Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να δηλώνουν την ώρα προσέλευσης και αναχώρησης ηλεκτρονικά
Σε εφαρμογή τίθεται από την 1η Ιουλίου η ψηφιακή κάρτα εργασίας σε όλες τις τράπεζες και τα σουπερμάρκετ που απασχολούν πάνω από 250 εργαζομένους πανελλαδικά, ενώ στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να πάρουν σειρά οι εταιρείες σεκιούριτι, οι ΔΕΚΟ, η Βιομηχανία και οι Ασφάλειες.
«Η καταγραφή των ωρών και των υπερωριών των εργαζομένων με ακρίβεια και δικαιοσύνη αποτελεί – -μαζί με τους μισθούς — ένα από τα βασικά αιτήματα του εργατικού δυναμικού όλα αυτά τα χρόνια» τόνισε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση τoυ Οδηγού Εφαρμογής για την ψηφιακή οργάνωση του χρόνου εργασίας και τη λειτουργία της ψηφιακής κάρτας στο πλαίσιο του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η κάρτα εργασίας διασφαλίζει το ωράριο εργασίας και τις υπερωρίες, καθώς θα σημάνει την καθημερινή και άμεση (σε πραγματικό χρόνο) κοινοποίηση στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ της έναρξης και λήξης εργασίας για κάθε εργαζόμενο. Ο Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι στις μικρές επιχειρήσεις δεν θα υπάρχει κάποια εξαίρεση, διότι «υπάρχουν διαπιστωμένα φαινόμενα παραβατικότητας και στις πιο μικρές επιχειρήσεις. Δεν μπορούν να υπάρξουν δύο μέτρα και δύο σταθμά».
Μάλιστα, διευκρίνισε ότι η κάρτα εργασίας θα «μπει» και στα μικρότερα σουπερμάρκετ, ακόμη και σε μίνι μάρκετ, με 1-2 εργαζομένους. Αναφορικά με τους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης, ο υπουργός υπογράμμισε: «Στόχος είναι το επόμενο καλοκαίρι να εφαρμοστεί η κάρτα στον ξενοδοχειακό κλάδο και στην εστίαση».
Οι αλλαγές
Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να δηλώνουν την ώρα προσέλευσης και αναχώρησης και μέσω εφαρμογής από κινητό με QR code, ακριβώς όπως χρησιμοποιείται και στο πιστοποιητικό εμβολιασμού. Οι βασικές αλλαγές του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ είναι οι εξής:
1. Ο προγραμματισμός της εργασίας και οι ώρες έναρξης – λήξης της εργασίας θα εισάγονται ψηφιακά στο ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.
2. Οι πληροφορίες για τον προγραμματισμό του ωραρίου και τις υπερωρίες θα είναι διαθέσιμα στους εργαζομένους μέσα από την εφαρμογή «myergani».
3. Για πρώτη φορά θα καταγράφονται όλοι οι τύποι άδειας καθώς και οι ωροάδειες.
4. Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να δηλώνουν την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία τους σκανάροντας την κάρτα εργασίας τους (μέσω QR CODE) και η πληροφορία θα διαβιβάζεται αυτομάτων στο ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.
Αύξηση συντάξεων από το 2023
Η στήριξη του εισοδήματος των συνταξιούχων, η εξάλειψη του «στοκ» των εκκρεμών συντάξεων, η βελτίωση της εξυπηρέτησης ων ασφαλισμένων και οι μεταρρυθμίσεις στις επικουρικές συντάξεις και στον δεύτερο πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος (Επαγγελματικά Ταμεία) είναι οι πέντε βασικοί άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης που περιέγραψε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο Labor and Insurance Conference του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Οπως τόνισε ο Χατζηδάκης, «με τις προβλέψεις του νόμου Βρούτση ήραμε αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου και ως αποτέλεσμα έχουν ήδη δει αυξήσεις στις τσέπες τους πάνω από 225.000 συνταξιούχοι – ιδιαίτερα όσοι είχαν 30 έτη ασφάλισης.
Είναι μία σαφής στήριξη του εισοδήματος των συνταξιούχων που εντάσσεται σε ένα πλέγμα πρωτοβουλιών που περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – την επιστροφή αναδρομικών ύψους 1,2 δισ. ευρώ, την ενίσχυση του εισοδήματος πολλών συνταξιούχων μέσω της μείωσης του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9%, τις αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις αρκετών συνταξιούχων, τις αυξήσεις στις συντάξεις των εργαζόμενων συνταξιούχων – αφού το ποσοστό της σύνταξης που καταβάλλεται αυξήθηκε από το 40% στο 70% – και τα έκτακτα επιδόματα που έχουν καταβληθεί στους χαμηλόμισθους συνταξιούχους».
Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στα νέα μέτρα στήριξης που θα ακολουθήσουν, δηλαδή την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους Ελληνες – άρα και τους συνταξιούχους – που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός, αλλά και στο ξεπάγωμα, την αύξηση δηλαδή, των συντάξεων από το 2023, στη βάση των προβλέψεων της ήδη υφιστάμενης νομοθεσίας.
Πηγή: in.gr