Οργή έχει προκαλέσει στη Γαλλία ο θάνατος ενός διάσημου φωτογράφου, ο οποίος έχασε τη ζωή του από υποθερμία αφού παρέμεινε αβοήθητος για εννέα ώρες σε έναν παγωμένο δρόμο του Παρισιού, έπειτα από πτώση.

O Rene Robert έγινε γνωστός για τις φωτογραφίες ορισμένων από τους πιο διάσημων αστέρων του φλαμένκο της Ισπανίας. Ήταν βράδυ στις 19 Ιανουαρίου όταν ο φωτογράφος γλίστρησε κατά τη διάρκεια βόλτας του στην πολυσύχναστη γειτονιά του Παρισιού όπου ζούσε.

Περπατούσε στους χιονισμένους δρόμους του Παρισιού, όταν κάποια στιγμή έπεσε μεταξύ Place de la République και Les Halles, ανέφερε ο φίλος του και δημοσιογράφος Michael Mompontetu.

Εκεί, έμεινε για σχεδόν εννέα ώρες, υποκύπτοντας από το κρύο και την υποθερμία, χωρίς κανείς να έχει ενδιαφερθεί για εκείνον, όπως κατήγγειλε ο φίλος του.
«Ζαλίστηκε και έπεσε» έγραψε σε μία σειρά από tweets. «Δεν μπορούσε να σηκωθεί, ξάπλωσε στο κρύο για εννέα ώρες μέχρι που ο άστεγος κάλεσε ασθενοφόρο. Πολύ αργά. Είχε υποθερμία και δεν μπορούσε να επιβιώσει. Κατά τη διάρκεια αυτών των εννέα ωρών, κανένας περαστικός δεν σταμάτησε για να ελέγξει γιατί αυτός ο άντρας ήταν ξαπλωμένος στο πεζοδρόμιο. Κανένας». Ανακοίνωσε επίσης τις συνθήκες θανάτου του φίλου του για το France TV Info, όπου είπε ότι ο Robert «σκοτώθηκε από αδιαφορία».

«Αν αυτός ο τρομερός θάνατος μπορούσε να εξυπηρετήσει οποιοδήποτε σκοπό, θα ήταν ο εξής: όταν ένα άτομο είναι ξαπλωμένο στο πεζοδρόμιο, θα πρέπει να ελέγξουμε τι είναι – ανεξάρτητα από το πόσο απασχολημένοι είμαστε. «Ας σταματήσουμε για λίγο», είπε ο Mompontet. Τόνισε ότι πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου, συχνά κοιτούν από την άλλη πλευρά όταν πρόκειται για ανθρώπους στο δρόμο.

Ο θάνατος του Ρομπέρ έχει προκαλέσει θλίψη και θυμό στη Γαλλία, συναισθήματα που εκφράστηκαν και στους τίτλους των Μέσων, όπως της “Figaro” που έγραψε: «Ο φωτογράφος Ρενέ Ρομπέρ, νεκρός από την αδιαφορία στη μέση του δρόμου».

Η ισπανική πρεσβεία στην Ολλανδία έγραψε στο Twitter: «Ο θάνατος του Ρενέ Ρομπέρ, που απαθανάτισε με την κάμερά του όλους τους μεγάλους καλλιτέχνες του φλαμένκο, προκαλεί τη συλλογική μας συνείδηση».

 

Με πληροφορίες από The Guardian

Πηγή: lifo.gr