* ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΥΤΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ.

* ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ: ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟΕΡΓΟ Η ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΟΥΜΕ Σ’ ΑΥΤΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

Πρωτοπόρος, σε πανελλαδικό επίπεδο, αναδεικνύεται ο Δήμος Κατερίνης στη «χρήση συστημάτων ‘‘Πληρώνω όσο Πετάω’’ και Αυτόνομων Μονάδων Κομποστοποίησης για τη διαχείριση Βιοαποβλήτων» μέσω του προγράμματος BIOWASTE για τουριστικές περιοχές. Πρόκειται για έργο που εφαρμόζει ο Δήμος από την περασμένη Άνοιξη με την εγκατάσταση δύο κομποστοποιητών στο Νοσοκομείο Κατερίνης, στο Νέο Κεραμίδι, αλλά και στο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο, στον Σβορώνο.

Στο εν λόγω πρόγραμμα αναφέρθηκε δημόσια, πριν από λίγες ημέρες, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας για το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, το οποίο παρουσίασε και στο υπουργικό Συμβούλιο.

Μάλιστα, ο κ. Χατζηδάκης αναφερόμενος στο πόσο σημαντικό είναι το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων και ειδικότερα των βιοαποβλήτων μέσω της κομποστοποίησης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Νόμιζα, όταν πήγα στο υπουργείο, ότι το σοβαρότερο πρόβλημά μου θα είναι η ΔΕΗ. Τελικά κατάλαβα ότι είναι τα απορρίμματα, γιατί δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις».

 

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Κατερίνης, στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος, όχι μόνο εγκατέστησε δύο κομποστοποιητές αλλά και προχώρησε σε ενημέρωση των δημοτών, η οποία συνεχίζεται. Τυπώθηκαν φυλλάδια, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα μέσα από δημοσιεύσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο ενώ έγινε και η πρώτη συνάντηση και συζήτηση με τη συμμετοχή κατοίκων από τη Δημοτική Κοινότητα Σβορώνου, από την Ανδρομάχη και το Προσήλιο, τη Δευτέρα 22/6/2020.

Συγκεκριμένα, στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι προοπτικές και οι δυνατότητες που παρέχονται μέσω του έργου “Χρήση συστημάτων «Πληρώνω όσο Πετάω» και Αυτόνομων Μονάδων Κομποστοποίησης για τη διαχείριση Βιοαποβλήτων σε τουριστικές περιοχές – BIOWASTE”.

Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στο ανοιχτό αμφιθέατρο του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Κατερίνης, επειδή ο Δήμος Κατερίνης έχει εκεί αναπτύξει πιλοτικά ένα καινοτόμο σύστημα διαλογής στην πηγή ενώ έχει εγκαταστήσει και μια κινητή μονάδα κομποστοποίησης προ διαλεγμένων οργανικών αστικών αποβλήτων σε δημοτικό χώρο (στα όρια του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου).

Θα πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι η παρουσίαση του προγράμματος προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον των συμμετεχόντων κατοίκων των τριών περιοχών, γι’ αυτό και αρκετοί από αυτούς όχι μόνο έλαβαν μέρος στον διάλογο που έγινε μετά τις ενημερωτικές εισηγήσεις αλλά και δήλωσαν εγγράφως τη συμμετοχή τους στην υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος του Δ. Κατερίνης.

 

 

ΠΑΡΟΧΗ ΤΟΥ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ

Στους κατοίκους των τριών περιοχών που δήλωσαν συμμετοχή ή σ’ εκείνους τους κατοίκους που δηλώνουν ακόμη και σήμερα ότι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, ο Δήμος Κατερίνης παρέχει δωρεάν όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό για την υλοποίηση του έργου (καφέ και πράσινους κάδους, κομποστοποιήσιμες σακούλες κ.λπ.), καθώς επίσης την κατάλληλη ενημέρωση/εκπαίδευση για τις απαιτήσεις και τη λειτουργία του συστήματος. Επιπλέον, ο Δήμος παρέχει διαρκή υποστήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του έργου, επιλύοντας οποιαδήποτε προβλήματα τυχόν προκύψουν.

Ακολούθως η διαδικασία θα είναι αυτοματοποιημένη και επιτηρούμενη από τον Δήμο. Τα οργανικά υλικά θα υφίστανται μια ειδική φυσική διεργασία μετατροπής τους σε κομπόστ. Το κομπόστ είναι ένα φυσικό εδαφοβελτιωτικό υλικό για λίπανση του εδάφους έτοιμο για χρήση, το οποίο θα διανέμεται σε όσους συμμετέχουν στο πρωτοποριακό αυτό εγχείρημα.

Να σημειωθεί ότι ο Δ.Κατερίνης, στο πλαίσιο μείωσης απορριμμάτων, έχει προωθήσει και άλλες μορφές διαχείρισης, όπως είναι η ανακύκλωση γυαλιού, χαρτιού, αλουμινίου κλπ, αλλά και η ανακύκλωση ενδυμάτων και υποδημάτων.

 

Κ. ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ: ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΡΓΟ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ, ΘΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΜΕ Σ’ ΑΥΤΟ ΕΠΕΙΔΗ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.

«Το έργο αυτό το παραλάβαμε από την προηγούμενη διοίκηση, την οποία και συγχαίρουμε», δήλωσε ο Δήμαρχος Κατερίνης, Κώστας Κουκοδήμος και πρόσθεσε λέγοντας: «Θα το συνεχίσουμε αυτό το πρόγραμμα, διότι είναι ένα έργο πρωτοποριακό, είναι ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Θα το συνεχίσουμε και θα επενδύσουμε πάνω σ’ αυτό, έτσι ώστε η πόλη μας, ο Δήμος Κατερίνης να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση ως προς την ανακύκλωση και στην προστασία του περιβάλλοντος».

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Κυριακίδης, επισήμανε: «Θέλουμε να μειώσουμε τα απορρίμματά μας μέσα από αυτή τη διαδικασία, θέλουμε να δούμε με άλλη οπτική το τι θεωρείται απόρριμμα ή σκουπίδι και τι δεν θεωρείται. Θέλουμε να ελαχιστοποιήσουμε αυτή την ανθρώπινη παρέμβαση στο περιβάλλον ώστε να μπορέσουμε κάποια στιγμή να μειώσουμε τα σκουπίδια στο οικοσύστημά μας».

 

(Δελτίο τύπου)