Συστατικά

Για το λάδι βασιλικού

30 γρ. βασιλικό
200 γρ. ελαιόλαδο

Για τη σύνθεση

1 ντομάτα
250 γρ. μοτσαρέλα
αλάτι
πιπέρι
1 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο
1 κ.σ. λάδι βασιλικού

Για το σερβίρισμα

1 κ.γ. λάδι βασιλικού
ρόκα

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το ξεφλούδισμα της ντομάτας

Στην αρχή χρειάζεται να ξεφλουδίσουμε τις ντομάτες. Μπορούμε να το κάνουμε με δύο τρόπους.
Για τον πρώτο τρόπο: έχουμε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει στη φωτιά. Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε το κοτσάνι από τις ντομάτες. Γυρίζουμε από την ανάποδη και χαράσσουμε στην βάση τους, έναν σταυρό, με ένα μαχαίρι. Βουτάμε τις ντομάτες στο καυτό νερό για 15-20 δευτερόλεπτα ή μόλις αρχίσει να βγαίνει η φλούδα στο σημείο του σταυρού, και τις μεταφέρουμε κατευθείαν σε ένα μπολ με νερό και πάγο. Ξεφλουδίζουμε πιέζοντας ελαφρά με τα χέρια μας.

Για τον δεύτερο τρόπο: αφαιρούμε το κοτσάνι από τις ντομάτες και καρφώνουμε ένα πιρούνι στην πλευρά του κοτσανιού. Καίμε περιμετρικά με ένα φλόγιστρο και βουτάμε στο μπολ με το νερό και τον πάγο. Μόλις κρυώσουν τις ξεφλουδίζουμε.

Απλώνουμε σε ένα πιάτο χαρτί κουζίνας, τοποθετούμε τις ξεφλουδισμένες ντομάτες, καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο.

Για το λάδι βασιλικού

Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει βάζουμε τα φύλλα βασιλικού για 5 δευτερόλεπτα.
Με μία τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τα φύλλα βασιλικού σε ένα σουρωτήρι που το έχουμε βάλει σε ένα μπολ με νερό και πάγο. Σουρώνουμε καλά τον βασιλικό και πιέζουμε με τα χέρια μας για να φύγει η περιττή υγρασία.

Μεταφέρουμε τον βασιλικό στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια, βάζουμε το ελαιόλαδο και χτυπάμε πολύ καλά.
Απλώνουμε ένα τούλι σε ένα σουρωτήρι και περνάμε το λάδι με τον βασιλικό. Πιέζουμε για να φύγει όλο το λάδι και το βάζουμε σε ένα μπουκάλι. Συνολικά θα έχουμε 150 γρ. αρωματισμένο ελαιόλαδο.

Για τη σύνθεση

Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε την κρέμα βαλσάμικο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
Κόβουμε τη μοτσαρέλα στη μέση και τη βάζουμε σε άλλο μπολ. Προσθέτουμε 1 κ.σ. από το λάδι βασιλικού, πιπέρι και αλάτι.
Σε ένα πιάτο σερβίρουμε τις ντομάτες, τη μοτσαρέλα, τη ρόκα και 1 κ.γ. λάδι βασιλικού.

 

 

 

Πηγή: akispetretzikis.com