Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί σήμερα Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου στην Κατερίνη αλλά και την υπόλοιπη Πιερία, καθώς επιτήδειοι τηλεφωνούν σε ανυποψίαστους πολίτες ζητώντας χρήματα ή λίρες, με το πρόσχημα πως κοντινά συγγενικά τους πρόσωπα έχουν πέσει θύματα τροχαίων ατυχημάτων.

Οι απατεώνες, οι οποίοι στοχεύουν κυρίως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, υποδύονται τους χειρουργούς ορθοπεδικούς του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης, οι οποίοι ζητούν χρήματα για πανάκριβα υλικά, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στις υποτιθέμενες επεμβάσεις των τραυματιών.

Οι καταγγελίες που έχουν φτάσει στον «Ντελάλη» είναι αποκαλυπτικές. Ενδεικτικά αναφέρουμε δύο περιπτώσεις:

Στην πρώτη περίπτωση, ηλικιωμένη γυναίκα δέχθηκε τηλεφώνημα, όπου αρχικά μια γυναίκα την ενημέρωσε πως η κόρη της βρίσκεται στο Νοσοκομείο γιατί την χτύπησε αυτοκίνητο. Ακολούθως το τηλέφωνο πήρε ο «ορθοπεδικός», ο οποίος την ενημέρωσε πως η κόρη της θα υποβληθεί σε επέμβαση, στην οποία θα τοποθετηθούν λάμες στα πόδια και τρία δόντια. Το ποσό που ζήτησε ανέρχεται σε 35.000 ευρώ ενώ ήταν διατεθειμένος να… συμβιβαστεί και με λίρες, εάν αυτές υπήρχαν!

Παρόμοια είναι και η δεύτερη περίπτωση τηλεφωνικής απάτης: Και πάλι γυναίκα μεγαλύτερης ηλικίας δέχθηκε τηλεφώνημα, στο οποίο την ενημέρωσαν πως η νύφη της έπεσε θύμα τροχαίου, πως έσπασε πόδια και δόντια και πως βρίσκεται στο Νοσοκομείο, όπου θα υποβληθεί σε επέμβαση. Το ποσό που ζήτησαν σε αυτή την περίπτωση ήταν 20.000 ευρώ.

Να σημειωθεί πως όπως ανέφεραν οι αναγνώστες του «Ντελάλη», τόσο η γυναίκα όσο και ο άνδρας που καλούν, δεν μιλούν καλά ελληνικά.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει όλοι να είναι σε εγρήγορση και να ενημερώσουν τους δικούς τους ανθρώπους, καθώς τα κρούσματα ήταν πολλά.

Σχετική επείγουσα ανακοίνωση εξέδωσε νωρίτερα και το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης τονίζοντας πως το Νοσοκομείο ποτέ δεν ζητά χρήματα για νοσηλεία ή επέμβαση και πως οι πολίτες πριν προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια θα πρέπει να τηλεφωνούν πρώτα στα συγγενικά τους πρόσωπα, το ΕΚΑΒ και το Νοσοκομείο.

 

Βασικές συμβουλές από την Ελληνική Αστυνομία

 

 

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, υπενθυμίζει βασικές συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης από επιτήδειους που χρησιμοποιούν διάφορα τεχνάσματα και μεθόδους, για να αποσπούν χρηματικά ποσά από ανυποψίαστους πολίτες.

Ειδικότερα:

  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ., σύλληψη για θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα ή νοσηλεία σε νοσοκομείο). Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
  • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό – συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
  • Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας «πλησιάζουν» ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
  • Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
  • Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
  • Επισημαίνεται ότι από τα νοσοκομεία ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
  • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
  • Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
  • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Επισημαίνεται ότι ιδιαίτερα συνήθης πρακτική των επιτήδειων είναι η εξαπάτηση με το πρόσχημα πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος.

Στις περιπτώσεις αυτές πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις κυρίως σε ηλικιωμένους, προσποιούμενοι γιατρούς, δικηγόρους ή αστυνομικούς, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι, στενό συγγενικό τους πρόσωπο (συνήθως παιδί τους) έχει προκαλέσει τροχαίο ατύχημα, με συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό συνήθως ανήλικου παιδιού.

Προκειμένου να αποφευχθεί η φυλάκιση του συγγενικού τους προσώπου και να απεμπλακεί από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες, απαιτούν την καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών, το ύψος των οποίων ποικίλλει, προσαρμοζόμενα σε κάθε υπόθεση ανάλογα με τη δεκτικότητα και την ευπιστία των θυμάτων.

Για να γίνουν πιο πειστικοί, συνεργάτες τους παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική επικοινωνία, αναλόγως του φύλου του συγγενικού τους προσώπου, προσποιούμενοι αυτό, εκλιπαρώντας για βοήθεια και ασκώντας αφόρητη ψυχολογική πίεση στα θύματα.

Στη συνέχεια και εφόσον τα θύματα έχουν πεισθεί, είτε εμφανίζονται στην οικία τους για την παραλαβή των χρημάτων, είτε δίνουν ραντεβού σε προκαθορισμένο από τους δράστες τόπο και χρόνο, πλησίον της οικίας.

Στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών.

Αναλυτικές πληροφορίες για τον τρόπο δράσης των υπόπτων και ειδικότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=9876&Itemid=619&lang=