Σχέδιο για θητεία με… μπόνους: Πώς το απολυτήριο Στρατού θα ανοίγει πόρτα για δουλειά
Σχέδιο για θητεία με… πιστοποίηση επεξεργάζεται το υπουργείο Άμυνας προκειμένου οι φαντάροι κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών υποχρεώσεών τους να ενισχύουν τις ήδη αποκτηθείσες δεξιότητες ή να καταρτίζονται σε νέες και έτσι να βγαίνουν πιο έτοιμοι στην αγορά εργασίας. Στόχος του υπουργείου και των επιτελών του είναι να προσδώσει ακόμη μεγαλύτερη αξία στη στρατιωτική θητεία.
Κεντρική ιδέα του σχεδιασμού σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, είναι οι έξτρα δεξιότητες που θα αποκτούν οι φαντάροι ή η ενίσχυσή τους να συνοδεύεται από ένα πιστοποιητικό, το οποίο μάλιστα θα έχει αντίκρισμα, θα μετράει δηλ. στη μετέπειτα ζωή τους, εκτός Στρατού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο αυτό το διάστημα έχουν αρχίσει οι πρώτες επαφές του υπουργείου Άμυνας και των Επιτελείων με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξέπεμψε πολλαπλά σήματα για έναν σχεδιασμό που επιτρέπει πολλές διαδικασίες να απλοποιηθούν.
Χωρίς να έχει ακόμα το συνολικό πλάνο οριστικοποιηθεί δεν αποκλείεται να εξεταστούν και πλατφόρμες e-learning οι οποίες έχουν ευρεία εξάπλωση τα τελευταία χρόνια, ειδικά στην εποχή του κορονοϊού και είναι και οικονομικές. Αν και το σχέδιο για θητεία με… πιστοποιητικό βρίσκεται στην αρχική φάση επεξεργασίας του, οι σκέψεις είναι οι δεξιότητες να αφορούν σε πεδία που παγίως ενδιαφέρουν τους νέους και παίζουν καθοριστικό ρόλο σε ένα βιογραφικό. Οι ξένες γλώσσες και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι πολύ πιθανό να περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τις δεξιότητες που θα μπορούν να επιλέξουν οι στρατευμένοι.
Πεποίθηση του υπουργείου Άμυνας είναι ότι η ύπαρξη μιας τέτοιας δραστηριότητας μάθησης – που δεν αφορά στα στρατιωτικά αντικείμενα- κατά τη διάρκεια της θητείας μπορεί να αποτελέσει ακόμη ένα κίνητρο για τους νέους. Εκτιμάται δηλ. ότι θα μπορούσε να τους κινητοποιήσει ώστε να παρουσιάζονται για να υπηρετήσουν σχετικά νωρίς και να μην αφήνουν το στρατιωτικό μετά το τέλος των σπουδών και μεταπτυχιακών τους.