Μια απίθανη συνταγή για ψητά κυδώνια με μέλι και καρύδια.

 

Υλικά

5 κυδώνια
100 γρ βούτυρο
150 γρ μέλι (ή 100 γρ μέλι και λίγη καστανή ζάχαρη)
120 γρ τριμμένη ψίχα καρυδιών
100 γρ σταφίδες
100 γρ βούτυρο
1 κ.τ.γλ κανέλα σκόνη
1 πρέζα γαρίφαλο σκόνη
1 βανιλίνη
1 φλ νερό
1 πορτοκάλι
1 λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλας, 2-3 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισου και 5-6 γαρίφαλα
1 κλαδάκι φρέσκο λεμονοθύμαρο (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση

Πλένουμε τα κυδώνια (δεν τα ξεφλουδίζουμε), τα κόβουμε στη μέση και καταβρέχουμε με χυμό λεμονιού. Με κοφτερό μαχαιράκι αφαιρούμε τους σπόρους, ανοίγουμε μια μικρή τρύπα στη θέση τους και σε κάθε κομμάτι βάζουμε λίγο βούτυρο (10 γρ).

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα τριμμένα καρύδια, τις σταφίδες, το μέλι και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά.

Τοποθετούμε τα κυδώνια (με τη φλούδα προς τα κάτω) σε ένα ταψάκι κατά προτίμηση πυρέξ, αλειμμένο με βούτυρο στο οποίο έχουμε ρίξει το νερό και τους χυμούς του πορτοκαλιού και του λεμονιού. πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και μοιράζουμε τη γέμιση στις τρύπες των κυδωνιών.

Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για περίπου 40-45 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μην λιώσουν, και να πάρουν ένα ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα. Ξεσκεπάζουμε ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου μισή ώρα ακόμη και βγάζουμε από τον φούρνο.

 

Tips

Σερβίρουμε τα ψητά κυδώνια σκέτα περιχυμένα με το σιρόπι τους και προαιρετικά τα συνοδεύουμε με χτυπημένη κρέμα γάλακτος ή παγωτό βανίλια

Το λεμόνι, το πορτοκάλι, τα μπαχαρικά, ακόμα και οι σταφίδες είναι προαιρετικά. Ακόμη και το βούτυρο. Αρκεί να τα πασπαλίσετε με λίγη κανέλα σκόνη, για να φτιάξετε ένα υπέροχο αρωματικό γλυκό.

 

 

Πηγή: bostanistas.gr