τουριστικό προϊόν και μία ευρύτερη τουριστική ταυτότητα, που προσφέρει ήπια επισκεψιμότητα, με μεγάλη όμως χρονική διακύμανση τόσο ως προς την επέκταση όσο και ως προς την ενδυνάμωση της τουριστικής περιόδου».

Επίσης, προσφέρει μία νέα προοπτική «σύνδεσης», μιας λίγο πιο ώριμης τουριστικής αγοράς, όπως εκείνης της Πιερίας, με εκείνη των παραλίων της Λάρισας, δημιουργώντας μια μεγαλύτερη ποικιλία προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος σε επίπεδο γεωγραφικής κατανομής και έκτασης», καταλήγει.

Πηγή: eleftheria.gr