Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 25 Ιουνίου:

1678 Η Ενετή μαθηματικός Έλενα Κορνάρο Πισκόπια γίνεται η πρώτη γυναίκα που λαμβάνει διδακτορικό δίπλωμα.

1826 Αποτυχημένη εκστρατεία του Ιμπραήμ εναντίον της Μάνης, ο οποίος γνωρίζει διπλή ήττα στις μάχες της Βέργας και του Διρού.

1912 Ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας κερδίζει χρυσό μετάλλιο στο μήκος άνευ φοράς στους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Στοκχόλμη, με επίδοση 3,37 μ.

1936 Η Εθνική ανδρών στο μπάσκετ δίνει τον πρώτο διεθνή αγώνα της ιστορίας της. Αντιμετωπίζει στην Κωνσταντινούπολη την Τουρκία, από την οποία ηττάται με 49-12.

1950 Αρχίζει ο κορεατικός πόλεμος, με την εισβολή της Βορείου Κορέα στη Νότιο Κορέα.

1987 Ο 27χρονος φοιτητής της ΑΣΟΕΕ Παναγιώτης Φραντζής ομολογεί σκότωσε τη γυναίκα του Ζωή, 18 ετών, τεμάχισε το πτώμα της σε 16 κομμάτια και τα πέταξε σε κάδο απορριμάτων στα Κάτω Πατήσια. Πρόκειται για ένα από τα πιο φρικιαστικά εγκλήματα στα ποινικά χρονικά της χώρας μας.

Γεννήσεις

1852 Αντόνι Γκαουντί, Ισπανός εκκεντρικός αρχιτέκτονας. Πιο χαρακτηριστικό δημιούργημά του, η εκκλησία «Σαγράδα Φαμίλια» στη Βαρκελώνη. (Θαν. 10/6/1926)

1903 Τζορτζ Όργουελ, Άγγλος συγγραφέας, φιλολογικό ψευδώνυμο του Έρικ Άρθουρ Μπλερ. («H Φάρμα των Ζώων», «1984») (Θαν. 21/1/1950)

1943 Γουίλιαμ Μόγκριτζ, Άγγλος σχεδιαστής, συγγραφέας και πανεπιστημιακός δάσκαλος, που σχεδίασε τον πρώτο φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή (laptop). (Θαν. 8/9/2012)

Θάνατοι

1978 Γιώργος Κατσίμπαλης, Έλληνας λόγιος, μέλος της θρυλικής γενιάς του ’30. Ο κατά Χένρι Μίλερ «Κολοσσός του Μαρουσιού». (Γεν. 1899)

1997 Ζακ Ιβ Κουστό, Γάλλος ωκεανογράφος. (Γεν. 11/6/1910)

2009 Μάικλ Τζάκσον, Αμερικανός τραγουδιστής της ποπ και της σόουλ. (Γεν. 29/8/1958)

Γιορτάζουν

Έρως, Λογγίνος, Φεβρωνία

Επέτειοι

Ημέρα των Ναυτικών
Παγκόσμια Ημέρα των Στρουμφ

Ποια ήταν η Αγία Φεβρωνία

Μάρτυρας της χριστιανικής εκκλησίας, η μνήμη της οποίας τιμάται στις 25 Ιουνίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσες φέρουν το όνομα Φεβρωνία.

Η Φεβρωνία ήταν περιζήτητη νύμφη για την ομορφιά της, αλλά σε ηλικία 17 ετών επέλεξε το δρόμο της άσκησης και της εγκράτειας στο μοναστήρι όπου ηγουμένη ήταν η θεία της Βρυένη. Γρήγορα και παρά το νεαρό της ηλικίας της, προσαρμόσθηκε στους δύσκολους κανόνες της μοναχικής ζωής, βρίσκοντας παράλληλα και χρόνο για να μελετά και εμβαθύνει στις Θείες Γραφές. Έγινε δε υπόδειγμα ανάμεσα στις άλλες μοναχές για τη σύνεση, το ζήλο της, την προθυμία της και το ταπεινό της φρόνημα.

Κάποια ημέρα, ένα στρατιωτικό σώμα, το οποίο καταδίωκε χριστιανούς με επικεφαλής το Σεληνό, έφθασε και στο μοναστήρι της Φεβρωνίας. Οι άλλες μοναχές κατόρθωσαν να διαφύγουν, η Φεβρωνία όμως, η οποία ήταν άρρωστη, δεν κατόρθωσε να μετακινηθεί. Κοντά της παρέμειναν η ηγουμένη Βρυένη και η αδελφή Θωμαΐς, οι οποίες βρήκαν μαρτυρικό θάνατο.

 

Πηγή: sansimera.gr