Συναγερμός έχει σημάνει στις τάξεις των επιχειρήσεων εστίασης, μετά την αποκάλυψη δύο σοβαρών περιστατικών ρευματοκλοπής από ελέγχους της ΔΕΔΔΗΕ. Σύμφωνα με τις αρχές, σε δύο καταστήματα στις περιοχές της Τούμπας και της Τριανδρίας διαπιστώθηκε παρέμβαση στους μετρητές ρεύματος, με την εκτιμώμενη ζημιά να ξεπερνά τις 40.000 ευρώ. Για την υπόθεση συνελήφθησαν δύο άνδρες, 38 και 47 ετών, προσωρινά υπεύθυνοι των επιχειρήσεων, εις βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία.

Το περιστατικό έρχεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για τον κλάδο της εστίασης, ο οποίος δοκιμάζεται έντονα από το υψηλό κόστος ενέργειας. Η αύξηση των τιμών έχει δημιουργήσει ασφυκτικές πιέσεις στις επιχειρήσεις, οδηγώντας κάποιες στην αναζήτηση παράνομων λύσεων για τη μείωση των λειτουργικών τους εξόδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα έχουν εντοπιστεί παρόμοιες παραβάσεις και σε άλλες περιοχές της χώρας, γεγονός που υποδεικνύει ένα ευρύτερο φαινόμενο. Οι αρμόδιες αρχές αναμένεται να εντείνουν τους ελέγχους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ρευματοκλοπή και να διασφαλιστεί ο υγιής ανταγωνισμός στην αγορά. Η υπόθεση στη Θεσσαλονίκη αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εν μέσω της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης.