Πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ “Χρυσή Αυγή: Υπόθεση όλων μας” στον Θερινό Κινηματογράφο του Καπνικού Σταθμού Κατερίνης
Η πρώτη προβολή μετά την παγκόσμια πρεμιέρα στο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης
Ένα ντοκιμαντέρ που ανήκει στον κόσμο και όχι στους δημιουργούς του.
Προβολή, 20 Ιουλίου 2021 στον Θερινό Κινηματογράφο του Καπνικού Σταθμού Κατερίνης, ώρα έναρξης 21:00, διάρκεια 120 λεπτά, είσοδος ελεύθερη. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με την σκηνοθέτρια.
Η παγκόσμια πρεμιέρα του πολυαναμενόμενου ντοκιμαντέρ της Ανζελίκ Κουρούνη «Χρυσή Αυγή. Υπόθεση όλων μας» πραγματοποιήθηκε τέλη Ιουνίου στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και στις 20 Ιουλίου ακολουθεί η παρθενική του προβολή στον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης στην οποία θα παραστεί η ίδια η σκηνοθέτρια με τον σεναριογράφο.
Μετά την πρώτη της ταινία, «Χρυσή Αυγή. Προσωπική υπόθεση», ελληνίδα του εξωτερικού, σκηνοθέτρια και ανταποκρίτρια στην Ελλάδα πολλών γαλλόφωνων Μέσων, μαζί με την ομάδα της, παρακολούθησε στενά τη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης μέχρι την τελική απόφαση και παρουσιάζει την πορεία της Χρυσής Αυγής από την πολιτική εκτίναξη έως την αποκάλυψη και την κατάρρευση.
Βάζοντας την κάμερα στα ενδότερα της οργάνωσης και διερευνώντας τις υπόγειες σχέσεις της με φορείς επίσημων θεσμών, προειδοποίησε εγκαίρως, ταξίδεψε και βραβεύτηκε σ΄όλο τον κόσμο, η ταινία της έγινε σημαία στα ευρωπαϊκά αντιφασιστικά κινήματα, αλλά δεν προβλήθηκε ποτέ από την ΕΡΤ. Γιατί; Θα μας το πει κι αυτό στις 20 Ιουλίου η ίδια η σκηνοθέτρια.
Η ταινία της Ανζελίκ Κουρούνη έχει επιλεγεί μέχρι στιγμής σε 18 φεστιβάλ κινηματογράφου. Στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης απέσπασε τις παρακάτω διακρίσεις:
Βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου FIPRESCI
Βραβείο της ΕΡΤ
Βραβείο Νεότητας Φοιτητών Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης
ενώ έχει ήδη λάβει το βραβείο Best Feature Documentary στο Independent Women Film Festival στο Λος Αντζελες και μια τιμητική διάκριση στο Cine Pobre στη Λα Παζ της Βολιβίας.
Όπως είναι γνωστό, το γύρισμα της ταινίας δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Η ίδια η Κουρούνη έχει δεχτεί απειλές, ενώ ο συνεργάτης της Θωμάς Γιακόμπι έχει υποστεί δύο φορές άγριο ξυλοδαρμό από χρυσαυγίτες και βέβαια ο εξοπλισμός του συνεργείου τους έχει κλαπεί και καταστραφεί. Αξίζει να σημειωθεί πως η ΕΔΕ κατέληξε στο συμπέρασμα πως η ΕΛΑΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για το συμβάν, ενώ έφερε την ευθύνη φρούρησης του χώρου στον οποίο υπέστη ο ξυλοδαρμός.
Η ταινία επικεντρώνεται στο πρόσωπο της Μάγδας Φύσσα και αναζητά τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, δίνοντας απάντηση στο ερώτημα «Ποια αντίσταση;».
Ποια μπορεί να είναι η αντίσταση στην άκρα δεξιά, τον φασισμό και τον ναζισμό;
Η Δημοκρατία μπορεί να απαλλαγεί οριστικά από αυτές τις λαίλαπες, χωρίς να ποδοπατήσει τις αρχές της;
Πώς εντέλει πρέπει να αντισταθούμε; Η απάντηση ανήκει στη δικαιοσύνη;
Μπορεί να προκύψει από ένα μπαράζ των δημοκρατικών κομμάτων;
Χρειάζεται ένα δημοσιογραφικό μποϊκοτάζ; Κοινωνική επαγρύπνηση; Σωστή παιδεία; Ή η αντίσταση πρέπει να είναι πιο δυναμική και μαχητική από τα παραπάνω;
Η δίκη που μπορεί να συγκριθεί σε σημασία και ίσως να ξεπερνά τη δίκη της Νυρεμβέργης αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του νέου ντοκιμαντέρ.
Για το ντοκιμαντέρ «Χρυσή Αυγή. Υπόθεση όλων μας» συνεργάστηκαν οι: (Μοντάζ) Χρόνης Θεοχάρης, (Διεύθυνση φωτογραφίας) Χριστόφορος Γεωργούτσος, (Κάμερες) Γιάννης Μισουρίδης, Ραφαέλ Κομίνης, Ανζελίκ Κουρούνη, Θωμάς Ιάκομπι (Colour correct) Θάνος Τσάντας, (Μιξάζ) Teemu Takatalo, (Μουσική) Anton Kuhner, (Γραφικα) Σωτηρία Παπαδοπούλου, (Τεχνικός βοηθός) Έκτορας Κουρούνης, (Ηχολήπτης) Θωμάς Ιάκομπι.
Επειδή δεν έχει βρεθεί ακόμη διανομέας για την ταινία και πρέπει να εξασφαλιστεί η αμοιβή των παραπάνω συνεργατών, το crowfunding συνεχίζεται στην ειδική σελίδα του ντοκιμαντέρ https://goldendawnapublicaffair.com στην οποία θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες.