Δεν σταματούν οι σεισμικές δονήσεις στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού: Ανησυχία για σεισμό άνω των 5 Ρίχτερ, κλειστά σχολεία, πολίτες εγκαταλείπουν το νησί.

Σε πλήρη σεισμική δραστηριότητα παραμένει ο χώρος μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, καθώς μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας είχαμε ένα ακόμη μπαράζ σεισμών, τα μεγέθη των οποίων κυμάνθηκαν αρκετές φορές πάνω από 3 ρίχτερ.

Προβληματισμένος δηλώνει ο Βασίλης Καραστάθης, Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού.

«Αυτό που εξετάζουμε είναι η εξέλιξη της ακολουθίας. Μέχρι στιγμής έχουμε πάνω από 400 σεισμούς και οι 100 είναι άνω των 3 ρίχτερ, ενώ 11 άνω των 4 ρίχτερ […] Όλη αυτή η εικόνα μας προβληματίζει. Δεν μπορεί να αποκλειστεί σε καμία περίπτωση μεγάλος σεισμός, αλλά ενδέχεται και η ακολουθία να λήξει ομαλά».

Αμοργός: Χώροι συγκέντρωσης σε περίπτωση ανάγκης

08:53:17

Οι χώροι συγκέντρωσης ανά οικισμό σε περίπτωση ανάγκης στο νησί της Αμοργού είναι οι εξής:

Χώρα Αμοργού:

1)Μεγάλο πάρκινγκ πριν το ελικοδρόμιο
2) Γήπεδο-πάρκινγκ Καλογερικού

Κατάπολα:

1) Χώρος πάρκινγκ πλησίον ελαιοτριβείου και ΔΕΗ στο Ραχίδι
2) Πέρα Ραχίδι

Όρμος & Ποταμός Αιγιάλης: o χώρος των Πρακτορείων Μεταφορών πριν την διασταύρωση Θολαρίων-Λαγκάδας

Θολάρια: Πλατεία Θολαρίων

Λαγκάδα:

1) Πάρκινγκ Καμινάκι
2) Πάρκινγκ Άνω Πλατείας

Καμάρι: Παιδική Χαρά

Βρούτση: Πάρκινγκ “Γιωργαλίνι”

Κολοφάνα- Καλοταρίτισσα: Προαύλειος Χώρος Αγ. Παρασκευής(πάρκινγκ)

Αρκεσίνη: στη πλατεία στον Συνεταιρισμό(Διστρατα) & στη πλατεία Ραχούλας

Νέος σεισμός 3,8 ρίχτερ

Λίγα λεπτά νωρίτερα είχαν σημειωθεί ακόμη δύο δονήσεις.

Guardian για σεισμούς στη Σαντορίνη

«Οι ελληνικές αρχές έστειλαν ειδικές δυνάμεις, ομάδες διάσωσης, σκηνές και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο νησί της Σαντορίνης μετά την καταγραφή εκατοντάδων σεισμικών δονήσεων στην περιοχή», διαβάζουμε στον Guardian.

Εν μέσω φόβων για έναν μεγαλύτερο σεισμό που θα μπορούσε να προκαλέσει τσουνάμι, οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν την ακτογραμμή και τα εγκαταλελειμμένα κτίρια, να αδειάσουν τις πισίνες και να αποφεύγουν να συγκεντρώνονται σε μεγάλους αριθμούς σε κλειστούς χώρους».

«Η Ελλάδα βρίσκεται πάνω σε πολλαπλά ρήγματα και συχνά ταλαιπωρείται από σεισμούς, ωστόσο οι ειδικοί χαρακτηρίζουν δραματική την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων 48 ωρών», σημειώνει το δημοσίευμα του Guardian.

Βασικό θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ οι σεισμοί στη Σαντορίνη

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται και οι Τούρκοι επιστήμονες για τους σεισμούς στη Σαντορίνη.

Απομακρύνεται από την Σαντορίνη το επίκεντρο των μετασεισμών

Απομακρύνεται βορειοανατολικά από την Σαντορίνη το επίκεντρο της μετασεισμικής ακολουθίας κι αυτό είναι θετικό για το νησί και τις επιπτώσεις στα κτίριά του, δήλωσε σήμερα το πρωί ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας Βασίλης Καραστάθης.

Δήμος Θήρας: Σημεία συγκέντρωσης σε περίπτωση ανάγκης

Στο ειδικό σχέδιο πολιτικής προστασίας του Δήμου Θήρας, έχουν προβλεφθεί σημεία συγκέντρωσης πληθυσμού για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση, όπως παρακάτω:
  • Για τις περιοχές: ΟΙΑ – ΦΟΙΝΙΚΙΑ – ΚΟΛΟΥΜΠΟΣ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΜΠΑΞΕΔΕΣ.
  • Για τις περιοχές: ΗΜΕΡΟΒΙΓΛΙ – ΒΟΥΡΒΟΥΛΟΣ στην πεδιάδα του ΒΟΥΡΒΟΥΛΟΥ.
  • Για τις περιοχές: ΦΗΡΑ – ΦΗΡΟΣΤΕΦΑΝΙ – ΚΟΝΤΟΧΩΡΙ – ΚΑΡΤΕΡΑΔΟ στην πεδιάδα των ΦΗΡΩΝ μεταξύ ΕΞΩ ΓΥΑΛΟΥ ΦΗΡΩΝ – ΕΞΩ ΓΥΑΛΟΥ ΚΑΡΤΕΡΑΔΟΥ.
  • Για τις περιοχές: ΒΟΘΩΝΑ – ΜΕΣΣΑΡΙΑ – ΜΟΝΟΛΙΘΟ – ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΓΩΝΙΑΣ -ΚΑΜΑΡΙ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ.
  • Για τις περιοχές: ΠΥΡΓΟΣ – ΕΞΩ ΓΩΝΙΑ – ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΝΟΤΙΑ του ΠΥΡΓΟΥ και ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ του ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ.
  • Για τις περιοχές: ΕΜΠΟΡΕΙΟ – ΠΕΡΙΣΣΑ – ΒΛΥΧΑΔΑ – ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ στην ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΠΕΔΙΑΔΑ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΕΙΟΥ
  • Για τις περιοχές: ΑΚΡΩΤΗΡΙ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΝΟΤΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ
  • Για την περιοχή της ΘΗΡΑΣΙΑΣ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΜΕΤΑΞΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΝΩΛΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΟΥ ΠΟΤΑΜΟΣ.

Ο χάρτης των δονήσεων

Εξαντλούνται τα εισιτήρια από Σαντορίνη

Τα 200 ευρώ αγγίζουν πλέον τα αεροπορικά εισιτήρια (χωρίς επιστροφή) από τη Σαντορίνη για το «Ελ. Βενιζέλος», ενώ ουρές καταγράφονται και στο λιμάνι του νησιού.

Κόσμος εγκαταλείπει το νησί της Σαντορίνης

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θήρας, Νίκο Ζώρζο, κόσμος που ανησυχεί για την έντονη σεισμική δραστηρίοτητα έφυγε από το νησί.

Βέβαια οι μόνιμοι κάτοικοι, όπως υποστήριξε, είναι «εκπαιδευμένοι» και δεν ανησυχούν τόσο, αλλά υπάρχουν τουρίστες και άνθρωποι που δουλεύουν στο νησί που επέλεξαν να αποχωρήσουν.

Σε σκηνές διασώστες της 1ης ΕΜΑΚ

  • Ποια κτίρια κινδυνεύουν

    Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Παναγιώτης Καρύδης, καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, διευκρίνισε ποια είναι τα κτίρια που κινδυνέυουν στο νησί της Σαντορίνης:

    «Τα κτίρια που βρίσκονται πάνω στο “φρύδι” στη Σαντορίνη ενδεχομένως να κινδυνεύουν με τις ισχυρές δονήσεις. Λίγα είναι τα κτίρια που έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με τους σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς που αν τους ακολουθούσαμε, μάλλον δεν θα μπορούσαν να χτιστούν κτίρια πάνω στο “φρύδι” της Σαντορίνης».

    Από την άλλη πλευρά, τα υπόσκαφα είναι τα πλέον σταθερά.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο κόσμος θα πρέπει να αποφεύγει να περπατάει πολύ κοντά στα κτίρια, ενώ «θα πρέπει επίσης να αφαιρέσουμε οτιδήποτε εξέχει από την όψη του κτιρίου».

  • Ποιο είναι το πιθανότερο σενάριο

    Μιλώντας στο Mega, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, τόνισε πως το σενάριο για έναν σεισμό της τάξης των 6 ρίχτερ, είναι ακραίο.

    «Αυτό είναι το ακραίο σενάριο, δεν είναι το πιο πιθανό. Οι πιθανότητες όσο ανεβαίνουμε σε μέγεθος στην κλίμακα Ρίχτερ, μειώνονται δραστικά.

    »Είναι πιθανό να γίνει ένας σεισμός της τάξεως των 5 βαθμών, λιγότερο πιθανό να γίνει ένας σεισμός της τάξεως των 5,5 βαθμών και πάρα πολύ μικρές πιθανότητες υπάρχουν για να γίνει ένας σεισμός της τάξεως των 6 βαθμών.

    »Αυτό είναι το ακραίο σενάριο αλλά δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε εκεί και εκεί συγκλίνουν και οι γνώμες όλων των συναδέλφων».

  • Ερωτηθείς για ενδεχόμενη έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ ξεκαθάρισε πως η διαμονή στη Σαντορίνη είναι απολύτως ασφαλής.

    «Σε καμία περίπτωση. Μπορεί να φανεί μια σεισμοηφαιστιακή δραστηριότητα, δηλαδή το ηφαίστειο να ξυπνήσει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα έχουμε έκρηξη».

    «Το έδαφος της Σαντορίνης, επειδή είναι ηφαιστειακό έδαφος, αλλά και των γύρω νησιών, είναι ποικιλόμορφο», συμπληρώνει, ενώ για τους κατοίκους που έχουν αποφασίσει να εγκαταλείψουν το νησί, επισημαίνει:

    «Δεν υπάρχει λόγος για αυτό που γίνεται. Ο κίνδυνος είναι ελεγχόμενος, η διαμονή στη Σαντορίνη είναι απολύτως ασφαλής».

    Κλειστά σχολεία σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο, Ανάφη και Αντίπαρο

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο, Ανάφη και Αντίπαρο.

Πιο αναλυτικά στο νησί της Σαντορίνης, έχουν μεταβεί προληπτικά μια ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ και δύο ομάδες της 1ης Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων, καθώς και κλιμάκια διασωστών και γιατρών, με ασθενοφόρα και εξειδικευμένο εξοπλισμό.

Οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους και να μην προσεγγίζουν εγκαταλελειμμένα κτήρια.

Νέος σεισμός 4,1 ρίχτερ το πρωί της Δευτέρας

Νέο μπαράζ σεισμικών δονήσεων καταγράφει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το πρωί τη Δευτέρας.

Η τελευταία δόνηση έγινε στις 07:10 και είχε μέγεθος 4,1 ρίχτερ ενώ νωρίτερα είχαμε ακόμη δύο δονήσεις – μεγέθους 3,7 και 3,2 ρίχτερ – στις 06:48 και 06:56.

Μέσα στη νύχτα κατεγράφησαν δεκάδες σεισμικές δονήσεις – η μεγαλύτερη εκ των οποίων ήταν μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα.

 

Πηγή:dnews