Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε χθες στη Ρωσία η είδηση του αιφνίδιου θανάτου του γιατρού του Αλεξέι Ναβάλνι, Σεργκέι Μαξιμίσιν, του ανθρώπου που έσπευσε πρώτος να του παράσχει τις πρώτες βοήθειες μετά την δηλητηρίασή του με νευροτοξικό παράγοντα Νοβιτσόκ.

Το ανακοινωθέν του νοσοκομείου στο Ομσκ της Ρωσίας ήταν λακωνικό: «Με λύπη μας σας ενημερώνουμε ότι αναπληρωτής επικεφαλής ιατρός έκτακτης ανάγκης του Όμσκ, Σεργκέι Μαξιμίσιν πέθανε ξαφνικά σε ηλικία 55 ετών».

Η ανακοίνωση δεν ανέφερε την αιτία θανάτου, ούτε κι ότι ο Σεργκέι ήταν ο γιατρός του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», ο 55χρονος φέρεται να υπέστη καρδιακή προσβολή.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Αλεξέι Ναβάλι εισήχθη αρχικά στη μονάδα οξείας δηλητηρίασης του Νοσοκομείου έκτακτης ανάγκης του Ομσκ, λόγω της έκθεσης του στο στρατιωτικό τοξικό παράγοντα Νονιτσόκ ενώ βρισκόταν σε αεροπλάνο που κατευθυνόταν από τη Σιβηρία στη Μόσχα. Το αεροπλάνο προσγειώθηκε εκτάκτως στο Ομσκ.

Ο Μαξιμίσιν δεν έδωσε καμία συνέντευξη τύπου κατά τη νοσηλεία του Ναβάλνι. Ως αναπληρωτής επικεφαλής γιατρός αναισθησιολογίας και ανάνηψης, ήταν ένας από τους πιο καταξιωμένους γιατρούς του νοσοκομείου. Ο Ναβάλι μπήκε σε τεχνητό κώμα και τελικά διακομίσθηκε στο Βερολίνο, όπου πέρασε πέντε μήνες αναρρώνοντας από τη δηλητηρίαση.

Μετά την επιστροφή του στη Ρωσία, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 2,8 χρόνια φυλάκιση αυτή την εβδομάδα για παραβίαση των όρων αναστολής μιας προηγούμενης ποινής. Ο Λεονίντ Βολκόφ, επικεφαλής προσωπικού του Ναβάλνι, επιβεβαίωσε ότι ο Μαξιμίσιν ήταν υπεύθυνος για τη νοσηλεία του ηγέτη της αντιπολίτευσης.

«Ο Σεργκέι Μαξιμίσιν ήταν ο επικεφαλής του τμήματος που αντιμετώπισε τον Αλεξέι Ναβάλι και ήταν υπεύθυνος για τη θεραπεία του, ειδικά όταν μπήκε σε τεχνητό κώμα», δήλωσε ο Βoλκόφ στο CNN. «Ο Μαξιμίσιν ήξερε περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο για την κατάσταση του Αλεξέι, οπότε δεν μπορώ να απορρίψω την πιθανότητα μιας αντικανονικής ενέργειας», πρόσθεσε.

«Ωστόσο, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Ρωσίας είναι πολύ φτωχό και δεν είναι ασυνήθιστο για τους γιατρούς της ηλικίας του να ξαφνικά πεθαίνουν. Αμφιβάλλω ότι θα υπάρξει έρευνα για το θάνατό του» συνέχισε ο Βολκόφ. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν προκύπτουν αποδείξεις για κάποια «αντικανονική ενέργεια».

Ο υπουργός Υγείας της περιοχής του Όμσκ δήλωσε ότι ο Μαξιμίσιν εργαζόταν στο νοσοκομείο για 28 χρόνια και είχε σώσει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

Κι ενώ πέπλο μυστηρίου καλύπτει τα αίτια του θανάτου του Μαξιμίσιν, γυναίκες από τη Ρωσία έσπευσαν να εκφράσουν την συμπαράστασή τους προς την σύζυγο του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Γιούλια Ναβάλναγια.

Όπως γράφει η Daily Mail, ανέβασαν selfies στα social media φορώντας κόκκινες μπλούζες, σαν κι αυτή που φορούσε στο δικαστήριο η Γιούλια, έχοντας απέναντί της μέσα σε «γυάλινο κλουβί» τον Αλεξέι Ναβάλνι.

Μάλιστα τις γράφουν επαναλαμβάνοντας τα λόγια του Αλεξέι προς την σύζυγό του που έκλαιγε όταν άκουσε την ετυμηγορία του διακστηρίου: «Μην λυπάσαι, όλα θα πάνε καλά».

Οι χρήστες στα social media εμπνεύστηκαν από το κόκκινο πουλόβερ που φορούσε η Γιούλια στο δικαστήριο το οποίο αποφάσισε να καταδικάσει σε ποινή φυλάκισης 2 ετών και οκτώ μηνών τον σύζυγό της. Φορώντας κόκκινη μπλούζα, η Κάτια Φεντόροβα, δημοσιογράφος σε θέματα μόδας ανέβασε μία selfie στο Instagram και συγκέντρωσε πάνω από 19.000 likes.

 

 

Πηγή: protothema.gr