Με την συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών στο καθιερωμένο επιστημονικό συνέδριο και καταξιωμένων καλλιτεχνών στο μουσικό μέρος του θεσμού, τα «ΛΑ’ ΠΑΤΡΙΑ», τα οποία φέτος ήταν αφιερωμένα στην Ελληνική οικογένεια προσέλκυσαν στη Ράχη, το χρονικό διάστημα 17 -21 Οκτωβρίου, πλήθος φίλων της παράδοσης, της ιστορίας και του πολιτισμού από την Πιερία και την ευρύτερη περιοχή.

Όπως είναι γνωστό, τα δρώμενα, τα οποία πραγματοποιήθηκαν από τον πολιτιστικό σύλλογο Ράχης Πιερίας «ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ», με σημείο αναφοράς, την πανήγυρη προς τιμήν του προστάτη του χωριού Αγίου Αποστόλου – Ευαγγελιστή Λουκά συνδιοργάνωσε ο Οργανισμός Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) του Δήμου Κατερίνης, με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.

Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Η αυλαία των εκδηλώσεων άνοιξε το απόγευμα της  Πέμπτης 17/10,  με την υποδοχή της θαυματουργού ι. εικόνος της Υπεραγίας Θεοτόκου, που φυλάσσεται στον Καθεδρικό Ναό Θ. Αναλήψεως Κατερίνης, και την συλλιτάνευσή της με το ι. Λείψανο του Αγίου Λουκά του Ευαγγελιστού, ενώ ακολούθησε  Μέγας Πανηγυρικός εσπερινός.

Το πρωί της Παρασκευής, αμέσως μετά την Πανηγυρική Θ. Λειτουργία στον Ι. Ν.  Αγίου Λουκά Ράχης έγινε στο Πνευματικό Κέντρο των «ΠΑΤΡΙΩΝ» η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων και του επιστημονικού συνεδρίου, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος κ.κ. Γεώργιο.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Όπως σημείωσε μεταξύ άλλων σε χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Ράχης Δημήτρης Ντούρος: «Η οικογένεια αποτελεί το βασικό κύτταρο κάθε οργανωμένης κοινωνικής συμβίωσης. Πρόκειται για ένα οικουμενικό θεσμό, με την έννοια ότι είναι παρούσα σε όλες τις κοινωνίες, ο οποίος συνδέεται με τα πρώτα βήματα της ζωής του ανθρώπου και διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο για τα άτομα και τις κοινωνίες. Η οικογένεια είναι αναμφίβολα ό,τι πιο ευλογημένο έχουμε μέσα στην κοινωνία μας, είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας, είναι θεσμός ιερός και ωφέλιμος και έχει μεγάλη ευθύνη στη διαπαιδαγώγηση των νέων και στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους. [….].

Δεν μπορεί ο ανθρώπινος νους να συλλάβει το ύψος και την τιμή που ο Θεός έδωσε στον άνθρωπο, να γίνεται δηλαδή συνδημιουργός του Θεού μέσα από το μυστήριο του γάμου. Μέσα από την οικογένεια τα μέλη αντιμετωπίζουν μαζί τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες στις υποθέσεις που τους απασχολούν, και μαζί ταυτόχρονα επιτελούν το ρόλο του συμβούλου στα προβλήματα και συμμαχούν στον άδολο αγώνα για τη ζωή [….] Η δημογραφική εικόνα της ελληνικής οικογένειας δεν φαίνεται να διαφέρει ουσιωδώς από την αντίστοιχη εικόνα των οικογενειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης [….]

Η ελληνική οικογένεια είναι προφανές ότι έχει υποστεί τις επιπτώσεις του κοινωνικού μετασχηματισμού και παρουσιάζει όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά της σύγχρονης οικογένειας […] σε μια εποχή που παραβιάζονται τα δικαιώματα συντριπτικών πλειοψηφιών, σε μια εποχή που η Ελλάδα υπακούει ασταμάτητα σε ξενόφερτες οδηγίες […] που νομιμοποιούνται ανήκουστες αλλά και ανοίκειες επιλογές για τον ελληνορθόδοξο χαρακτήρα του τόπου μας, η ελπίδα εναποτίθεται στην ελληνική οικογένεια, η οποία με τη ζεστασιά και την αγάπη κρατάει όρθια την ελληνική κοινωνία […].

Τον Δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη εκπροσώπησε η δημοτική σύμβουλος, Ροδή Ελευθεριάδου – Μελετλίδου, η οποία σε σύντομο χαιρετισμό της σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ο Δήμαρχος Κατερίνης χαιρετίζει τη φετινή διοργάνωση των Πατρίων, τα οποία σε δύσκολες εποχές, με την ξεχωριστή διάσταση που τα διακρίνουν, τοποθετούν τον πολιτισμό, την παιδεία στο επίκεντρο και αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση, ενώ συνιστούν για όλους μας πηγές βαθιάς γνώσης της ελληνικής ιστορίας και παράδοσης».

Παρέστησαν επίσης, ιερείς, δημοτικοί σύμβουλοι, πολιτευτές κ.α. εκπρόσωποι τοπικών αρχών, φορέων και συλλόγων.

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ

Πρόεδροι των τριών συνολικά συνεδριών διετέλεσαν διαδοχικά οι Καθηγητές: Κωνσταντίνος Γανωτής (φιλόλογος – συγγραφέας), Σταύρος Μπαλογιάννης (ιατρός -ομότιμος Καθηγητής Νευρολογίας Α.Π.Θ), Μαρία Μαντουβάλου (αναπληρώτρια καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής  του Πανεπιστημίου Αθηνών). Εισηγήσεις πραγματοποίησαν οι: Γεώργιος Γεωργαδάκης, ιατρός-γυναικολόγος-χειρουργός-μαιευτήρ, Κωνσταντίνος Καρακατσάνης, ομότιμος καθηγητής ιατρικής ΑΠΘ, Μοναχός π. Λουκάς Φιλοθεΐτης,  Βαρβάρα Καλογεροπούλου-Μεταλληνού, Δρ   Θεολογίας-Φιλόλογος κ.α.

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΥΦΑΝΤΗΣ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΩΝ ΠΑΤΡΙΩΝ

Το βράδυ του Σαββάτου, σε μία μουσική κατάθεση – περιήγηση στο έντεχνο και δημοτικό τραγούδι, ο Δημήτρης Υφαντής, με συνοδοιπόρους επί σκηνής τoυς: Παναγιώτη Βούλγαρη, πλήκτρα – φωνητικά –υπεύθυνο ορχήστρας, Γεωργία Βακάλη, τραγούδι –κρουστά, Νίκο Τάσση, κλαρίνο –φλογέρα, Δημήτρη Σταύρου, λαούτο -μπουζούκι –καβάλ συγκίνησαν, ενθουσίασαν και ταξίδεψαν το πολυπληθές κοινό.

Η βραδιά, εξελίχθηκε σε μία μαραθώνια και όμορφη μουσική παράσταση γεμάτη ρυθμό, τραγούδι και χορό για όλους. Αξίζει να σημειωθεί, ότι, πριν την έναρξη της συναυλίας προβλήθηκε video με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την πολύχρονη διαδρομή των ΠΑΤΡΙΩΝ.

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΣΤΟΝ ΕΠΙΛΟΓΟ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Κυριακή με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από τους εξής συλλόγους: Πολιτιστικό Αθλητικό Σύλλογο Αγίου Δημητρίου «Ο ΔΙΑΣ», Πολιτιστικό Σύλλογο Μανδρακιωτών Θεσσαλονίκης και παραρτήματος Μανδρακίου  «Ο ΒΙΟΤΟΠΟΣ», Πολιτιστικό Σύλλογο Ράχη «ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ» και με ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ με πρωταγωνιστές τους : Ντίνο Ντούρο  (κλαρίνο), Θωμά Γρηγορόπουλο (τραγούδι), Εμμανουήλ Εμμανουλούδη (βιολί),  Νίκο Μπίνια (κρουστά), Σάκη Καστανάρα (λαούτο),  Βασίλη Κατσαμάγκα (Γκάϊντα).