Στην επιβολή εξαιρετικά βαριών ποινών προχώρησε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, καταδικάζοντας δύο Τούρκους διακινητές σε συνολική κάθειρξη 246 ετών και χρηματικό πρόστιμο που ξεπερνά τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Οι δύο άνδρες κρίθηκαν ένοχοι για τη μεταφορά 33 μεταναστών στη Νίσυρο το καλοκαίρι του 2024, σε μια υπόθεση που αναδεικνύει την αποφασιστικότητα της δικαιοσύνης στην καταπολέμηση των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης.

Ο 33χρονος και ο 29χρονος είχαν συλληφθεί και αρχικά κατηγορήθηκαν για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, μεταφορά πολιτών τρίτων χωρών από το εξωτερικό στην Ελλάδα με κερδοσκοπικό σκοπό και κίνδυνο για τους ανθρώπους, καθώς και για άμεση συνέργεια στις εν λόγω πράξεις. Επιπλέον, αντιμετώπιζαν κατηγορίες για επικίνδυνες παρεμβάσεις στη συγκοινωνία πλοίων, βία κατά υπαλλήλων και παράνομη είσοδο στη χώρα.

Σύμφωνα με το rodiaki.gr, το δικαστήριο έκρινε τους διακινητές αθώους για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, αλλά ένοχους για όλες τις λοιπές κατηγορίες. Οι ποινές που επιβλήθηκαν είναι:

Στον 33χρονο: συνολική ποινή κάθειρξης 177 ετών και 5 μηνών (εκτιτέα τα 25 έτη) και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 1.800.500 ευρώ.

Στον 29χρονο: συνολική ποινή κάθειρξης 69 ετών και ενός μηνός (εκτιτέα τα 25 έτη) και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 740.500 ευρώ.

Οι εφέσεις δεν έχουν αναστέλλουσα δύναμη, γεγονός που σημαίνει ότι οι ποινές είναι άμεσα εκτελεστές.

Το περιστατικό έλαβε χώρα τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 28 Ιουλίου 2024, όταν περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης περιπολίας, εντόπισε ένα ταχύπλοο σκάφος με αλλοδαπούς να κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς τη Νίσυρο.

Παρά τα φωτεινά και ηχητικά σήματα του περιπολικού, ο χειριστής του ταχύπλοου δεν συμμορφώθηκε, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει καταδίωξη. Το ταχύπλοο πραγματοποιούσε επικίνδυνους ελιγμούς, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των επιβαινόντων.

Τελικά, το σκάφος ακινητοποιήθηκε και οι λιμενικοί διέσωσαν 35 αλλοδαπούς, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Νισύρου. Αργότερα την ίδια ημέρα, όλοι οι διασωθέντες επιβιβάστηκαν σε περιπολικό του Λιμενικού και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Κω και από εκεί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του νησιού.

Από την προανάκριση που διενήργησε το Λιμεναρχείο Κω, ταυτοποιήθηκαν και συνελήφθησαν οι δύο Τούρκοι διακινητές. Η υπόθεση αυτή αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα της συνεχιζόμενης προσπάθειας των ελληνικών αρχών να πατάξουν τα δίκτυα παράνομης διακίνησης που εκμεταλλεύονται ανθρώπινες ζωές.

Με πληροφορίες από rodiaki.gr