Σαρωτικοί έλεγχοι της εφορίας και στους ελεύθερους επαγγελματίες που δήλωσαν εισοδήματα…πείνας
Μόλις το 1% των ελεύθερων επαγγελματιών που φορολογήθηκαν με βάση το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα προχώρησε στην αμφισβήτησή του, αποδεχόμενοι τον έλεγχο της εφορίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, τον εξονυχιστικό έλεγχο της ΑΑΔΕ θα βιώσουν και όσοι επαγγελματίες δήλωσαν πολύ χαμηλά εισοδήματα. Υπενθυμίζεται πως τα στοιχεία από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων έδειξαν πως:
Οι φορολογούμενοι που εμπίπτουν στο τεκμήριο δήλωσαν μέσο ετήσιο εισόδημα 3.215 ευρώ (268 ευρώ τον μήνα).
Οι φορολογούμενοι που δεν εμπίπτουν στο τεκμήριο δήλωσαν μέσο ετήσιο εισόδημα 15.013 ευρώ (1.251 ευρώ τον μήνα).
Η πρώτη κατηγορία αφορά σχεδόν 400.000 ελεύθερους επαγγελματίες, δηλαδή κάποιοι απ’ αυτούς δήλωσαν εισοδήματα ακόμα και 50 ή 100 ευρώ το μήνα.
Έτσι η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στον έλεγχό τους και μάλιστα με μεγαλύτερη «ένταση» σε σχέση με όσους διεκδίκησαν το «μαχητό» τεκμήριο.
Πως θα γίνει ο έλεγχος
Αρχικά η εφορία θα διαχωρίσει όλες τις περιπτώσεις για να διαπιστωθεί ποιοι προσπάθησαν να αποκρύψουν μεγάλα ποσά εισοδήματος. Φυσικά ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί και με βάση τη διασταύρωση στοιχείων, όπως είναι έλεγχος των δαπανών, με την ΑΑΔΕ να ενεργοποιεί όλα τα «υπερόπλα» που έχει στη διάθεσή της, από κινήσεις λογαριασμών, έξοδα, κινήσεις χρεωστικών και πιστωτικών καρτών κτλ.
Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός έχει εντοπίσει επαγγελματίες με εισοδήματα μερικών εκατοντάδων ευρώ το μήνα που ταυτόχρονα παρουσιάζουν έξοδα χιλιάδων ευρώ.
Αρμόδιες πηγές του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν χαρακτηριστικά πως για αυτές τις περιπτώσεις ο έλεγχος θα είναι χειρότερος και από όσους αμφισβήτησαν το τεκμαρτό εισόδημα, καθώς σε αυτούς ο έλεγχος θα φτάσει πραγματικά όσο πιο βαθιά σε χρόνο, επιτρέπει ο νόμος, δηλαδή έως και τα πέντε χρόνια.
«Είναι σε χειρότερη θέση όσοι δήλωσαν εισοδήματα κάτω και από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε σχέση με όσους αμφισβήτησαν το τεκμαρτό» ήταν η ατάκα στελέχους του οικονομικού επιτελείου.
«Λίφτινγκ» στο τεκμαρτό εισόδημα
Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται όλα τα σενάρια προκειμένου να δδιορθώσει τις αδικίες και τις στρεβλώσεις που έχουν καταγραφεί στο νέο τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών.
Αναφορά στο θέμα αναμένεται να κάνει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, καθώς οι αντιδράσεις του επαγγελματικού κόσμου καταγράφηκαν πρόσφατα και στην ευρωκάλπη.
Οι αλλαγές αναμένεται να συνδυαστούν και με νέες παρεμβάσεις στη φορολόγηση των επαγγελματιών, ώστε να υπάρξει μια συνολική διόρθωση, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη.
Ψηλά στην ατζέντα είναι η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος μετά από 13 χρόνια. Πέρυσι το Υπουργείο Οικονομικών είχε μειώσει κατά 50% το φόρο και οι επαγγελματίες κατέβαλαν 325 ευρώ, τα οποία θα γλιτώνουν από του χρόνου. Παράλληλα, αναμένεται να διατηρηθεί και το 2025 η μειωμένη κατά 50% προκαταβολή φόρου.
Το Υπουργείο Οικονομικών έχει προαναγγείλει αλλαγές στο τεκμαρτό εισόδημα των επαγγελματιών, με βάση και τα στοιχεία που έχει ήδη στη διάθεσή του από την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.
Έτσι, στον ειδικό αλγόριθμο θα προστεθεί ένα πεδίο, το οποίο θα συνυπολογίζει και το οικογενειακό εισόδημα. Κι αυτό γιατί υπάρχουν πολλές οικογένειες που ο ένας σύζυγος είναι επαγγελματίας και ο δεύτερος μισθωτός, με τα εισοδήματα του οποίου καλύπτονται πλήρως όλες οι δαπάνες του νοικοκυριού, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα πως ο επαγγελματίας της οικογένειας μπορεί να δηλώσει πολύ χαμηλά εισοδήματα.
Επίσης, στα σκαριά βρίσκεται μια ακόμα αναπροσαρμογή που δεν είναι άλλη από την επιβάρυνση που προκύπτει από την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ. Αυτό θα οδηγήσει το 2025 το ελάχιστο τεκμήριο στα 11.620 ευρώ από τα 10.920 ευρώ φέτος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκεί που το οικονομικό επιτελείο δίνει ιδιαίτερη βάση είναι στις περιπτώσεις που εφαρμόζεται η μείωση 50% στο ελάχιστο εισόδημα. Το Υπουργείο Οικονομικών σκέφτεται να διευρύνει την περίμετρο των δικαιούχων, καθώς σήμερα αφορά επαγγελματίες που:
παρουσιάζουν αναπηρία 67% έως 79%
ασκούν δραστηριότητα και έχουν την κύρια κατοικία σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους.
είναι γονείς μονογονεϊκής οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
είναι γονείς με εξαρτώμενα τέκνα με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%.
είναι γονείς πολύτεκνων οικογενειών.
Πηγή:mononews