Σακελλαρίδης: Η κίνηση της ΕΚΤ δεν βάζει σε κίνδυνο τις τράπεζες. Είναι μέτρο πολιτικής πίεσης
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης μίλησε για την απόφαση Ντράγκι και τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι σε ένα κλίμα που μοιάζει περισσότερο ασφυκτικό
Καθησυχαστικός παρουσιάστηκε ο κ. Σακελλαρίδης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA, σε ό, τι αφορά στην απόφαση της ΕΚΤ για την Ελλάδα. Όπως τόνισε “το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές” και συμπλήρωσε “Οι οικονομικές συνέπειες αυτής της απόφασης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ασήμαντες. Το θέμα είναι πολιτικό.Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για “μέτρο πολιτικής πίεσης τη στιγμή που εξελίσσεται μια διαβούλευση σε όλα τα επίπεδα” ενώ σημείωσε πως δεν ήταν κάτι που δεν το ανέμενε η ελληνική πλευρά: “Είναι λογικό να υπάρχουν όλες αυτές οι κινήσεις στη σκακιέρα όταν γίνεται μια διαπραγμάτευση”. Παρόλα αυτά ο Έλληνας βουλευτής τόνισε πως “υπάρχουν πολλά κοινά σημεία με τους εταίρους και καλή διάθεση να υπάρξει συναίνεση. Στη βάση της εντολής της κυβέρνησης”.
Εκείνο που έχει σημασία για την ελληνική πλευρά είναι “να υπάρχει καλή διάθεση και κοινά σημεία ώστε να πατήσουν οι δύο πλευρές. Αυτό που έχει ανα΄γκη να γίνει είναι να σταματήσει η λιτότητα”.
Τα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης σύμφωνα με τον κ. Σακελλαρίδη είναι “να υπάρχει μια συμφωνία γέφυρα κατά τη διάρκεια της οποίας να μπορέσουν να γίνουν συζητήσεις και να δώσουμε τα πρώτα δείγματα γραφής σε ζητήματα που συμφωνούμε με τους εταίρους, τις μεταρρυθμίσεις” και τέλος, “να καταλήξουμε σε ένα νέο σχέδιο για το 2015-18 το οποίο να περιλαμβάνει”.
Η Ελλάδα θα κινηθεί με βάση το κοινοτικό νομικό πλαίσιο
Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης αναφέρει πως η Ελλάδα ενδιαφέρεται να σεβαστεί τους κανόνες της ΕΕ. “Ο κύριος Ολάντ ανάμεσα σε άλλα είπε σεβασμός στους κανόνες της ΕΕ. Κανόνας είναι να υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%, δεν λέει όμως πως θα είναι 4,5% του ΑΕΠ” σημείωσε.
Σε ότι αφορά το χαρτί που διέρρευσε από την πλευρά του Βερολίνου, ο κ. Σακελλαρίδης δήλωσε πως έλαβαν γνώση του “από τις διαρροές του Ρόιτερς” και συμπλήρωσε πως “είναι ένα πλαίσιο αναντίστοιχο της πολιτικής κατάστασης και στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Δεν αποτελεί κοινό σημείο αναφοράς με την ελληνική κυβέρνησης και αυτό θα καταστεί σαφές στο eurogroup και στο Συμβούλιο των αρχηγών”.
Τέλος, μιλώντας για τη συνάντηση του κ. Βαρουφάκη με τον Τόμσεν αναφέρθηκε σε μια άτυπη αναγνωριστική συνάντηση. “Η συνάντηση με τον Τόμσεν ήταν μια άτυπη συνάντηση και ζητήθηκε και από τις δύο πλευρές για να ανταλλάξουν απόψεις πάνω στα ζητήματα. Και σε αυτή τη συνάντηση, όπως και σε όλες, εγώ αυτό που βλέπω είναι να υπάρχει μια καλή διάθεση. Με αμοιβαία κατανόηση να βρούμε μια επωφελής λύση.”